Hoe de nieuwe winter er in de Lage Landen precies uit gaan zien, is nog lang niet zeker. Maar dat we halverwege winter ’13/’14 overschakelen naar een ander weertype staat vast. De kaart hierboven is de koudste van de verschillende avondruns. Hij komt van het Canadese GEM-model en laat de temperatuur op 850hPa boven midden Nederland zakken tot onder de -12°C. Veel kouder kom je ze bij ons niet veel tegen.

gfs-0-18

Toen ik vorige week in Die Tauplitz zat schreef ik er al over. Morgen zou de straalstroom sterk beginnen meanderen boven de Atlantische Oceaan. Op grote hoogte zou koude naar het zuiden trekken, en de warmte naar het noorden. As we speak is het zo ver. De koude lucht gaat uiteindelijk geen rol van betekenis meer spelen, maar de warme lucht doet dat wel. Momenteel schiet die als een raket richting de Noordpool waar momenteel een groot hoog ligt. Richting het weekend zakt die warmtebel stilaan terug  naar het zuiden. Maar net op dat moment wordt er nieuwe warmte vanuit het zuiden geadvecteerd. De bel zet uit en doet ook aan de grond de luchtdruk stijgen, vlak in de buurt van Scandinavië. Over hoe het dan verder gaat, lopen de modellen uiteen. Een overzicht.

het Canadese GEM

[metaslider id=35261]

Veruit de koudste kaarten komen vanavond van GEM. Komend weekend wordt daar extra veel warmte naar het noorden geblazen. De warmtebel spant zich op en schuift naar scandinavië terwijl depressies onder de Lage Landen door richting de Alpen schuiven. Zo komen de Lage Landen in een strakke oostelijke stroming terecht en volgt er een reeks ijsdagen vanaf volgende week dinsdag.

gem-2-168

Indien dit scenario uitkomt, zouden de noordelijke staulagen van de Alpen eindelijk nog eens een dump kunnen krijgen wanneer de koude lucht ook daar vanuit het noordoosten binnensluipt.

het Amerikaanse GFS

gfs-0-180

In GFS wordt er op zondag minder warmte naar het noorden geadvecteerd. Het noordelijke hoog wordt daardoor minder opgeblazen, waardoor NOM’s langer hun invloed op de Lage Landen blijven houden. Geen ijsdagen in het onmiddellijke vooruitzicht dus.

gfs-0-228

Uiteindelijk wordt het Scandihoog ook hier versterkt door de nabijheid van de NOM’s die net zoals in GEM ten zuiden van de Lage Landen door beginnen schuiven. Richting het einde van de run krijgt het zelf steun van het Azorenhoog. maar dat is al ver in meteofictiegebied. Voor de Alpen zit er in deze run vooral sneeuw voor de Franse Alpen.

het Europese EC

[metaslider id=35275]

Het Europese model volgt meer het spoor van GEM wat de warmteadvectie betreft. Maar een nieuw, krachtig, aanstormend NOM strooit wat roet in het eten door tegen volle snelheid frontaal op die warmtebel te knallen. Het Scandihoog kan zich daardoor minder goed ontwikkelen en wordt wat meer naar het zuidoosten weggedrukt. Bovendien ligt het slechter georiënteerd. De Lage Landen liggen dan lange tijd in de battlezone tussen beiden.

tmp2_14011512_14010612

Pas helemaal op het einde van de run komen ijsdagen voor Noord-Nederland in zicht.

rart_14011318_14010612

In ieder geval is deze run meer neerslagrijk, zowel voor de Lage Landen als de Alpen.

Andere modellen

[metaslider id=35284]

Ook de andere weermodellen zoals dat van de Japanners en dat van de Chinezen doen vanavond vrolijk mee.

Waar staan we nu?

[metaslider id=35288]

Zowel het ensemble van GFS als dat van de EC laten nog veel onzekerheid zien, maar beide zijn ze kouder dan de voorgaande. Toch zijn er nu al een aantal zekerheden. Die hogedrukopbouw in de buurt van Scandinavië gaat er echt niet meer uit. En ook de switch naar kouder weer kan ons niet meer ontglippen. Maar de exacte vorm, en dus aanvoerrichting naar de Lage Landen blijven nog onzeker. Vooral omdat nog niet duidelijk is waar de aanvallen van de NOM’s gaan stuklopen. Ergens heb ik het gevoel dat die uiteindelijk onder ons door gaan trekken, pal richting de Alpen. En dan komen we echt in versie 2.0 van de winter terecht. Duimen jullie mee?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

78 reacties

Gesloten voor reacties.