Tijdens onze week in het Montafon hebben we 1.5 dag doorgebracht in het prachtige dorpje Gargellen (website hier) (1423mtr). Gargellen ligt in het uiterste zuiden van het Montafon dal, helemaal onderin Vorarlberg tegen de Zwitserse grens. Je komt er door na de tunnels af te slaan en over een lange en kronkelige weg – je kent ze wel – door een smal bebost dal hogerop te rijden. De eerste dag sneeuwde het licht en lag Gargellen verhult in dikke mist, balen! De tweede dag was het kaiserwetter. Lees in dit bericht over onze geweldige ervaringen in dit bijzondere skigebied in het Montafon.

Dat we echt een verkeerde dag hadden gekozen om naar Gargellen bleek al snel toen we met de gondel steeds dichter de mist in gingen. Na een uurtje skiën op erg lastige pistes hadden we dinner met Gregor. De Vorarlbergers zijn, net als wij Hollanders, gek op kaas. Ook Gregor was hier fan van en hij adviseerde ons käseknödel, een typisch vorarlbergs gerecht. Een tweetal grote ballen van deeg waar je kaas overheen schenkt. Een ware calorieënbom, maar Gregor zei dat we dit wel nodig hadden voor ons avondprogramma, later meer hierover. In het binnenrestaurant heb je geen zelfbediening, heerlijk rustig zitten en wachten tot je eten naar je toekomt dus.

pisteplan Gargellen

Gargellen is een relatief klein (39km piste, actueele liftinfo), overzichtelijk en relatief rustig skigebied met adembenemende vergezichten. Dit laatste was op dat moment even heel moeilijk voor te stellen, wij zagen enkel mist. De eerste skilift bouwden ze in 1952. Het kleinschalige willen ze graag zo houden en ze hebben niet de drang flink uit te breiden. Wel zijn ze de liften stuk voor stuk aan het vernieuwen. Gargellen heeft voornamelijk hotels en maar weinig pensions. Dit komt door beperkte beschikbaarheid en hoge prijs van bouwgrond.

Grote lawine in 1999
Het gebied is niet altijd helemaal geweest zoals het er nu is. De grote gondellift staat centraal, hier ontkom je niet aan. De lift is in 1999 helemaal herbouwd na een grote lawine. Deze lawine heeft in 1999 de gondel en een groot gebied hieromheen compleet weggevaagd. In hetzelfde jaar vond trouwens de verwoestende lawine in het dorpje Galtür plaats, die het leven koste aan 37 mensen. Beide lawines waren te wijten aan de enorme hoeveelheid sneeuw die hier in dat jaar gevallen was. Het waren eigenlijk twee lawines. De eerste kleinere lawine sneedt de sneeuw onder een tweede plak sneeuw weg, waardoor deze veel grotere massa ook in beweging kwam. Dit vreselijke ongeluk (2 dodelijke slachtoffers) betekende een nieuwe start voor het gebied. 

Gregor Kreuzer van de Gargellner Bergbahnen

Ik vroeg Gregor (bovenstaande foto) wat men nu deed om te voorkomen dat dit op deze schaal nogmaals gebeurde; “Wij hebben een lawine preventie team dat elke dag op drie verschillende manieren preventieve mini lawines maakt”:

1. Men gaat langs de kam van de berg af om de sneeuwranden handmatig te verwijderen, zodat deze niet meer af kunnen breken op ongewenste momenten.

2. Men spant kabels langs lawinegevoelige plekken en kan vanaf een afstand dynamiet via deze kabels op de gewenste plek tot ontploffing brengen.

3. Op de berg zie je soms van die omgedraaide pijpen die uit de sneeuw steken. In de zomer zie je ze beter… Het lijkt op een soort kraan die uit de berg komt. Uit deze kanonnen kan men gas laten exploderen. Dit schijnt een bijzonder effectieve manier te zijn om lawines tegen te gaan, doordat de explosie boven de sneeuw plaatsvind. Deze methode gebruiken ze ook in Sochi. Iemand toevallig een foto hiervan?

Na ons gesprek met Gregor probeerden we weer te skiën, maar was gewoon niet meer veilig mit die mist. Foto’s maken lukte ook niet, dus zijn we naar het enige kleine apres-ski tentje onderaan de gondel gegaan (webcams hier). Niet teveel schnäppchen, want die avond gingen we tourskiën!

Tourskiën met gids

Toerskiën voor alle niveaus
Toerskiën is de laatste jaren mateloos populair in deze regio. Zo werden er in de laatste twee jaren meer toerski’s verkocht dan snowboards. In Gargellen is er de mogelijkheid dit onder begeleiding van een gids te doen. Je hebt hiervoor speciale toerskies waaronder je een speciaal plakvelletje met vezels plakt, waarmee je de berg op kunt lopen. Ook heb je bepakking nodig met daarin warme kleren, lawine bieper, een schep en een lampje voor in het donker. Als snowboarder kun je een zogenaamd splitboard huren -anders afdalen-, maar je kunt ook sneeuwschoenen aandoen met het board op de rug -zwaarder- . Ik deed het tweede en alle spullen konden we huren in de sportwinkel bij de het dalstation van de gondel (deze sportshop). Ideaal en geen gesleep of dure aanschaf!

Wij liepen op de blauwe piste omhoog, offpiste was met onze ervaring en in die omstandigheden niet verstandig. “Echt toerskiën gaat in Gargellen nog veel verder dan dit. Men gaat dan tot over de bergkam en de Zwitserse grens. Men overnacht dan vaak in en hutje op de berg, super gezellig!” Onze gids Marco kon hier eindeloos over doorvertellen. Zo zijn er volgens hem twee soorten tourskieërs. De eerste groep gaat graag omlaag, het liefst op een normaal onbegaanbare plek. De kick van het afdalen in onbegonnen poeder. De andere groep doet het voor het omhoog lopen en daardoor een zijn met de natuur, rust en even compleet geïsoleerd te zijn van de beschaving. Eenmaal boven begreep ik wat Marco bedoelde, het sneeuwde en wij voelde ons ineens heel ver van de bewoonde wereld. Echt een heerlijk gevoel.

Eenmaal op de top genieten van de rust

Eenmaal op de top even rustig genieten, velletje van de ski’s, snowboard onder de voeten, lampje op je helm en gaan, in het donker de piste af! Dit is echt een unieke ervaring en ik raad het eigenlijk iedereen aan, ervaren of niet, wel altijd mét gids. Bekijk de tourski mogelijkheden van Gargellen hier en van heel het Montafon hier.

Kaiserwetter
De volgende dag hadden we eindelijk een mooie dag te pakken, kaiserwetter! We besloten nog eens terug te gaan naar Gargellen om eigenhandig te zien hoe het er was. Het plaatje was prachtig! Sneeuw op de bomen, stak blauw en een opkomende zon. We namen de gondel en kwamen erachter dat we al lang niet meer de eerste waren. De pistes die ‘s nachts nog even voorzien waren van een vers laagje sneeuw, waren al bereden. Jammer, maar nog steeds heerlijk met die verse sneeuw! Dat ze al bereden waren kwam doordat de mensen die in Gargellen zelf verblijven natuurlijk vooraan staan. De dalafdalingen lopen hier tot aan het dorpje en bij veel accommodaties zit je meteen op de piste. Vanuit de gondel kun je via mooie brede piste alle kanten op, wij gingen helemaal naar boven. Eenmaal boven zag het er ongeveer zo uit (foto van Gargellen.at):

Uitzicht vanaf de top in Gargellen, links de beroemde blauwe 6 en rechts de pistehelling.

Rechts zie je de diverse rode en blauwe afdalingen op hoogte. Links de lift en eronderdoor het begin van de bekende nummer 6 (deze) piste. Ook kun je vanaf daar de bekende Nidla offpiste route (500 meter hoogteverschil, mogelijkheden hier) die direct vanaf de piste toegangkelijk is. De nummer 6 brengt je naar een rustig dal waar eigenlijk veel meer offpiste mogelijkheden zijn. De andere dalafdalingen zijn de de nummer 2 (blauw) en de nummer 1 (rood). Deze afdalingen brengen je onder de hoogste top van dit gebied (madrissa, 2770 mtr) door naar het dal. Verwacht onderweg adembenemende vergezichten en wederom veel offpiste mogelijkheden(deze bijvoorbeeld). Beide blauwe dalafdalingen zijn door wat vlakke stukjes soms wat vervelend met een snowboard. Daarnaast is er een klein snowpark op de berg. 

[metaslider id=37686]

Na een paar heerlijke afdalingen gedaan te hebben kregen we nog een rondleiding door de werkplaats van de gondel en pistebullys. Bekijk hier de mogelijkheden als bezoeker. Ik zou het zeker een keer doen (slechts €10,- of €5,- voor een kind, zie hier), toch bijzonder hoe alles achter de schermen werkt. Als je eens wist wat er allemaal bij komt kijken om ons lekker te laten skiën!

Quizzzz
Ik kreeg van Gregor uitleg over de werking, kosten en vooral de hoeveelheid werk die overal in zit. Het leek me leuk hier een quiz van de maken, antwoorden in de reacties!

Motor voor aandrijving met scheve as

1. Hierboven zie je de motor die de gondel aandrijft. Een groot warm en lawaaierig ding. De as je naar bovengaat drijft het grote tandwiel van de gondel direct aan. Hij staat scheef! Wie weet waarom?
2. De bestuurders van deze apparaten zijn de helden van een skigebied. Ze trotseren steile hellingen en zorgen door weer en wind dat wij weer mooie pistes hebben. Hun kostbaarste bezit is de bekende pistebully. “Soms zelfs kostbaarder dan hun eigen vrouw”, aldus Gregor. Wie weet wat zo’n ding eigenlijk kost?
3. Bovenaan de pistebully zie je een haak. Dit is erg belangrijk en handig tijdens het prepareren, waarom eigenlijk?

Voor de overige feitjes raad ik je aan zelf eens een rondleiding te doen. Bekijk de mogelijkheden hiervoor hier.

Pistebully

We hebben echt genoten in dit skigebied. De lange afdalingen en het mooie landschap zijn echt de moeite waard en het gebied is bijzonder geschikt voor de beginnende skiër. Het gebied is door zijn hoogte sneeuwzeker en in het dorpje hangt een autenthieke sfeer. Nederlanders domineren niet in dit gebied en als je een Nederlandse leraar zoekt voor skilessen moet je hier even naar informeren. Nederlandse leraren zijn er wel, maar het grote deel spreekt Duits. Het eten is bovengemiddeld en de service is top. Het restaurant is wat duurder, maar je krijgt er heerlijk eten voor terug.

Gargellen biedt prachtige offpiste- en toerski mogelijkheden die je zeker eens een keer moet proberen. Zorg wel dat je voorzien bent van het juiste materiaal (lawinepieper, schepje, extra kleding enz.) en doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een gids. Gargellen biedt in ieder geval de mogelijkheden tot het huren van de spullen en ook gidsen hebben ze hier genoeg.

De liften zijn prima en buiten het seizoen heb je geen wachttijden. Voor de mensen die graag kilometers maken en elke dag andere bergen willen zien is dit gebied op zichzelf minder geschikt. Gargellen is heerlijk om jezelf even te onttrekken van het dal en rest van de bewoonde wereld. Prima uitstapje tijdens een weekje Montafon (webcams en meteo) dus.


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

14 reacties

Gesloten voor reacties.