Wijnand komt er zo in met een analyse van de weerkaarten en zeker ook een strak verhaal over de winterkansen voor de Lage Landen, waarbij de papieren voor Nederland nog beter staan dan voor België. Daarom kijken wij ondertussen naar de situatie in een reeks skigebieden die aan het kortste eind hebben getrokken de laatste tijd. Dat zijn onder meer ook de partnerskigebieden Die Tauplitz, Obertauern,. Zell am See Kaprun, Zillertal Arena en Les Menuires om hier echt even te zwijgen over de Wintersport Arena -Sauerland. 

julian0901

Beginnen we toch even met het Sauerland. Onze contactpersoon daar Julian Pape, de Marketingleiter van de Wintersport-Arena Sauerland en hobby-meteoroloog, plaatst op zijn Facebook-pagina bovenstaande grafiek met het droge commentaar…  

Na schau an. Da hat doch endlich jemand die richtige Schraube gefunden.

Drie dagen eerder nog postte hij onderstaande video van een Oostenrijks komisch duo dat voor de gemiddelde Nederlander compleet onverstaanbaar is, maar dat vanaf 1 minuut en 20 seconden toch beeldend duidelijk maakt hoe de situatie op sommige plekken nu is:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Gfyz2ZEKJzo

Tja, gepost op Youtube in april 2008 zal het denk ik betrekking hebben op het “rampseizoen” 2006-2007. Voor vandaag en in lagere delen ook de komende dagen nog kan er echt wel van een “ramp” gesproken worden. De Oostenrijkse weerdienst meldt:

Auf den Bergen weht teils kräftiger Südwestwind, in manchen Tälern kann es leicht föhnig werden. Die Temperaturen erreichen 2 bis 12, vereinzelt sogar bis zu 16 oder 17 Grad. In 2000m hat es zu Mittag 5 bis 9 Grad.

Waanzin! Zou een Oostenrijker zeggen. En het wordt niet veel beter de komende dagen. In de nacht op vrijdag sneeuwt het boven 1800m (!!) in de Franse Alpen en richtiung Oostenrijk heb je dan vrijdag een sneeuwgrens van 800 tot 1400m en zaterdag zelfs 1400 tot 1800m. Ook zondag kan het nog spetteren in Oostenrijk en pas maandag komt er in de Franse Alpen een nieuwe storing die de sneeuwgrens heel geleidelijk naar 900m kan drukken doorzettend naar een sneeuwgrens in Oostenrijk die op zijn gunstigst op 700m ligt.

zillertalgroen0901

Een dal als het Zillertal (niet te verwarren met de sneeuwzekere Zillertal Arena) is groen en blijft groen. En…. ook dit vind ik een mooie foto. Tip: train je ogen zo dat je “belegging in wintersport” meer waardevast is…   je kunt het! 😉

lesmenuires0901

En dan nog valt het allemaal reuze mee. De plaat bovenaan is St. Martin de Belleville op 1450m en hier zie je Les Menuires 400m hoger (zie meteo). Met een zonnetje erbij en goede wax op je ski’s is het echt genieten vandaag. Het waait ook nauwelijks. Gewoon genieten in je T-shirt bij een vorstgrens van 3000m.

dietauplitz0901

Die Tauplitz (zie meteo) waar Fréderic net vandaan komt. Normaal is de achterkant van deze berg (rechts op de cam) een uitdagend stukje offpiste. Nu moet je er niet skiën vanwege…  lawinegevaar! Ja zelfs ’s nachts vriest het niet op de berg en blijft de sneeuw instabiel. Zodra het dooipakket aanvriest is het lawinegevaar meteen helemaal weg. Tot het opnieuw sneeuwt en waait. 

kitz_platform0901

Eigenlijk een supermooi plaatje van het nieuwe panoramaplatform vlak onder het Kitzsteinhorn bergstation in Kaprun. Door een tunnel met een expositie van bergkristallen in de berg loop je erheen. Die karige sneeuw heeft ook zijn esthetische kwaliteiten. Dat moet je leren waarderen. Wit is ook maar wit! 

kitzpiste0901

En natuurlijk is de sneeuwkwaliteit tussen gletsjer en Alpincenter gewoon prima. Tja hoog is beter… maar soms ook véél te koudddd! Zie ook Zell am See-Kaprun meteo.

kleinwalsertal0901

Typerend beeld uit Hirschegg in Stiermarken. Klein skigebied dat niemand kent: salzstiegl.at.

[metaslider id=35517]

Kristberg in Montafon (zie meteo) tijdens laatste sneeuwval afgelopen zondag en vanochtend…

 moerlialp1840_0901

Typerend beeld uit Zwitserland… Boven mooie sneeuw… onder groen. Dit is de Mörlialp…

obertauern0901

Obertauern (zie meteo) steekt nog net goed af. terwijl dit skigebied normaal nog aardig wat sneeuw uit het zuiden krijgt is dat bij de laatste dumps nauwelijks gebeurd. Maar met het dorp op 1800m zit je hier gewoon altijd goed.

SAALBACH0801

Saalbach-Hinterglemm had vannacht in het dal lichte vorst. Op de berg was het vanochtend 6,6°C. En toch liggen die pistes er heerlijk strak bij. En nu in het januari-laagseizoen heb je natuurlijk minder last van paphopen. 

zellamsee0901

Een blok op Zell am See vanochtend. Nevel beneden in het dal. Hier kijk je uit op de Schmittenhöhe (2000m) met links aan de overkant de piste waar de onfortuinlijke Jelle van den Berg met het vuurwerk van de piste schoot het bos in… waar de weinig sneeuw lag om over de steile glibberige helling weer omhoog te klimmen. Hij overleed op 800m van de bewoonde wereld op een maanloze nacht… temperatuur toen: -8°C. Nu heeft het daar ’s nachts niet gevroren en is de maan al ruim halfvol. Me is ter oren gekomen dat precies op dezelfde plek op dezelfde manier twintig jaar geleden al een jonge Oostenrijker is omgekomen.

zillertalarena0901

De Zillertal Arena (zie meteo) doet het relatief goed. Ook hiert ios nauwelijks sneeuw uit het zuiden doorgedrongen terwijl dit normaal wel gebeurt. Ik kan nog veel mooiere puur witte plaatjes tronen maar deze is wel zo eerlijk met die grote bruine vlek op de piste rechtsboven. Gelukkig blijft de komende dagen alle pistes de regen bespaard. Hier gaat het gewoon licht sneeuwen de komende drie dagen. 

Operoep: jij nu in de Alpen? Beschrijf in de reacties onder deze post je dooiervaringen en stuur door die foto’s en filmpjes van bikiniski! En doe de kijkersvraag: in welke vier partnerskigebieden ligt momenteel erg veel sneeuw?   

PS De site begint sinds gisteravond wat te sputteren. Maikel van het hostingbedrijf Vertixo gaat vannacht wat opschakelen zodat we ultra-robuust de vorstperiode in gaan!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.