In het bericht van afgelopen donderdag hadden we de evolutie in het weerbeeld voor deze week al prima in de gaten. Enkel de passage van zwakke fronten vandaag met veel wolken en vooral in het noorden wat lichte (mot)regen was toen nog niet te voorzien. Daarom moeten we iets langer wachten op het komende zomerweer. Maar geen paniek, want vanavond al verschijnen de eerste brede opklaringen in het westen. En na een aangename overgangsdag morgen komt de hoogzomer eraan. En hoe! Vrijdag en zaterdag worden op een aantal plaatsen in de Lage Landen gewoon tropisch warm. Maar daar zit net het probleem. Door die heel snelle hitteaanvoer zitten er zaterdag / zondag potentieel heel zware onweersbuien aan te komen. Dat wordt het item om de komende dagen in de gaten te houden.

gfs-0-84

Dit is de kaart voor vrijdag. Nog geen vuiltje aan de lucht. De bovenluchtstroming is zuid- tot zuidwestelijk en aan de grond wordt er vanuit het zuidoosten droge en warme landlucht aangevoerd.

gfs-0-102

Anders komende zaterdag. Van over de oceaan komt een depressie steeds dichterbij. Had die depressie nog iets meer naar de Golf van Biskaje uitgezakt, dan hadden we van een echte Spaanse Pluim kunnen spreken waarbij dan extreem hoge temperaturen mogelijk zijn. Vooralsnog is dat niet het geval. Maar boven onze hoofden zie je steeds meer kleurovergangen, wat wijst op het binnensijpelen van koelere lucht op hoogte en een snel onstabieler wordende atmosfeer. Dat bij een zeer stevige zuidelijke wind op grote hoogte. Aan de grond daarentegen staat er weinig wind, en daarin schuilt dan het gevaar. Door een stevige windsnelheidsschering kunnen onweersbuien heel stevig uitpakken en zichzelf lang in stand houden. Als er ook nog windrichtingschering bij komt, wordt het helemaal gevaarlijk met dan ook kans op vorming van supercellen met alles erop en eraan. Nog te vroeg om daar al voor te waarschuwen, want die verandering in windrichting met de hoogte is voorlopig niet prominent en consequent in de modellen aanwezig. Bovendien gaat de hevigheid van het onweer ook afhangen van het exacte tijdstip waarop ze binnenschuiven. Maar houd de berichten de komende dagen absoluut in de gaten, want voorlopig ben ik er niet gerust in.

ECM1-168

Na het weekend blijft de vraag nog even open hoeveel warmte op hoogte Scandinavië gaat bereiken en in welke mate de warmte bij ons meteen weggespoeld gaat worden. De verschillende weermodellen spelen voortdurend haasje over. Er zijn twee mogelijke scenario’s. In dit scenario sijpelt er voldoende warmte naar Scandinavië door om er een Scandihoog te laten ontstaan. De Lage Landen blijven dan ook volgende week in een warmere oostelijke stroming.

gfs-0-168

In scenario twee is dat niet het geval en wordt de warmte volledig weggespoeld, met de Lage Landen dan in een koelere en wisselvalligere westelijke stroming, waarbij depressies makkelijker de weg naar onze omgeving vinden. Als je naar het verloop van de zomer tot nu toe kijkt, is dit voorlopig het meest waarschijnlijke scenario.

Afsluitend nog even naar Rusland (zie ook de foto bovenaan dit bericht). Gisteren postte Kirsten_dl in de reacties al deze spectaculaire film over zonnekloppers die in de Ob aan het baden waren, maar heel plots overvallen werden door een zeer felle hagel- en onweersbui. Paniek alom natuurlijk. Terwijl ze naar mijn gevoel gewoon te laat omhoog hebben gekeken. Moest je het gemist hebben, kijk hier dan nog even terug.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

11 reacties

Gesloten voor reacties.