6 maanden te koud voor de tijd van het jaar was best bijzonder nieuws. Juli gaat waarschijnlijk niet te koud de boeken in maar misschien wel veel te droog. Zit er een droogterecord aan te komen? Ik denk het wel maar dat is wel een hele boude uitspraak van mij nu we nog maar op 11 juli zitten. Met de statistieken erbij zullen we eens kijken hoe de maand juli er voor staat. Wie herinnert zich juli 2011 nog?

Juli 2011 staat op nummer 3 van natste jaren gemeten sinds 1910 met ruim 179 mm. Wat is dan het klimatologische gemiddelde? Voor de Bilt is dat 81 mm.

11 juli regen

Kijken we op het neerslagoverzicht dan zien we dan er in het zuidwesten duidelijk meer neerslag is gevallen dan in sommige gebieden in het oosten waar amper 1 mm regen naar beneden is gekomen. Het potentieel neerslagoverschot te zien op de uitgelichte afbeelding is juist weer het hoogste in het noordwesten van het land. Om een droogterecord in De Bilt te behalen mag er niet meer dan 11.4 mm afgetapt worden. Dit is het record wat op het jaartal 1921 staat. Er hoeft dus nog maar weinig te gebeuren en het droogterecord gaat niet door. Een top 5 notering is wel makkelijker te behalen dan mag er niet meer dan 23.2 mm vallen. Dat juli te droog gaat verlopen dat zie ik wel gebeuren. Zeker als ik de weerkaarten bekijk met dominante hogedrukgebieden maar gevaar ligt op de loer in de vorm van heftige regen en onweersbuien als de “Hondsdagen” aanbreken. Een vochtig, warm en broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de hondsdagen in de periode van 20 juli tot 20 augustus.Ik ben dus heel benieuwd wat de ontwikkeling wordt van de drukgebieden rond die periode.

tempjuli1007

Zit ik net boven in het bericht te verkondigen dat juli warmer dan normaal gaat verlopen, zitten we nu nog steeds nipt onder normaal. Gaat het dan toch?? Nee, daar geloof ik niet in.

zonneschijnduur1007

Qua zon doen we het echt goed hoor, gisteren viel het wat tegen maar de tussenstand staat er goed voor. 82 uur hebben we al te pakken, normaal is 206 uur. Tot zover de statistieken nu snel over naar de verwachting voor Nederland en de favoriete vakantiebestemmingen. Ik begin met de 14 daagse verwachting van het befaamde ECMWF model.

Dit is toch een mooie pluim voor de zomerliefhebber? Er wordt zeer weinig neerslag berekend en na het weekeinde stijgt de temperatuur dieper landinwaarts weer naar waarden rond 25 graden. Zomerse dagen. Hoeveel zomerse dagen achter elkaar gescoord kunnen worden is nog niet zeker, dat heeft te maken met de positie van het hoog en de daartoe bijbehorende windrichting. Hoe komt het zo dat deze stabielere periode het lang vol kan houden? Dit heeft deels te maken met de straalstroom deze ligt al een tijdje ten noorden van ons land boven Noord-Europa. Lagedrukgebieden blijven zo ten noorden van ons land en hogedrukgebieden kunnen zo hun invloed blijven uitoefenen voor onze omgeving. Dit wordt ook wel een geblokkeerd stromingspatroon genoemd.

Oostenrijk
Dan ga ik nu even de populaire vakantie bestemmingen in het kort toelichten. Ik begin met Oostenrijk waar het vandaag nog licht onstabiel is met eerst zon, later weer de ontwikkelende bloemkoolwolken waaruit plaatselijk enkele regen en onweersbuien ontwikkelen en de maxima liggen tussen de 24 en 27 graden. Vrijdag lijkt het er droog te blijven maar in het weekeinde neemt de onstabiliteit weer toe. Karinthie blijkt de beste papieren te hebben met de minste kans op neerslag en mogelijk nog wat warmer.

Frankrijk
Donderdag een mooie vrij zonnige dag met een middagtemperatuur die ligt rond 20 graden in het uiterste noorden, 25 graden in het midden en tegen de 30 graden in het zuiden en zuidwesten. Op het relief is er later weer kans op onweer. Vrijdag komt er in het noorden en midden een graadje bij en neemt de onweerskans af. In het weekeinde maakt zaterdag het zuidwesten kans op een onweersbui, zondag is het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur blijft onveranderd.

Spanje
De extreme hitte in het zuiden neemt wat af en de temperatuur gaat langzaam wat naar beneden maar 35 graden wordt er nog wel gehaald donderdag. De Costa’s komen uit op 29 tot 34 graden. Verder veel zon. Wat bewolking en koeler met kans op een onweersbui in het noorden. Dit blijft onveranderd tot en met het weekeinde.

Duitsland
Vooral in het noorden en westen komen naast zonnige perioden ook wolkenvelden voor, in het begin van het weekeinde gaat ook daar de zon meer schijnen. Zondag kan een zwak front wat meer wolken en regen en onweer brengen vanuit het noordwesten. Het kwik loopt uiteen van 20 tot 23 graden in het noorden tot 28 graden in het zuiden. Aan zee iets koeler en aan de Alpen is kans op een onweersbui later op de dag.

Sluit ik af met deze schitterende timelapse-video van de mist die in San Francisco regelmatig opduikt. Hoe dat komt lichten we hier nog wel een keer toe. Prachtige compilatie! En hoe enthousiast de weermannen zijn blijkt maar weer eens dat er per ongeluk 2 berichten tegelijk de lucht in gaan. Zonde om er 1 weg te gooien dus vandaag als extra 2 weerberichten. Zie hier het weerbericht van Leo


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

30 reacties

Gesloten voor reacties.