2016-12-30_1915

Via: Nasa Lance Modis

Kaiserwetter in de Alpen vandaag. Mooi is te zien dat aan de oostkant flinke sneeuw is gevallen.

img-20161230-wa0016

Arnoud in Obertauern

Zoals hier in Obertauern. Heel Salzburgerland en Steiermark heeft een mooie verse laag verse poeder ontvangen. Valentijn schreef in onze app al dat het heerlijk is om over “griffige schnee” te koersen. Op deze foto zie je de Hochalm. The place to be voor een goede lunch of een vette apres ski.

img-20161230-wa0017

Arnoud in Obertauern

Traumhaft.

img-20161230-wa0009

Meenzel Kiezegem in België via Frederic

Net als in België. Hier nabij de woonplaats van Frederic. Toch een beetje winter in de Lage Landen.

dscn60371

Strak ijsbaandje in mijn achtertuin

Want bij mij in Purmerend ligt al een mooi laagje ijs. Zwart vloertje. Paar centimeters dikker en je ziet mij op de schaats.

img-20161230-wa0011

Winterberg via Dick Mienis

Als laatste een plaatje uit Winterberg. Ook hier zijn de sneeuwforsers goed bezig geweest.

 

honden-reageren-verbaasd-op-goocheltruc

via: trending.be

Toen ik vanavond de kaarten zag had ik echt iets van: Wat is dit? Want de constellatie was ineens heel anders dan de vorige runs. Maar als we wat verder kijken dan is er niet heel veel veranderd.

[metaslider id=85862]

Kijk maar eens naar het vergelijk in de laatste 3 modelberekeningen van de GFS. En ook het vervolg is anders. Uiteindelijk komen we wel op een resultaat wat dan weer wel constructief in de kaarten staat de afgelopen berekeningen. Veel kouder weer vanaf de tweede week van 2017. Veel sneeuw voor de noordelijke Alpen en een dikke kans op schaatsweer voor de Lage Landen.

output_sjhlxk

De sneeuw voor het begin van de week staat nog steeds op de kaarten. Zo’n 10 cm is makkelijk haalbaar. Ook de Franse Alpen doen mee in de sneeuwvreugde.

fralp-3012

Prikpunt Savoie Mont Blanc

2 Serieuze sneeuwmomenten zoals je kunt zien aan de pluim. Bij de tweede begint de sneeuwgrens wel iets hoger. Maar de hoofdrun is hier duidelijk de Remy in het geheel.

rart_17010500_16123012

Voor de Oostelijke Alpen komt er op woensdag dan nog een scheutje achteraan. Gewoon een lage sneeuwgrens dus geen probleem voor de meeste gebieden. De zuidelijke Alpen blijven in dit geval het zorgenkindje.

output_vcfz7m

En verderop in de week meer sneeuw voor de noordelijke Alpen. Met name de oostelijke noordkant liggen wederom in de frontlinie van de neerslag.

gfs-cumm-3012

Al met al zal e.e.a. resulteren in een verse laag sneeuw van zo’n halve meter voor de noordkant. Dat zijn echt realistische waarden, want kijken we naar het Europese model….

ec-cumm-3012

…. die is echt veel scheutiger met de sneeuw. Meestal is het andersom en geeft het Amerikaanse model veel meer sneeuw tot soms krankzinnige hoeveelheden. Nu is het een keer andersom. Geen krankzinnige hoeveelheden bij EC maar veel enthousiaster door een stevigere stuwing. En gezien de run van de GFS, die ik vanavond analyseer, wil ik het Europese model het voordeel van de twijfel geven.

za-07

Een en ander aangestuurd door een oceaanblokkade die er anders uitziet dan zijn voorgangers. Het is slechts een smalle strook van hogedruk die de depressies tegen houdt. De hogedruk wordt namelijk aan de westflank in deze berekening sneller richitng het oosten gedrukt waardoor er een veel smallere strook van hogedruk overblijft boven de oceaan. Maar hulp is onderweg. En dat stond dan weer wel in de voorgaande berekeningen. Vanuit Rusland komt de Russische Beer te hulp en verbindt zich met het hoog boven de oceaan. Het lagedrukgebied wordt daardoor gedwongen richting het zuidoosten weg te trekken.

de-1001

Wat we dan zien is een drukverdeling waar ons hartje sneller van gaat kloppen. Koude lucht wordt vanuit het noordoosten aangevoerd.

output_frz6fn
De kou komt op transport. De kaarten die wij gebruiken visualiseren de hoofdrun, niet de individuele leden. De hoofdrun is dus koud. Hoe staat deze ten opzichte van de overige leden? Krijgt hij steun of kunnen we deze run in de prullenbak gooien?

pluim-voor-nl

Nee hoor. Zeker geen prullebak run. De trend is dat we kouder weer gaan krijgen vanaf de tweede week van januari 2017. De hoofdrun zit onderin het ensemble maar krijgt toch leuke onderstuening. De kans dat we op de schaats komen vanaf 10 januari schat ik op 50%.

** mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur **


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

93 reacties

Gesloten voor reacties.