saint felicien ardeche

We openen de avondanalyse met dit schitterend beeld van de ondergaande zon in de Franse Alpen, vanop de site van le Dauphiné. Illustratief, want net nu we afscheid beginnen nemen van 2015, doen we hetzelfde met een tijdperk, …

feissons sur salins

… eentje vol warmte en sneeuwarmoede. Feissons sur Salins is dit. Dan vermoed ik dat aan de overkant van de vallei Courchevel ligt, onderdeel van Les Trois Vallées.

le-lac-leman-vu-depuis-le-pic-des-memises-(haute-savoie)

Ook over inversie hoeven we het de komende periode niet meer te hebben. Onder de lage wolken hier ligt het meer van Genève.

IMG-20151230-WA0004

En Jeroen zag vandaag nog dit bloeiend koolzaad in Brixen. Maar genoeg plaatjes. Snel over naar de weerkaarten, want er valt een hele hoop te vertellen.

tmax_16010618_15123012

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het Europese EC model zit weer helemaal op een winters spoor. Deze kaart geeft de maximumtemperatuur weer voor volgende week woensdag. IJsdag in bijna heel de Lage Landen. Maar ga absoluut nog niet juichen want de Amerikaanse collega van EC is het daar absoluut niet mee eens.

ECM1-96

Oorzaak van verschil tussen beide weermodellen ligt in wat de koudebel gaat doen die ik hier omcirkeld heb. Volgens GFS wordt die de Noordelijke Atlantische oceaan opgeslingerd, waar hij dan aan een langgerekte paringsdans begint met de depressie net ten westen van Ierland. In hun tête à tête komt die depressie daardoor te noordelijk voor ons liggen om het in de Lage Landen te laten winteren. Bij EC daarentegen beweegt die koudebel pal naar het noorden, waardoor er op grote hoogte wat restwarmte tussen die bel en die depressie blijft hangen. En die warmte duwt beiden echt letterlijk uit mekaar. Wind blijft daardoor continentaal bij ons met dan vanuit het noordoosten van Nederland steeds zuidelijker oprukkende koude.

ens NO-NL

Als je de ensembles bekijkt (hier die van NO-Nederland) kan je nog steeds geen van beide scenario’s uitsluiten. Bovendien zijn er nog vele andere scenario’s mogelijk. Toch ga ik nog steeds van het GFS-scenario uit. Kijk maar eens op de Europese weerkaarten op meteociel.fr. Die restwarmte maakt echt zeer onnatuurlijke klotsbewegingen tussen Scandinavië en Groenland. Het lijkt wel een flipperbal. Nee, een ijsdag in heel de Lage Landen volgende week dinsdag of woensdag zal het zo goed als zeker niet worden, maar voor NO-Nederland valt er nog steeds niets uit te sluiten.

ens FR

Snel over naar de Alpen. Hier het ensemble voor Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc. De eerste echte serieuze neerslagpiek is nog steeds voor komende zaterdag. 20 tot 40cm in de Franse Alpen is echt niet overdreven bij een snel dalende sneeuwgrens. Maar maandag en dinsdag zijn we pas echt goed vertrokken.

rart_16010406_15123012

Oorzaak is de kleine golftop die in het langgerekte front ontstaat. Daar zit altijd extra veel neerslag op en die kwakt vol tegen de westelijke Alpen aan. GFS is zoals gewoonlijk het meest enthousiast en smijt er een extra meter poeder tegenaan. Niet onmogelijk, maar zoals Hajo deze middag ook al zei, kan een groot deel ervan ook onder de Alpen doorzwiepen …

gens-8-1-180

… en dan komen we misschien toch in een oostelijke zuidkant scenario terecht. Trouwe lezers van de site weten dat ik sinds vorige zaterdag geloof in dikke sneeuwkansen voor de Dolomieten vanaf 7 januari. Wel die kansen zijn de voorbije 24 uur echt gestegen. Hier een kaart uit het GFS-ensemble, maar ook EC gaat er vanavond in mee. Voltreffer als dit uitkomt. Het zou ook een dag vroeger of later kunnen gebeuren. Maar met wat pech komt het helemaal niet tot hier. Soit, we houden het verder in de gaten.

rsum_16010800_15123012

Deze neerslagaccumulatiekaart voor Oostenrijk om de in het vorige bericht morrende Stefan Kaptein even wat te sussen. Ja, Oostenrijk gaat aanzienlijk minder sneeuw te pakken krijgen. Maar die 20 cm waar je om vroeg gaan toch echt wel gehaald worden hoor. Geen hogedrukgebied in de buurt deze keer om de verwachte neerslag alsnog te laten verdampen. Ik ga met deze kaart niet verder dan donderdagavond …

gfs-0-210

… want vrijdag wordt er weer zachte lucht tot over de Alpen gevoerd. En daar zijn beide weermodellen het weer roerend over eens. Die warmte-opstoot kon je trouwens ook al mooi zien in het ensemble voor de Franse Alpen hoger in dit bericht. Hoe het daarna verder gaat? Op zich nog veel te ver weg natuurlijk. Maar toch heb ik me vandaag bezig gehouden met heel het GFS-ensemble van zowel de 00, 06, als de 12h-run volledig uit te pluizen. En daar waren toch een paar verrassende mogelijke trends uit te halen.

gens-0-1-384

Misschien maar beginnen met het slechte nieuws. In ongeveer 40% van de ensembleleden is er een terugkeer naar een soort van teflonsituatie met dus weer hogedruk op plaatsen waar wij het als winterliefhebbers niet willen zien.

gens-2-1-384

En dan verwacht je van de overige 60% een hele waaier van mogelijke scenario’s. Maar nee hoor. Nog eens 40% van de leden gaat voor drukstijgingen ten zuidwesten van Ierland en jaagt flink wat koude tegen de Alpennoordkant aan.

gens-3-1-384

En in een aantal van die leden kantelt dat hoog zelfs helemaal door om de wind dan in heel Europa uit de oost te laten komen. Zou dat geen geweldig verjaardagscadeau zijn Hajo? Morgen weten we misschien al meer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

61 reacties

Gesloten voor reacties.