Drie jaar geleden zorgde de vulkaanuitbarsting op IJsland ervoor dat Hajo en ik ons eerste Noorwegen avontuur moesten afgelasten. Onze vlucht werd gecanceld, en met de auto naar de Fjorden is ook niet echt een optie. In de jaren die volgde kreeg Hajo wel de kans om deze mysterieuze regio te leren kennen. Hij kwam met verhalen terug die mijn vermoedens alleen nog maar meer bevestigde. Ik moest en zou ooit een keer skiën in de Noorse Fjorden. Je kan dan ook wel raden hoe ongelofelijk blij ik was toen ik een paar maanden geleden te horen kreeg dat het dan toch echt ging gebeuren, met nog zeven andere journalisten de Fjorden verkennen!


Grotere kaart weergeven

Dat het ingewikkeld en duur is om naar de Fjorden te reizen is een fabeltje. Met KLM vlieg je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Bergen in nog geen anderhalf uur. Gemiddelde kosten? Zo’n €200 voor een retourtje. Eenmaal aangekomen in Bergen heb je uiteraard verschillende opties. Je zou voor het OV kunnen kiezen, een huurauto,  óf het hotel de transfer laten regelen. Wij maakten gebruik van de laatste optie, die mijn ogen ook meteen het beste is. Binnen twee uur stonden we in Myrkdalen (zie de route hierboven). Het is dus compleet realistisch om in de ochtend vanuit Amsterdam te vertrekken om vervolgens de zelfde middag nog de ski’s onder te binden midden in de Noorse Fjorden. Zeg nu zelf, ooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn?

 
Onze eerste bestemming, Myrkdalen, of met andere woorden Voss Fjellandsby, is ook al even voorbij gekomen in mijn vorige korte verslag. Dit splinternieuwe maar toch knusse resort is een van de best bereikbare vanuit Bergen. Het is raar om te bedenken dat een tien jaar geleden nog niet eens sprake was van dit skigebied. Op dat moment was er één enkel hotel en één kort sleepliftje. Dit veranderde echter snel toen twee investeerders uit Oslo wel wat in plannen zagen een nieuw resort te beginnen. In de jaren die volgde groeide Voss Fjellandsby, zoals het gebied destijds genoemd werd, uit tot een van de mooiste skigebieden van Noorwegen. Op dit moment begint de merknaam Myrkdalen al de overhand te nemen, waardoor het gebied zich vanaf volgend jaar zal gaan presenteren als Myrkdalen met toevoeging Voss Fjellandsby. 

 
In totaal kent het gebied inmiddels zeven liften. Een daarvan is een snelle zes-zitter, de rest zijn vlotte sleepliften. In Noorwegen zijn deze sleepliften nog in verhouding meer aanwezig dan dat we dat in de Alpen zien. In het begin is dat, vooral als snowboarder, weer even wennen. Maar elke afdaling is het ‘slepen’ meer dan waard. Voor degenen die alsnog bij de stoeltjesliften zweren is er trouwens goed nieuws. Voor volgend seizoen staat een nieuwe zes-zitter in de planning die het middelstation rechtstreeks met de top van de hoogste berg moet gaan verbinden. Op die manier wordt niet alleen het comfort vergroot, maar word een hele nieuwe helling toegankelijk gemaakt. Zeer interessante plannen dus, die we zeker in de gaten gaan houden.

 
Na een dag lang genieten van de boterzachte versgeprepareerde pistes en poederafdalingen reisden we een dag later door richting het tweede skigebied dat op onze ‘agenda’ stond: Røldal Skisenter. Op papier alleen al zijn de verschillen tussen Røldal en Myrkdalen duidelijk zichtbaar. In tegenstelling tot Myrkdalen werkt Røldal (nog) niet met het ski-in ski-out principe. In Røldal ligt de nadruk voor de volledige 100% op het skiën in de meest pure zin van het woord. 

 
Onze gids in Røldal was niemand minder dan de Noorse ski-guru Pelle Gangeskar. Voordat we gingen skiën vertelde Pelle ons wat de visie van dit gebied was. Kort samengevat komt het er op neer dat het Røldal het gebied voor de freeriders is. Geen luxe bergrestaurants, ultrachique hotels en fancy apres ski. Nee, pure bergen in een uniek terrein waar je op elke dag in het winterseizoen wel ergens goede sneeuw kan vinden. Niet voor niets ook dat de Freeride Worldtour elk jaar langskomt in dit gebied. Minder dan een kwart van de bezoekers van Røldal komt naar dit gebied om op de pistes te skiën. In eerste instantie denk je dat dit het perfecte recept is voor vele lawineongevallen. Niets is echter minder waar, in de het gehele bestaan van Røldal Skisenter heeft zich nog geen enkel dodelijk lawineongeval voorgedaan. 

 
Zoals je ook op bovenstaande foto kan zien heeft het Røldal geen snelle stoeltjesliften. Nog niet in ieder geval, voor komende zomer heeft dit gebied namelijk eveneens uitbreidingsplannen. Een 6-zits expresslift moet wachttijden in het hoofdseizoen laten verdwijnen, en de mogelijkheid tot ski-in ski-out creëren voor een deel van de hotels. Pelle voegt meteen toe dat er enkel vroeg in de ochtend wat wachttijd is bij de liften, ”’als de mensen eenmaal boven zijn verdwijnen ze alle kanten op, vaak vraag je je af waar iedereen blijft. Doordat het merendeel gaat freeriden is de omlooptijd van een gemiddelde afdaling simpelweg een stuk langer.”

 
Uiteraard wilde we zelf de freeride mogelijkheden ervaren. Onder begeleiding van twee reddingswerkers van de pistedienst en een gids gingen we de back country in. Vooraf gezien had ik er nog een hard hoofd in. Door harde wind en het uitblijven van sneeuwval in de tijd voor onze komst, achtte ik de kans klein dat we nog poeder zouden vinden. Maar nee, Pelle bleek toch echt gelijk te hebben. Onze afdaling begon met wat korstige sneeuw, maar zodra we de boomgrens bereikte veranderde het witte tapijt in prima zachte poeder. Niet mega vers, maar zeker niet slecht. Oordeel zelf:

 
Na deze fantastische skidag in Røldal was het tijd voor onze laatste stop: Bergen. Deze stad heeft namelijk naast het grote internationale vliegveld nog een stuk meer te bieden. Lekkere Noorse vis, de gezellige sfeer en een prachtige omgeving maken Bergen tot een perfect eindpunt voor een fantastische trip door de Noorse Fjorden. 

 
Inmiddels is het alweer ruim een week geleden dat ik terugkeerde van mijn Noors avontuur. Zonder de boel te romantiseren kan ik meegeven dat ik nog dagelijks aan de vele mooie momenten terugdenk. Noorwegen heeft iets magisch en de schoonheid van de Fjorden valt gewoonweg niet te beschrijven in woorden. In de afgelopen jaren heb ik velen plekken op aarde gezien, zowel vanuit de lucht als gewoon met beide benen op aarde. Noorwegen heeft in een paar dagen al een heel bijzonder plekje in mijn herinneringen weten te veroveren. Van mezelf weet ik dat ik hier hoe dan ook terug ga komen. Ik hoop dat ik met dit stukje nog meer ogen open en dat we volgend jaar in de reacties velen met vreugde doordrenkte reacties terug kunnen vinden van bezoekers die het Noorse avontuur zijn aangegaan. To be continued.

Finn

Over Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo’s vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

, , , ,

32 Reacties op "Het geheim van de wonderschone Noorse Fjorden"

 1. Ronaldo

  Ronaldo

  3 april 2013 om 14:32 Beantwoorden

  Leuk geschreven Finn. Wellicht een aanrader.
  Toch heb ik 2 vraagjes:
  1) ook leuk voor kids ??
  2) tot hoe laat in februari (krokus) de pistes open, ivm de schemer??
  Weet jij dat, kan ik dat nazoeken?
  Tanx.

  • Hajo

   Hajo

   3 april 2013 om 14:50 Beantwoorden

   @Ronaldo: Noorwegen is met name rond kerst echt vroeg donker. In februari valt het al weer reuze mee. Dat Noorwegen donker is in de winter is een mythe: het licht is juist overweldigend mooi omdat je de hele dag avondlicht hebt. Je doet je fotocamera bijna niet uit de hand zo fraai zijn de kleuren. Bovendien gaan ‘s middags op de piste de lampen aan zodat je ongemerkt doorskiet tot wel 8 uur ‘s avonds. In feite ski je in Noorwegen juist meer uren dan in de Alpen waar alles om 4 uur sluit. Verschilt natuurlijk een beetje van gebied tot gebied. Met kids ligt het meer voor de hand om via Kiel met de boot te gaan en dan te gaan skiën in Hafjell. Als echte liefhebber ook van poeder moet je gewoon in Fjord Norway wezen en dat is handiger met het vliegtuig en huurauto.

  • Ronaldo

   Ronaldo

   3 april 2013 om 15:52 Beantwoorden

   Tanx Hajo.

  • Finn

   Finn

   3 april 2013 om 18:50 Beantwoorden

   Ik kan daar nog aan toevoegen dat Myrkdalen een van de meest kindvriendelijke skigebieden is die ik ooit heb gezien. Nergens zijn gevaarlijke punten in het terrein, en het gebied in zijn geheel is enorm overzichtelijk. Alle pistes komen hoe dan ook uit bij een centraal punt midden op de berg, en uiteindelijk ook onderaan in het dal aan de voet van het resort.

   De beste tijd van het jaar is inderdaad vanaf februari, maar de kortere dagen midden in de winter hebben vrij weinig invloed op de skitijd. In december en januari sluiten de liften slechts een half uurtje eerder. Kortom, zeker ook voor families een absolute aanrader!

  • Ronaldo

   Ronaldo

   3 april 2013 om 21:36 Beantwoorden

   Super. Bedankt Finn!!

 2. vanDam

  vanDam

  3 april 2013 om 15:09 Beantwoorden

  Mooi verslag Finn, wie weet is het eens de moeite waard om daar eens een trip heen te plannen.

 3. Gerda (Den Haag/Nootdorp)

  Gerda

  3 april 2013 om 19:38 Beantwoorden

  Heerlijk om je verslag te lezen Finn ! Ik ken de winter niet in Noorwegen, maar heb er vroeger een kampeerrondreis in de zomer gemaakt .Gestart in Larvik en via Oslo naar boven door de Jotunheimen en langs de Fjorden weer naar beneden,schitterend!!Ben het dan ook helemaal met je eens dat je Noorwegen magisch vindt en de schoonheid van de Fjorden roemt!

 4. Arjan Ehlert

  Arjan 78

  3 april 2013 om 20:21 Beantwoorden

  Mooi verslag en eens wat anders dan de Alpen :)

 5. Roland Zwammerdam

  3 april 2013 om 21:13 Beantwoorden

  geen updates van de weerpro’s? of zijn die net zoals ik real -- galatasaray aan het kijken

  • Leo

   Leo

   3 april 2013 om 21:30 Beantwoorden

   Komt er zo meteen nog één van mij Roland. Gaat wel over de LL, of meer specifiek, Rotterdam :-)

  • Ronaldo

   Ronaldo

   3 april 2013 om 21:55 Beantwoorden

   @ Roland.
   GFS 12u doet niet zoveel. Pas op het einde echte verzachting waar een ieder op zit te wachten. Wat ik wel zie is dat de GFS, na een kortstondige WC, steeds hoge druk vanuit het zuiden berekend richting W-EU. De wind draait dan naar zuid en warmere lucht boven Spanje en Frankrijk wordt op transport gezet. De ligging van het hoog wordt dan cruciaal. GFS 12u berekend het ten westen van de LL met een meer NW stroming. GFS 06u berekende het ten oosten van de LL met een ZO stroming.
   Beetje kort door de bocht in 3 zinnen, maar echt veel verder kijken dan 5 dagen heeft nu geen zin.
   Hoofdrun GFS 12u zit onderin de pluim -- Hoofdrun GFS 06u zat bovenin de pluim. De grootste spreiding begint op 11 april. Voor relatief warm weer en droog dan duimen voor de CTRL run. Voor koudkwakkelen met nu en dan regen duimen voor de oper. Ik weet het wel!!
    

 6. Leo

  Leo

  3 april 2013 om 21:27 Beantwoorden

  Heerlijk om te lezen!

 7. Leo

  Leo

  3 april 2013 om 22:28 Beantwoorden

  Het nieuwe top-thema in de Regio Rotterdam is nu natuurlijk: hoe wordt het weer tijdens de Rotterdam marathon, zondag 14 april a.s. Door het geroeptoeter van alles en iedereen dat “het warm(er) wordt”, is eigenlijk is zo links en rechts de paniek zelfs al uitgebroken. De vrees bestaat (ook bij mij wel een beetje) dat het uitdraait op het 2007 scenario. De winter en ook maart was toen weliswaar veel minder koud dan nu, maar enkele dagen voor de marathon en zeker op de dag zelf ging het helemaal mis, we hadden een bijna hittegolf. Op de dag zelf (15 april 2007) werd het in Rotterdam 27 graden.. Vele duizenden lopers (waaronder ikzelf, hoewel in het laatste weekend van oktober meer dan goedgemaakt met de marathon van Etten-Leur :-) ) waren zeer gefrustreerd dat al die maanden van noeste trainingsarbeid teniet gedaan werd. Al heb ik hem nog kunnen voltooien, de meeste lopers werden van het parcours gehaald. Goed, hoe wordt het nu? Een dergelijke omslag zou na de Siberische maart-winter nu natuurlijk helemaal desastreus zijn. Er zit echter nog enorm veel onzekerheid in de pluim, de verschillende runs, de verschillende modellen. De ECMWF controlerun deed gisteravond 7 graden, vanmorgen 17, die van vanavond heb ik nog niet gezien. ook GFS maakt dergelijke sprongen. Overigens ving ik op dat door de diverse lokale weermannen er vooralsnog onderling een verbod is afgesproken om er al concrete uitspraken over te doen :-)
  Bijgaand het plaatje met de mogelijke (on) zekerheid! (bron Ed Aldus)
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/0258607b5237a613957a5f5744e68c92.jpg

  • Leo

   Leo

   3 april 2013 om 22:32 Beantwoorden

   Verder was april 2007 (7 zomerse dagen!)wel erg lekker hoor, van mij mag het ook, maar dan dus s.v.p. na 14 april.
   http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/apr07.html

  • Arjan Ehlert

   Arjan 78

   3 april 2013 om 22:43 Beantwoorden

   Veel spreiding. Niet verder dan 5 à 7 dagen vooruit kijken luid het advies

  • Arjan Ehlert

   Arjan 78

   3 april 2013 om 22:53 Beantwoorden

   Als ik dan toch in de glazenbol kijk dan zie ik voor 14 april een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Kijken we naar het gemiddelde voor die dag kom ik uit op 14 à 15 graden. Koffiedik kijken en onbetrouwbaar nog. Echte warmte als die komt zal later zijn. Kijk maar naar de ensembles.
   Maar goed eigenlijk valt er nog niets over te zeggen want het kan nog verschuiven.

  • Leo

   Leo

   3 april 2013 om 22:57 Beantwoorden

   @Arjan. Grappig dat je nog een opmerking maakte over “groeizaam” (waar ik het dus mee eens ben). Gisteren ontspon zich een discussie n.a.v. een tweet van Ed Aldus (die het net als ik allemaal nogal overdreven enthousiast vindt) aan MeteoConsult.
   De meningen verschillen o.a. over wanneer bijvoorbeeld het gras gaat groeien. De één zegt 6 graden (dan is het al gauw groeizaam..), de ander 12. Schijnt ook een beetje van het soort gras af te hangen. Maar we houden het dus maar op die 12 graden :-) Afwachten derhalve!

  • Arjan Ehlert

   Arjan 78

   3 april 2013 om 23:02 Beantwoorden

   Die 6 graden lijkt me wel erg laag. Kijk maar naar buiten. Het zou best kunnen zijn dat er bij die temperaturen wel wat groeit maar over het algemeen is dat bij 12 graden of meer. Je kunt het zelf testen door naar de natuur te kijken ;-)

 8. Ronaldo

  Ronaldo

  3 april 2013 om 22:54 Beantwoorden

  Dan gooi ik de knuppel in het hoenderhok.
  VOLGENDE WEEK WORDT HET 21 GRADEN!!! ;-)
   

 9. Arjan Ehlert

  Arjan 78

  3 april 2013 om 23:12 Beantwoorden

  Hier het ensemble van het ECMWF model voor de regio zuid.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/271b7798a2f524873d680f35e2efe2c7.jpg

  • Leo

   Leo

   3 april 2013 om 23:22 Beantwoorden

   Weinig verandering, consistent wat dat betreft :-) Onderschrijft je reactie van zojuist, veel spreiding, en ergens tussen de 10 en de 20 graden.. NB ik moet niemand de stuipen op het lijf jagen, maar zo ging het in 2007 ook ongeveer. Ik had toen al twee weken van te voren het voorgevoel dat het vreselijk mis zou gaan. Iedere dag dat M-day dichterbij kwam, kwam er een graad bij…

 10. Arjan Ehlert

  Arjan 78

  3 april 2013 om 23:25 Beantwoorden

  Dan heb ik een mooie gezegde voor jou Leo.
  Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest ;-)
  Staan die 20 graden er rond 7 april nog op dan pas wordt het andere koek.

  • Leo

   Leo

   3 april 2013 om 23:39 Beantwoorden

   Grrr.. Je hebt 100% gelijk. Je wilt niet weten hoe vaak ik dit (eerder) op de club gehoord heb :-) NB Ik doe zelf niet mee dit jaar, maar vind het vooral spannend, en ook leuk natuurlijk om te voorspellen, voor mijn hardloopvriendjes- en vriendinnetjes :-) Maar vooralsnog dus nog met de grootste voorzichtigheid!

  • Arjan Ehlert

   Arjan 78

   4 april 2013 om 11:26 Beantwoorden

   Oké, je zit er mooi bovenop. Je hebt gelijk gekregen met de kans op sneeuw, ik heb het op mijn site gehouden op de meeste plaatsen droog ;) toch wel leuk dat zo met de marathon betrokken bent!

 11. Leo

  Leo

  4 april 2013 om 00:29 Beantwoorden

  Hirlam 12h berekent voor de komende nacht wat sneeuw (mogelijk 1cm) verspreid over het (Neder)land. KNMI heeft het over ruis, toch laat ook het ECMWF wat signaal zien, vooral langs de westkust. In de nacht naar vrijdag overigens zo’n 25 cm (!) voor NW-Frankrijk??! Wel bij temps. iets boven nul, zal dus natte sneeuw / ijzel zijn? Maar toch!

  • Leo

   Leo

   4 april 2013 om 00:47 Beantwoorden

   Foutje: ik had het over de Hirlam 18h run, niet de 12h!

 12. Berend

  4 april 2013 om 08:31 Beantwoorden

  Vaassen, lichte mot sneeuw!!

 13. sneeuwfanaat

  sneeuwfanaat

  4 april 2013 om 09:22 Beantwoorden

  voorne putten ook lichte sneeuw,het blijft liggen op planten en struiken.Winter blijft aanwezig zo in combinatie met de harde oostenwind en de gevoelstemp onder nul
  http://www.knmi.nl/actueel/images/windchillgmt.png?1365060144243

 14. vanDam

  vanDam

  4 april 2013 om 11:22 Beantwoorden

  Noordwijkerhout, westkust, lichte motsneeuw!

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit