Cirrus in Seefeld

Sinds kort is Wijnand Reumer als geschoolde meteoroloog lid van het team van Wintersportweerman.nl. Tijdens mijn verblijf in het Pitztal verzorgde hij de meeste weerberichten. Nu zit hij zelf verdiend te genieten in Seefeld in Tirol. De foto hierboven is van vanmiddag en dan valt het oog natuurlijk op die cirruswolken (veervormige wolken bestaand uit ijskristallen) die in dit geval onmiskenbaar de snelle nadering van een neerslagfront aankondigen.   

Sneeuw in Noorwegen
[fbphotos id=368169216550623]

In de komende uren gaat het sneeuwen in de noordelijke Franse Alpen en dan in Zwitserland en morgenvroeg ook in Oostenrijk. In Noorwegen is het sinds het middaguur al flink aan het sneeuwen bij een van 0 naar 400 tot 800m stijgende sneeuwgrens van de kust naar het binnenland gerekend. Mooie plaatjes van de sneeuw in de avond hierboven. Of het daar binnenkort weer kouder wordt zien we zo!

Sneeuw in Ardennen, Eifel en Sauerland
[fbphotos id=368176956549849]

Zoals verwacht zijn de Ardennen op dit moment mooi wit! Heel veel sneeuw hebben de Ardennen eigenlijk niet gezien deze winter. En nu is het toch een soort afscheid van de winter. Ook in de Eifel is het weer even wit en Sauerland had de hele dag koud pokkenweer met natte sneeuw, maar daar is het in de avond gelukkig ook droog gaan sneeuwen. Het ziet er helaas niet naar uit dat het lang kan blijven liggen!  

Hieronder de ECMWF weerkaarten voor donderdag 16 maart…

[fbphotos id=368182713215940]

In grote lijnen zijn GFS en ECMWF het met elkaar eens vanavond (12u runs). Zowat heel Europa kurkdroog vanaf morgen. Met opvallend nog wel grote randgebieden met bewolking. De westelijke Alpen zitten gunstig met meteen vrijdag al grand beau. Zaterdag neemt de bewolking weer wat toe en zondag is er in Oostenrijk toch nog een beetje motsneeuw uit een front dat helemaal van Lapland via de Baltische Staten naar het zuiden komt zetten.

Uiteindelijk lost alles op in de hogedruk en wordt de vorm van het uitgestrekte hoog doorslaggevend voor de temperatuurontwikkeling. In de ECMWF berekening (zie kaarten hierboven) koelt Noorwegen sterk af doordat de  noordelijke uitstulping van het hoog westelijkeligt. In de GFS berekening ligt die uitstulping juist oostelijk waardoor Noorwegen in de zachte aanvoer blijft.      

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag…

[fbphotos id=367835293250682]

Morgenvroeg weer een geschreven weerbericht en een videoweerbericht!

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.


4 Reacties op "Noorwegen vandaag al sneeuw, de Alpen de komende 24 uur"

 1. Hajo

  Hajo

  7 maart 2012 om 22:53 Beantwoorden

  Hier weer verder vrienden! ;-)

 2. Bert

  7 maart 2012 om 23:16 Beantwoorden

  Hoe lijkt het voor 17 maart in La Plagne?

 3. roland zwammerdam

  7 maart 2012 om 23:49 Beantwoorden

  @stephan van het vorige bericht. Daka heeft zeker POC helmen, maar niet naar het alexandrium gaan. Die bij blijdorp móet je hebben. Succes.

 4. Hajo

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit