Klik voor grotere kaart

Vandaag moet het hoge woord er maar eens uit dat we niet helemaal gerust kunnen zijn op de temperaturen in de aankomende twee weken. Dat betekent meteen ook dat ik zo dadelijk mijn archiefartikel Hoe maak ik van voorjaarsskiën een droom? maar eens ga posten. Heb je een dik sneeuwdek, dan kun je namelijk nog wel even vooruit – het toerskiseizoen duurt zelfs tot eind juni – maar dan moet je wel weten hoe ermee om te gaan.   

[fbphotos id=358320360868842]

De kaart bovenaan dit bericht laat het spanningsveld zien waar we vermoedelijk naar toe gaan. Het ziet ernaar uit dat de landen rond Zwarte Zee wel aanhoudend lage temperaturen zullen hebben, terwijl in West-Europa zachte lucht vrij spel krijgt. Op de bovenstaande ensembles voor Zwitserland en Roemenië zie je echter ook dat na maandag de 27e eigenlijk niets zeker is, want ook in Roemenië zijn vele zachte lijntjes. Daarbij is het weer zoals altijd een kwestie van yin en yang: is het ergens te warm, is het ergens anders te koud.     

Klik voor grote versie

Bij bovenstaande kaart moeten we wel even slikken. Waar blijft de sneeuw in een groot deel van de Alpen tussen nu en volgende week woensdag? Zo snel zal het toch niet gaan? Nee, deze kaarten geven ook een vertekend beeld. De resolutie van de berekeningen is hoog (vakken van 50x50km) waardoor je individuele Alpendalen niet kan berekenen. De gemiddelde hoogte in zo’n vak is altijd veel lager dan het niveau van skigebieden als Valfréjus of Crans-Montana.

Ik noem nu bewust gebieden in de Franse Alpen en Zwitserland omdat de aanslag op het sneeudek daar veel groter zal zijn dan in Oostenrijk waar het zowel wat kouder zal blijven (dichter bij de Zwarte Zee) als meer bewolkt! De grote winnars qua sneeuwdek zijn de Noorse Fjorden, Zweden, Finland en Rusland.   

Hieronder meer analyse en een blik op de sneeuw die zondag en maandag gaat vallen…

Klik voor grotere kaart

Hierboven de totale accumulatie uit het front dat de Alpen zondag bereikt en dat in de nacht op dinsdag uitsneeuwt. Heel veel is het dus niet. Wel is tijdens de sneeuwval de vorstgrens ook een stuk lager zodat het onder de 800m op de meeste plaatsen sneeuwt. De aankomende dagen moeten we in Oostenrijk rekening houden met lichte regen tot minimaal 1500m. Nogmaals: de aanstaande zachte fase is uitstekend voor de verlaging van het lawinegevaar! Maar het moet natuurlijk geen weken zo blijven…

De drie modellen die ik volg bereken de frontpassage allemaal weer anders. Voor neerslag Amerikaans weermodel (GFS) zie de Wintersport Weerkamer hieronder.  Voor het gemak heb ik hieronder de andere twee modellen neergezet.

Neerslag Europese weermodel (ECMWF)
[fbphotos id=358320894202122]

Neerslag Canadese weermodel (GEM)
[fbphotos id=358322990868579]

Het GEM-model wijkt af doordat het de neerslag dinsdag ook de Franse Alpen laat bereiken en omdat het ook voor woensdag en vrijdag weer nieuwe neerslag naar Oostenrijk stuurt. En helaas niet met een lage sneeuwgrens. De andere twee modellen laten het vanaf dinsdag snel opklaren zodat er tenminste zonnige zachte dagen volgen. Tja en dan moeten we gaan zien hoe rap het gaat met het sneeuwdek!

De Bizztravel Sneeuwhoogte App gaat heel belangrijk worden de komende weken. Beter nog dan op de webcams kunnen we op de foto’s die we samen maken volgen hoe het sneeuwdek zich houdt! 

Fotos Bizztravel Sneeuwhoogte App  
[fbphotos id=358337954200416] 

Nu ligt er nog genoeg en is alles cool! 

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

39 Reacties op "Experiment met “duurzaamheid” sneeuwdek begint"

 1. Patrick (Jodelaar)

  22 februari 2012 om 11:11 Beantwoorden

  Ik wordt er niet blij van, mag van mij best onder 0 zijn volgende week. Klote warmtehoog. en als het dan toch boven 0 is.. laat het dan maar zonnig zijn en geen regen of bewolking.

 2. Michel

  22 februari 2012 om 11:18 Beantwoorden

  Grappig toch, lijkt een seizoen van snelle wisselingen te worden. Ben benieuwd hoe mijn komend weekje in Hinterglemm gaat worden…

 3. Patrick (Jodelaar)

  22 februari 2012 om 11:41 Beantwoorden

  Bah 06z komt toch met een plens regen dinsdag waar je niet goed van wordt… Toch maar een zwembroek meenemen. Jammer dit.

 4. Pascal

  22 februari 2012 om 11:48 Beantwoorden

  Haha, dat voorjaarskiën-artikel komt me ergens bekend voor van vorig jaar. Evenals de weersverwachting, die voelt weer vertrouwt aan.

  Was je even kwijt, maar heb je weer gevonden ;)

  Ben benieuwd wat het gaat worden. Misschien nog een zaterdagje naar Winterberg/willingen, maar dan moet het wel mooi weer worden…

 5. Patrick (Jodelaar)

  22 februari 2012 om 11:50 Beantwoorden

  ENS geeft nog wel een beetje hoop dat het na zondag koud wordt ipv warm. 1 lid gaat voor een dikke sneeuwdump zondag en daarna aanhoudend koud, maar hijs ongeveer de enige.

 6. Janov

  22 februari 2012 om 11:53 Beantwoorden

  @Hajo, hebben we het dan over een week wolken boven oostenrijk ipv zonnetje volgende week? En heb je enig idee wat de wind gaat doen? (jaarlijks terugkerende vraag ;-) )

 7. smette

  Matthieu

  22 februari 2012 om 11:58 Beantwoorden

  Kort even een vraagje, wij gaan op vriendenweekend op 10/03 naar Winterberg. Is skieen dan volledig uit den boze?

 8. MR

  22 februari 2012 om 12:54 Beantwoorden

  Ken wel janken. Vanaf het nieuwe jaar alleen maar sneeuw, sneeuw en nog eens sneuuw en nu ik over 3 weken naar Frankijk ga, sta ik straks (net als vorig jaar) op groene hellingen in de zeik regen.

 9. joost

  22 februari 2012 om 13:15 Beantwoorden

  ik dacht gisteren nog geen probleem voor volgende week. Nu is het toch nog spannend geworden. Dus de knop onschakelen….

 10. Michel

  22 februari 2012 om 13:35 Beantwoorden

  @Hajo welk model gaat het worden volgende week GEM of GFS. GEM is niet best met zo een hoge sneeuwgrens en regelmatig neerslag. Dan maar GFS of ECMWF. Wat zegt jou gutfeeling ?

 11. Sander

  sander

  22 februari 2012 om 13:54 Beantwoorden

  @MR. Zo denk ik er ook wel een beetje over. Ik durf wel te zeggen dat ik vanaf december 4x per dag alle verwachtingen en sneeuwdumps in de gaten hield. En over twee weken ga ik naar tignes en nu kan ik mijn nieuwe snowboard inruilen voor een paar mooie waterskies. Geintje natuurlijk want ach er zal vast nog wat overblijven boven maar ik vind het wel erg jammer ja.

 12. Michel

  22 februari 2012 om 14:02 Beantwoorden

  Niet zo doom denken… echt niet nodig er is niets aan de hand. Komt echt allemaal goed .. Zon en wat hoger temperaturen is echt niet funnest voor de pistes. Lees eens HAJO zijn BLOG over Firnsschnee…

 13. FK

  22 februari 2012 om 14:29 Beantwoorden

  MR: gaan we toch lekker wakeboarden?? ;-) ))

 14. Sjoerd

  Sjoerd

  22 februari 2012 om 14:34 Beantwoorden

  Beste mensen, de krokus wordt juist prachtig! Geniet eens van de voorpret in plaats van het gemok! Ieder scenario heeft zijn voor- en nadelen, en deze barst van de voordelen. Er ligt nog zoveel sneeuw. En wat is er lekkerder dan zon, blauwe luchten en poepiebruin terugkomen!! en verder; iets minder apres-ski en gewoon wat eerder je nest uit;) dit wordt GENIETEN!
  Veel plezier iedereen!

 15. Hajo

  Hajo

  22 februari 2012 om 14:44 Beantwoorden

  @Pascal: zo zo wat kept you so long? Was ik zo moeilijk te vinden haha?

 16. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 17:37 Beantwoorden

  De GFS hoofdrun van 12u inmiddels bekend t/m 168h vooruit is voor a.s dinsdag niet goed voor de Alpen. En komt met te hoge tempr (+5gr) op 1500m door westelijke winden en ook nog eens regen op die hoogte door een neerslagband vanuit het noorden richting de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk. Sneeuwgrens zal wel boven de 2000m liggen :( Duim hem omlaag a.u.b!!! En de Franse Alpen houdt het droog bij de GFS hoofdrun van 12u. Ook NL krijgt het zacht tot wel 12gr op 28febr voor zuid NL (lente komt eraan??) Wordt vervolg.

 17. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 18:01 Beantwoorden

  Vanaf begin maart wordt het weer kouder voor de Alpen bij de GFS hoofdrun van 12u. En dat door een tijdelijke NW hoogte stroming. Met weer dalende tempr op 1500m naar 0 tot -5gr en ook nog eens groot neerslaggebied vanaf 2 maart vanuit het NW dat richting de Alpen trekt. En de neerslag weer als sneeuw gaat vallen. Met kans op veel sneeuw aldus de GFS oper run van 12u tussen 2 en 6 maart. Tegelijkertijd vanaf 2 maart forse hogedruk activiteiten richting scandinavie. Met vanaf 5 maart een scandi hoog van 1035hpa. Met vanuit Rusland een extreme kou uitbraak op 1500m richting west europa en de Alpen. Met dan -8 tot -12gr. En ook de 2m tempr daalt flink voor zowel de Alpen als de LL. Met voor NL overdag 2 tot 4gr en in de nachten op uitgebreide schaal lichte vorst. En voor de Alpen matige vorst overdag en strenge vorst in de nachten op het einde van de GFS 2m tempr kaarten van 12u. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al geen gunstig bericht :( voor volgende week vanwege die hoge tempr en de verwachtte neerslag op 28febr in de mogelijke vorm van regen. Duim die sneeuwgrens omlaag, het kan nog!!! Afwachten maar.

 18. Roland Zwammerdam

  22 februari 2012 om 18:30 Beantwoorden

  Top toch ab. Hogere temp en beetje regen om sneeuw in te laten klinken en dan weer wat sneeuw tot 6 maart zodat ik vanaf 9 maart nog ff lekker 3 dagen kan skien. Haha wat een top winter

 19. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 19:07 Beantwoorden

  @Roland., voor de ene is het top en voor de andere wintersporter weer niet getuige de reactie’s van vandaag. En idd geen paniek mensen ;)

 20. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 20:31 Beantwoorden

  ECMWF hoofdrun van 12u komt voor de nacht van 27 op 28febr juist weer wel met lagere tempr op 1500m en daardoor sneeuwkansen. Met dan rond het vriespunt voor de Franse Alpen en de westkant tot -5gr voor de noordkant van Oostenrijk. En daarbij dus een aardige sneeuwdump voor de noordkant van de Alpen :) En zo zie je maar hoe onzeker het weer is om te voorspellen of te verwachten. Er is nog niets beslist wintersporters. Zeg het maar!! ECMWF hoofdrun of GFS hoofdrun van 12u??? Ik zie wel wat het gaat worden de komende dagen en wie gelijk krijgt. Afwachten maar. Voor NL overigens te zachte EC hoofdrun van 12u.

 21. MichelF

  22 februari 2012 om 20:54 Beantwoorden

  ab, ik ga voor de ECMWF hoofdrun van 12u duimen, ok? ;-)

 22. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 21:01 Beantwoorden

  @MichelF, natuurlijk mag jij de ECNWF hoofdrun van 12u duimen die gunstiger uitpakt voor 28febr ivm die neerslagkansen in de vorm van sneeuw op 1500m en dus lagere sneeuwgrens dan de GFS hoofdrun van 12u. En ik moet zeggen het is een beetje stilletjes vanavond op de site. Wintersporters laat eens wat van jullie horen!!!

 23. Wessel

  Wessel

  22 februari 2012 om 21:17 Beantwoorden

  HOOOOI AB! Hoe schat u de kansen in dan het komende week in Mayrhofen(633m) gewoon sneeuwt en in hoeverre zal de 40cm sneeuw in het dal wegsmelten? Hoe ziet volgends u de krokus week eruit! @hajo wanneer komt et nieuwe videoweerbericht?

 24. Petervdl

  Petervdl

  22 februari 2012 om 21:17 Beantwoorden

  Ik ga ook duimen voor ECMWF. Wetter.orf.at vind ook redelijk positief. Volgende week Finkenberg. Zin in. Zonnebrand maar meenemen :-)

 25. Wessel

  Wessel

  22 februari 2012 om 21:18 Beantwoorden

  @petervdl zillertal!!

 26. Petervdl

  Petervdl

  22 februari 2012 om 21:23 Beantwoorden

  @Wessel idd Zillertal. Top gebied. Zeker als je bereid bent om niet perse aan de piste te zitten. Met het treintje wat door het dal rijdt heb je een enorm gebied met Fugen, Kaltenbach, Zell am Ziller, Mayrhoven, Finkenberg tot aan de gletchers van Hintertux.

 27. Wessel

  Wessel

  22 februari 2012 om 21:34 Beantwoorden

  @petervdl ja weet ik, me moeder komt uit mayrhofen! Ik heb daar ook tot m’n 6de gewoond! Ik hou van hetzillertal! Morgen erweer heen. @leo waar gaat u heen dan?

 28. JanE

  22 februari 2012 om 21:43 Beantwoorden

  Mensen mensen, niet zo pessimistisch hoor!!!
  Er ligt overal giga veel sneeuw, veel en veel meer dan andere jaren. Die temp. verhoging kunnen we volgende week best hebben met zo’n dikke sneeuwlaag! En….. het duurt nog even voor het volgende week is hoor. Er kan nog van alles gebeuren, zie @Ab 17.37 en@Ab 20.31. En mocht het je niet zinnen en zoek je wat apresski vertier, kom dan volgende week woensdag en/of vrijdag naar cafe Hochleiten in St. Ullrich am Pillersee voor een paar spetterende optredens van Blaasorkest/Pretband Ientje Toe. Aanvang 16.00 Ik gok op een lekker zonnetje!!!!

 29. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 21:44 Beantwoorden

  @Wessel, de GFS pluim van 12u voor een prikpunt voor Maryhoven ziet er niet al te best uit afgaande op de tempr van 1500m. Met dan een ENS gem ruim boven nul tot wel 7gr op 29febr. En de neerslagpiek voor 28febr lijkt mee te vallen en lijkt te blijven bij veelal lichte regen voor die omgeving gezien ook de 2m tempr boven nul uitkomt op 3/4gr en op 1500m 5gr. Dus die 40cm zal niet 1,2,3 wegsmelten. Want juist begin maart daalt het ENS gem weer tot onder nul op 1500m en ook de 2m tempr daalt onder nul. En dan weer toenemende neerslagkansen. Voordat het zover is komt er ook nog een sneeuwdumpje op 26febr bij zowel de 2m tempr als op 1500m rond of iets onder nul aldus de GFS pluim van 12u voor die omgeving. Houd de moed erin ;)

 30. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 21:48 Beantwoorden

  @JanE, en zo is het dat er nog van alles kan gebeuren volgende week. Niets is zo veranderlijk dan Het Weer!!!!

 31. Wessel

  Wessel

  22 februari 2012 om 21:50 Beantwoorden

  @ab hartelijk bedankt! Er ligt 3meter op de berg dus dat is echt niet weg! Lekker zonnetje 2 graden heerlijk! Enja beetje regen en weer sneeuw zal het beetje in evenicht houden toch? Groetjes uit Bergschenhoek

 32. Wessel

  22 februari 2012 om 21:52 Beantwoorden

  Zo is het @ab ! Het wordt geweldig. Je bent toch op de berg aan het skieen! Als je om 4 uu beneden bent is de temp. Alweer gedaald! Enja pap hoort er een beetje bij eind februari toch?

 33. Ronaldo

  Ronaldo

  22 februari 2012 om 21:53 Beantwoorden

  @ Leo. Kan begrijpen hoe je je voelt. Sneu. Helemaal omdat het voor die kleintjes de eerste keer is. Nu kan ik uit eigen ervaring zeggen dat kinderen zich minder van het weer aantrekken dan volwassenen. Tenminste die bikkel van mij. Het moet natuurlijk niet 5 dagen pijpenstelen regenen, maar daar ziet het niet naar uit. Een beetje warm is niet erg hoor !! De kinderen leren het toch op beginners weidjes. Die liggen nl niet vol met bulten.

 34. Ab

  Ab

  22 februari 2012 om 21:57 Beantwoorden

  @JanE, en dat apreski vertier boeit me niets en blijf lekker mezelf. En blijf dus ook lekker die nieuwste kaarten lezen van de hoofdruns wat ie te bieden hebben voor zowel de Alpen als NL. Want anders blijft het heel stil op deze site omdat bijna niemand anders de kaarten ff snel analyseert ;)

 35. Leo

  Leo

  22 februari 2012 om 22:05 Beantwoorden

  thx voor de steunbetuigingen :-) en tips; sta ik uiteraard voor open en gaan we zeker wat mee doen! Moet nog wel iets bedenken hoe uit te leggen dat we hier in Nl volop ijs- en sneeuwpret hadden, en volgende week na 900 km rijden tegen een beregende berg zitten aan te kijken.. @Wessel: Harrachov ((Reuzengebrgte; NW-Tsjechie). Speciaal voor de kinderen zo gekozen: lekker kleinschalig. Maar nu ongelukkige keuze. Dorp op 700m, top 1000m. Regen, regen, regen dus. En ook snachts (zoals nu m.n. de gfs laat aanzien) veelal boven 0. Volgend jaar toch maar weer Val Thorens o.i.d…

 36. Ronaldo

  Ronaldo

  22 februari 2012 om 22:10 Beantwoorden

  En, @ Leo, de enige slechte dag volgens ensemble GFS 12u, prikpunt Noord Tsjechië is 28 feb. voor de rest weinig tot geen neerslagpotentie. En zoals ik al zei: Relatief warm weer is echt niet erg. Ik kan me zeer goed vinden in het artikel van Hajo mbt voorjaarsskiën. Ik ga altijd in maart. smorgens knalharde pistes waarbij de adrenaline door je lichaam spuit als je ze topspeed afdaalt. In de middag nog ff wat bospaadjes (veel schaduw dus altijd goed) Leo, geloof me, het wordt geweldig. Kijk maar eens goed naar die snuitjes van je kids als ze hun eerste metertjes maken…..onvergetelijk. :-)

 37. Wessel

  Wessel

  22 februari 2012 om 22:14 Beantwoorden

  @leo ken ik alleen van naam. Hoop vior u en uw kids dat wt erg mee valt! Maar als u ze ziet genieten. Dan kan u vakantie niet meer stuk denk ik

 38. MR

  23 februari 2012 om 08:32 Beantwoorden

  @ab Je maakt het toch nog een beetje goed voor me. De kou een beetje terug begin maart :D

 39. Hajo

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit