Klik voor grotere kaart

Op basis van de GFS18u (beschikbaar sinds 0.00u) zeg ik nu: de Elfstedentocht kan komende zondag gereden worden! Dat is dan puur als de getalletjes en weerbeelden van deze run zo uitkomen als ze op de  weerkaarten staan. En ik neem erin mee dat het KNMI een reeks lage minima opgeeft in de meerdaagse verwachting die zojuist om 0.16u is geupdate.

Lekker is die! Dat is toch weer een mooie serie die uit de hoofdrun-ensemble post processing van het KNMI rolt. Waarbij je dus moet zien dat de wedstrijdrijders op zondag de tocht grotendeels onder het vriespunt zullen rijden. Alleen de toertochtrijders krijgen vanaf het middaguur met dooi te maken. Maar omdat het licht waait en droog is, verwacht ik niet eens plassen op het ijs. Het meeste zal sublimeren. Maar omdat een bonk ijs van 15cm een flinke warmtecapaciteit heeft duurt het even voor de kou van de nacht ervoor eruit is. Het ijs houdt zichzelf dus nog een tijdje koud. Nee, als ik dit zie zeg ik echt: zondag! Jullie?

Hoera
Credits voor Erwin die om 23.27 uur reageerde dat de weersomstandigheden zaterdag weliswaar gunstiger zijn, maar dat de 1 à 2 cm ijs extra van de nacht op zondag keihard nodig zijn. Daar voeg ik aan toe dat de paar graadjes vorst zaterdag overdag ook nog voor ijsaangroei zorgen. Je pakt dus 24 uur ijsaangroei extra in ruil voor een beetje dooi op zondag (zie kaart hierboven – joepi: de fancybox popups doen het weer) waarbij je kunt bedenken dat het aantal mensen dat uitgeput en onderkoeld zal raken bij -8ºC in de eerste uren van de tocht groter zal zijn dan bij de -3°C zondagochtend. Met die verzachting heb je dus eigenlijk een geringer veiligheidsrisico. Hoera voor de dooi op zondag dus!

Hieronder nog een kijkje naar Valentijnsdag en daarna in de GFS18u…

[fbphotos id=346935482007330]

De GFS18u is opnieuw een hoofdrun die via mijn BV5 (oceaanblokkade met deels geel ingekleurd Groenlandhoog tussen 14-17 februari) na enkele dooidagen de winter weer laat terugkeren. In deze run weliswaar tijdelijk met toch weer dooi vanaf de 19e. Hierboven enkele kaarten die de overgang naar de kou illustreren. Typisch is dat in de GFS18u van de dump in de Alpen weinig overblijft. Het trekt over de LL naar de Pyreneeën en raakt alleen de Franse Alpen nog even. Kijk dat mag er in de over enkele uren weer binnenlopende 00u runs wel weer in die dump aan de hele noordkant. Nemen we een plensdag in de LL bij voor lief. Te meer zo’n plensbui ook de opmaat kan zijn van een nieuw aanvriezende zwarte ijsvloer.

Koffiedik kijken! Spannend!

Morgenochtend gaan alle modellen weer in de analyse…. misschien spiekt de Vereniging de Friesche Elfsteden wel mee! Morgenavond zitten de rayonhoofden weer bij elkaar en volgt er een persconferentie.

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

, ,

11 Reacties op "Op basis GFS18u en KNMI Elfstedentocht komende zondag!"

 1. Leo

  Leo

  8 februari 2012 om 01:23 Beantwoorden

  Yep! Hier het EC ensemble voor Noord-Nl: http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/default.asp?type=eps&element=&r=noordoost Ziet er ook ok uit toch?

 2. Leo

  Leo

  8 februari 2012 om 01:24 Beantwoorden
 3. Leo

  Leo

  8 februari 2012 om 02:13 Beantwoorden
 4. Hajo

  Hajo

  8 februari 2012 om 02:41 Beantwoorden

  @Leo: valt wel mee hoor…. kijk die dag begint met -5. Voor je dan op 0 zit is het 12u. Dan zou het tegen de avond +6 kunnen zijn, maar dat houdt het ijs wel. Ik denk zelf eerder iets van +3. Maar je ziet hoe dat verspringt bij het KNMI. Gewoon keihard door met organiseren en dan last minute go or no go!

 5. Wim

  8 februari 2012 om 07:07 Beantwoorden

  Met deze temperaturen einde verhaal elfstedentocht
  http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHLW/

 6. Erwin

  8 februari 2012 om 07:50 Beantwoorden

  tegenvaller aangezien wel op minimaal 1 cm was gerekend verwacht…

  http://www.nu.nl/binnenland/2735536/slechte-ijsnacht-in-friesland.html

 7. Erwin

  8 februari 2012 om 08:03 Beantwoorden

  ECMWF 00 ur komt helaas niet met een leuke verrassing. Zelfde beeld als gisteren geschetst. Nachttemperaturen richting min acht, overdag lichte vorst en zondag overdag invallende dooi vanuit NW waarbij ZO Nederland hele dag in de vrieskou blijft.

  Temperatuur lijkt max 4 graden te worden in Friesland en dan idd pas tweede deel van de dag.

  Blijft een dubbeltje op zijn kant zeker na de beperkte ijsaangroei vannacht.

  Grontmij gaat vandaag met een radar over het ijs om metingen te doen en ideale route te berekenen.

  We gaan het zien!

 8. Erwin

  8 februari 2012 om 08:17 Beantwoorden

  Op ECMWF 00 uur zie je de vorst tot 18 februari ook niet terugkeren hoewel er signalen zijn dat het daarna wel weer kouder kan worden…

  Tis zondag of niet!

 9. Ivo

  8 februari 2012 om 09:07 Beantwoorden

  Succes heren met de laatste loodjes, bedankt HAJO voor je geweldige analyse de laatste dagen, altijd. Gr Ivo

 10. Janov

  8 februari 2012 om 09:27 Beantwoorden

  We wachten de beslissing van de rayonhoofden maar af :-) @Hajo: kun je met het oog op de krokus al wat zinnigs zeggen? Zal wel te ver weg zijn nog? Een retour naar een WC is leuk, maar betekent ook veel dagen uitval van liften (als het zo gaat als in januari)

 11. Jochem

  Jochem

  8 februari 2012 om 09:42 Beantwoorden

  Hajo, in je vorige weerbericht had je het over de sneeuwval in de Alpen, die mooi op tijd komt om het een droomseizoen te houden.

  Ik vroeg me af, mede omdat je nu zegt dat er van de dump in de Alpen weinig over blijft, of het heel erg is om alleen op kunstsneeuw te skiën? Als het koud genoeg is moet dat toch ook prima kunnen? (Natuurlijk zouden we idealiter gaan voor een buitje echte sneeuw, maar daar heb ik het even niet over.)

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit