Klik voor grotere kaart?

Het weer toont zijn ware aard door ons totaal in het ongewisse te laten over waar morgen hoeveel sneeuw gaat vallen. Het Europese weermodel dat het KNMI benut kwam vanochtend op 0cm en vanavond op 0 plus een beetje. Met wel voor Zeeland en West-Vlaanderen kans op méér, zoals je ook op bovenstaande kaart ziet. De rode puntjes duiden op sterke convectie wat wil zeggen buien van het type die een eigen leven gaan leiden.

Tijd voor een grondige analyse!

Dat het KNMI ondanks de voor schaatsminnend Nederland geruststellende kaarten rept van 3 tot 5 centimeter en lokaal meer komt waarschijnlijk omdat men het ook met het fijnmazigere HIRLAM model heeft nagerekend. Ik heb daar geen gegevens van…  wat we wel hebben op Wetterzentrale.de is een installatie van het open source WRF-model dat onder fijnproevers te boek staat als het neusje van de zalm.

Hieronder de kaarten van het WRF-model van de passage van de neerslag bij 1035hPa!

[fbphotos id=342955222405356]

Aan het begin van de serie zien we de buien in het waddengebied die je vanavond ook netjes op buienradar.nl ziet. Die waddensneeuw zou zich de komende periode nog eens kunnen gaan ophopen op de eilanden. Vervolgens gaat net na de ochtendspits het sneeuwveld waar we allemaal benieuwd naar zijn aan vaste wal in de Noordelijke provincies. Deze berekening volgt een middenweg met waarden van 2-5 cm per 3 uur in het binnenland en ook hier de zwaardere convectie en ook wat stuwing alleen in de namiddag in Zeeland en West-Vlaanderen. In het binnenland passeert de zone ook binnen 3 uur waardoor er inderdaad maximaal 5cm zou kunnen vallen.

[fbphotos id=342974189070126]

Hierboven zie je enkele GFS-kaarten die in grote lijnen hetzelfde tonen. Convectie alleen in Zeeland en West-Vlaanderen elders vooral een rustige passage van een veld met lichte sneeuw. De drukkaart toont precies het laagje met 1035hPa waarbij je moet bedenken dat “normaal” 1025hPa al goed is voor typisch zonnig hogedrukweer. Echt even omgekeerde wereld met de luchtdruk op recordjacht (zie ook weer deze GEM kaart met 1047hPa voor Nederland). Het windveld toont ook een wervelingetje en dan kun je ook een beetje begrijpen hoe onvoorspelbaar het gaat worden.

Mijn persoonlijke inschatting? Ik heb natuurlijk nog even een hele rits andere modellen bekeken en zie overwegend een beeld voor me waarbij bijvoorbeeld in Rotterdam en Zeeland morgenmiddag gewoon 10cm valt en elders zo weinig dat het binnen 2 dagen sublimeert (rechtstreeks van sneeuw naar damp). Iets zegt me ook dat de sneeuw juist in België pas verder naar het oosten gaat doordringen misschien wel tegen de Ardennen aan. Zuid-Limburg ook misschien weer?

IJsselmeer al bevroren?
Voor mij is het bericht van een bevroren IJsselmeer (zie bericht uit Medemblik) – wie kan bevestigen of ontkrachten? – ook heel bepalend. Als daar het warm koud contrast tussen meer en land wegvalt dan is er echt minder potentie voor centimeters sneeuw. Dan zou het thermische geweld vast de Noordzeekustlijn pakken om maximaal te activeren. En dan dus vooral zuidelijk van Haarlem.

We zullen zien!

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

33 Reacties op "Komt er echt 5cm sneeuw morgen en waar?"

 1. Roland Zwammerdam

  2 februari 2012 om 21:29 Beantwoorden

  Zoals ik al zei, ben benieuwd wat dat gaat worden op de wegen morgen

 2. Ab

  Ab

  2 februari 2012 om 21:46 Beantwoorden

  Ook de EC 10daagse van 12u is tot het gaatje aan toe koud gezien het ENS gem. Wel op het einde wat onzekerheid en spreiding van de lijntjes en daardoor iets oplopende ENS gem (niet veel). Voor de rest een prima pluim voor de LL winterliefhebbers :) De winter is moeilijk te verslaan als hij er eenmaal is. Elke dooi aanval tot nog toe lijkt uitgesteld te worden op de kaarten en pluimen. Straks toch nog ff kijken op de 15daagse voor de sneeuwkansen van morgen.

 3. Ab

  Ab

  2 februari 2012 om 21:59 Beantwoorden

  @Hajo, hier nog wat ijsfoto’s van een deels dichtbevroren Ijsselmeer. Ik heb ze gedeeld op een andere weerfora omdat ik zo mooi vond :) http://www.weerwoord.be/uploads/1922012217530.jpg http://www.weerwoord.be/uploads/1922012218533.jpg http://www.weerwoord.be/uploads/1922012218534.jpg en http://www.weerwoord.be/uploads/1922012218535.jpg

 4. Jaco Baak

  2 februari 2012 om 22:06 Beantwoorden

  Op de Oostvaardersplassen bij Lelystad werd vandaag al geschaatst (te zien in een filmpje op de website van Omroep Flevoland), wat ik niet verwacht had bij deze wind.

  Dat Medemblik al is dichtgevroren kan daarom best wel kloppen.

 5. Roland Zwammerdam

  2 februari 2012 om 22:07 Beantwoorden

  Jeuh de ijsbaan gaat bij ons zaterdag open, vast niet als eerste. Wel een hele mooie met kijk op de polders en direct naast een mooie oude molen

 6. Jacqueline

  2 februari 2012 om 22:10 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s Ab!

 7. Hans

  Hans

  2 februari 2012 om 22:19 Beantwoorden

  Compleet winter. Denk wel tot maandag 13 feb. Dinsdag 14 feb. een seieuze dooiaanval maar of deze zal slagen is de vraag. Kou blijft strijden en blijft dichtbij. Vanaf vrijdag 17 feb. kon het wel eens gedaan zijn met veel neerslag (regen/sneeuw) zo te zien. Dan ook weer (veel?) sneeuw in de alpen??? Gelukkig is dit nog ver weg. Er kan nog van alles gebeuren/veranderen.Eerst maar weer genieten van het winterweer met vanaf morgen mooie witte plaatjes.
  Hajo, wat is jouw visie in deze?

 8. PaulMere

  2 februari 2012 om 22:23 Beantwoorden

  @Jaco Baak Dank voor de tip, leuk filmpje. Hier voor de liefhebbers de link:

  http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/88031/schaatsen-op-oostvaardersplassen-op-eigen-risico

  Klopt met wat ik zelf gezien heb vandaag, maar dat is uiteraard binnendijks. Het IJsselmeer is aan de kant van de dijk Lelystad-Almere in de verste verte niet bevroren. Het lijkt erop dat de ijsvorming plaatsvindt aan de kant waar de wind landt (stuwing)? Kan dat kloppen? Iemand die weet hoe dat werkt?

 9. Hajo

  Hajo

  2 februari 2012 om 22:23 Beantwoorden

  @Hans: er komt nog een avondupdate zodra ik het ECMWF-ensemble heb. Elk moment dus.

 10. erwin

  Erwin

  2 februari 2012 om 22:27 Beantwoorden

  @hajo,

  kun je mij eens uitleggen waarom op nog geen 20 uur voor een sneeuwstoring niet duidelijk waar de sneeuw gaat vallen (jouw gevoel zegt limburg, en pas vanaf belgie uitbreidend naar oosten richting ardennen). Maar waarom is dit zo moeilijk te bepalen zo kort voor de storing over NL trekt? Bij een normale ‘regen’depressie is positiebepaling toch nooit zo lastig?

 11. Eric

  Eric

  2 februari 2012 om 22:31 Beantwoorden

  @erwin dit komt naar mijn bescheiden mening door hogeluchtdruk……deze sneeuwstoring komt opzetten terwijl de luchtdruk juist gaat stijgen…als dat gebeurt en dat zou bv ok met een regenfront kunen zijn dan drogen de regendruppels op…sublimeren heet dat…maar laat de grote meester hier maar ff een antwoord opgeven.

  @hajo het is aan jou.

 12. Ab

  Ab

  2 februari 2012 om 22:33 Beantwoorden

  Wat daalt de tempr rap momenteel in NL. En dat bij een steeds verder afnemende wind. KNMI station Eelde meldt al -10,7gr om 22:20u. En bij mij inmiddels -6,6gr actueel in ‘s-Gravenzande (Westland)

 13. erwin

  Erwin

  2 februari 2012 om 22:37 Beantwoorden

  @eric, bedankt maar ik bedoel specifiek de moeilijkheid mbt koersbepaling van de storing. Waarom is dat bij zo’n sneeuwstoring moeilijker dan bij een normale regenstoring.?

  @HAJO?

 14. Stephan-L

  StephanL

  2 februari 2012 om 22:46 Beantwoorden

  Wind is in groningen en friesland al gaan liggen bij matige tot strenge vorst. Kunnen de wakken mooi dicht vriezen, nog een week goede vorst en de tocht komt steeds dichterbij.

 15. Ronaldo

  Ronaldo

  2 februari 2012 om 22:53 Beantwoorden

  @ Erwin. het komt volgens mij omdat het laag ingevangen zit in een cluster van hogedruk gebieden. Ten zuidwesten (boven GB) en ten noordoosten. Als een van de 2 gebieden iets sterker wordt (berekend) betekend dat een verschuiving van de neerslag. Ik heb al eerder aangegeven: een lagedrukgebied van 1035 HPA is mij onbekend/nieuw. Je kan het niet eens meer een zgn trog noemen. Ik heb zoiets nog niet eerder gezien. Derhalve is de berekening en verwachting moeilijk.

 16. erwin

  Erwin

  2 februari 2012 om 23:01 Beantwoorden

  @Ronaldo, bedankt voor je uitleg! We gaan het morgen zien!
  Morgen de slee weer eens tevoorschijn halen!

 17. Eric

  Eric

  2 februari 2012 om 23:09 Beantwoorden

  @hajo we zijn de laatste tijd de funtensee helemaal vergeten

  Gaat de temp daar niet is naar -50 graden toe oftewel ook richtong recordkou?

 18. Frederic

  Frederic

  2 februari 2012 om 23:16 Beantwoorden

  @ Erwin: dit komt vooral door de kleinschaligheid van deze sneeuwstoring. Normaal gezien strekt een klassieke neerslagzone zich uit over meer dan duizend kilometer, waardoor het niet zo heel moeilijk is om te zeggen waar het zal regenen, maar wel wanneer het juist zal regenen.
  Dit is hier absoluut niet het geval. Hier gaat het om een mini lagedrukgebied (als je het al lage druk kan noemen met 1035hPa) die vanuit het zuiden van Noorwegen over de Noordzee richting de LL trekt. Dit gebeurt ondermeer doordat er zich boven het zuiden van Engeland een mini hogedrukkern van 1040 hPa heeft gevormd die eveneens naar het zuiden (richting Bretagne) trekt. En zoals steeds het geval is, ligt er tussen 2 verschillende hogedrukgebieden een wolkenzone, in dit geval dus tussen de Russische beer en de mini-hogedrukkern boven Engeland, pal over de LL dus.
  Deze sneeuwzone heeft, nu ze nog boven de Noordzee ligt, de kans om nog redelijk wat vocht op te pikken. Maar waar uiteindelijk de meeste sneeuw gaat vallen, is afhankelijk van de exacte ligging van de kerndruk van het mini-lagedrukgebied. En dat is nu net het moeilijke. Als de kerndruk een paar tientallen kilometer meer naar het oosten trekt, gaat er sowieso meer sneeuw in het binnenland vallen. Maar het is zo goed als onmogelijk om meer als een halve dag op voorhand op de kilometer exact te kunnen voorspellen waar die kerndruk juist gaat liggen.
  Mij lijkt het in ieder geval het meest aannemelijk dat de meeste sneeuw voor de kustregio bestemd is, want daar ga je door het relatief warme water van de Noordzee sterkere opstijgende convectiestromingen, en dus neerslag gaan krijgen. Dat de meeste sneeuw dan voor Zeeland en West-Vlaanderen berekend wordt, is niet zo verwonderlijk want daar is het Noordzeewater nu het warmst.
  Trekt het laagje dan nog meer naar het zuiden, dan verliest het zijn contact met en voeding van de Noordzee en kan de tekrichting een beetje alle kanten op.

 19. Ronaldo

  Ronaldo

  2 februari 2012 om 23:17 Beantwoorden

  @ Erwin. om heel eerlijk te zijn heb ik met mn grote mond geroepen dat de neerslag nihil of marginaal zal zijn voor morgen. Ik wist nooit wat die rode stippeltjes betekende in de neerslag kaarten. (Hajo bedankt voor de uitleg) maar kon het gezien het verleden wel een beetje bedenken. Juist over het westen van het land worden de buien berekend maar tergelijkertijd ook een nieuwe kern boven GB met 1040 HPA in het centrum. Ik heb natuurlijk alle schijn tegen want alle sites en weerkundigen voorspellen sneeuw voor morgen. Dan pak ik mn verlies en kan ik zeggen dat ik weer wat geleerd heb.

 20. Roland Zwammerdam

  2 februari 2012 om 23:18 Beantwoorden

  -9 bij mij achter in de tuin. Brrr

 21. Ronaldo

  Ronaldo

  2 februari 2012 om 23:23 Beantwoorden

  @ Frederic. Mooi uitgelegd. Kleinschaligheid, dat woord was ik inderdaad vergeten. Top.

 22. Frederic

  Frederic

  2 februari 2012 om 23:26 Beantwoorden

  @ eric: naar het schijnt zijn de nachten bij de funtensee de laatste dagen niet zo heel koud geweest, slechts -25°C. Dit komt door de vrij grote windsnelheid die momenteel over de Alpen waait. Hierdoor wordt de nachtelijke uitstraling serieus getemperd omdat de lucht aan het aardoppervlak dan steeds gemengd wordt met de bovenluchten. We zullen moeten wachten tot de wind in de Alpen volledig gaat wegvallen. Maar zoals de weerkaarten nu liggen gaat dat sowieso niet voor de eerstkomende week zijn.

 23. Eric

  Eric

  2 februari 2012 om 23:29 Beantwoorden

  @frederic ik ben blij dat ik nu even niet in de alpen zit bij me caravan temp max weer vandaag -15 en op de pistes hogerop nog kouder. Volgend weekend maar weer is kijken daar en laten die funtensee nog ff in de gaten houden en … Duimen voor 11 steden op 14 febr

 24. Leo

  Leo

  2 februari 2012 om 23:31 Beantwoorden

  Zo. Net terug van hardloop (interval) training bij -7. 7 x 6 min. tempo ( en daarna nog even een vergadering). Hoewel ik het niet koud had, het best lekker ging en het natuurlijk weer goed voelt (overwinning op mezelf EN de elementen), viel het toch tegen eigenlijk. Je merkt dat trainen op hetzelfde nivo als onder mildere omstandigheden nu veel meer moeite kost, en bij diep inademen voel je die koude lucht naar binnestroemen @ even aanpassen aan de omstandigheden en in conditie blijven voor de molentochten..

 25. Leo

  Leo

  2 februari 2012 om 23:33 Beantwoorden

  Nu even de weerkaarten en de reacxties lezen. blog al gelezen. Mooi weer! @Frederic: mooie uitleg / analyse ook!
  Mag je vaker doen hoor :-)

 26. Hajo

  Hajo

  2 februari 2012 om 23:34 Beantwoorden

  @Eric: ik hou de Funtensee nauwlettend in de gaten. Gaat komende nachten niet verder dan min 30. Komt door sneeuw uit oosten en harde wind. Hoeft ons niet te verbazen als er nog een naacht komt waarin Nederland kouder is dan de funtensee. Ook wij hebben Kälteseeen. Het bevroren Ijsselmeer bijvoorbeeld!

  Nieuw bericht: http://www.wintersportweerman.nl/2012/02/02/3645/meteorologisch-licht-op-groen-voor-elfstedentocht/

 27. Leo

  Leo

  2 februari 2012 om 23:36 Beantwoorden

  Excuses voor de rare tikfouten weer in mijn laatste twee berichten. Denk wel eens dat het aan mijn toetsenbord ligt?

 28. hero

  2 februari 2012 om 23:36 Beantwoorden

  @leo ja het is goed toeven buiten, zelf net terug van het schaatsen, kan zelfs zonder kunstlicht zo’n heldere maan. Nog even recht het heelal in gekeken met die knalheldere nacht, vallende ster erbij, super. Nu even de laatste blogs lezen hier.
  En dan te bedenken dat we zo nog een week vooruit kunnen….

 29. erwin

  Erwin

  2 februari 2012 om 23:37 Beantwoorden

  @Frederique, bedankt! een TIEN voor de uitleg!

 30. hero

  2 februari 2012 om 23:45 Beantwoorden

  GFS06u hoofdrun ziet er ook weer lekker koud uit t/m weekeinde zondag 12 februari vorst, dag en nacht…

 31. erwin

  Erwin

  2 februari 2012 om 23:56 Beantwoorden

  @hero, gfs 18uur bedoel je…

 32. hero

  3 februari 2012 om 00:01 Beantwoorden

  @Erwin inderdaad, je bent er goed bij, zoals gewoonlijk :) . Bij mij is de energie even op een laag pitje. Ik zag ook over het hoofd dat de kuststrook van NL het vanaf vrijdag 10/2 onder invloed komt van het azorenhoog.
  Vervelend ook de ligging van het hogedruk gebied boven de britse eilanden. Maar is nog ver weg…

 33. erwin

  Erwin

  3 februari 2012 om 00:06 Beantwoorden

  @hero, ja idd!

  De betrouwbaarheid meer dan 10 dagen vooruit is zo, laag dat ik daar weinig waarde aan hecht. Weeronline had vanmorgen voor 5 dagen vooruit zelfs plus drie op teletekst staan. Dus waar hebben we het over….

  Ik vind overigens wel goed dat ze in Friesland deze keer snel geschakeld hebben. Meeste vaarroutes eruit en gemalen stopgezet.

  Alleen het weer kan dan nog roet in het eten gooien….
  Anders krijge ja altijd achteraf altijd de discussie van: Als ze de gemalen eerder hadden stopgezet en vaarroutes er eerder hadden uitgehaald was ie er wel gekomen…..

  Dus chapeau voor de heren in Friesland!

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit