Zell am see - Kaprun
Lees verder >

Verse poeder in oktober en november vind je op de Kitzsteinhorn al vanaf 386.-

Les menuires paradijs voor durfals
Lees verder >

Als freerider ben je een ‘lucky bastard’ bij het zetten van de ‘first track’ in het winterlandschap.

Renault Kadjar
Lees verder >

die tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud! en vooral relaxing!

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Savoie Mont blanc
Lees verder >

Van skien en snowboarden tot skijoering! Maak het mee!

kleinwalsertal
Lees verder >

Bereidt u zich voor op 128 km Skipiste: brede familiepistes, uitdagende zwarte pistes, en vooral een zeer sneeuwzeker gebied.

Wintersport arena sauerland
Lees verder >

10 jaar wintersport Sauerland. Een razendsnelle ontwikkeling.

innsbruck
Lees verder >

De mooiste tijd van het jaar is in Innsbruck nog mooier dan elders.

Kaprun Maiskogel
Lees verder >

Een familieberg bij uitstek. Volop sneeuw, in de luwte, compact en overzichtelijk.

Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen

check ook eens

90 Reacties

 1. Jelte zegt:

  Laat men ook wat kaarsen mee nemen en ook lid worden van wegenwacht, auto aan krijgen bij lager dan -10 is voor sommige auto’s al te veel. Zou zeggen rij dan eventjes bij de garage langs om accu test te doen voor je weg gaat 🙂

 2. Linda zegt:

  Een vraag aan Hajo:ik ben een trouw lezer maar vind het zo jammer dat de tekst zo klein is terwijl je een groot veld aan de rechterkany ongebruikt laat. De reacties zijn helemaal klein. Kan het allebei wat groter en voor velen leesbaarder?
  Verder mijn complimenten voor je verhalen en je video.als ik het ergelijk met meerdere weermannen die her en der opduiken is het daar zo saaaai en dus niet bij jouw verhaal

 3. Profielfoto van Hajo Hajo zegt:

  @Linda: dank voor je compliment en feedback. Lees je op een mac? Daar zijn de lettertjes idd erg klein. Ik ga dat allemaal finetunen richting volgend seizoen. Wat altijd werkt en ook op deze site is een simpel Crtl+ of appeltje + en dan worden alle letters groter. Met Crt- of appeltje – weer kleiner. Helpt dat?

 4. Jacqueline zegt:

  ok, 1 kind past de schaatsen niet meer, vandaag maar even regelen!! De kids keken me vol ongeloof aan; “is mama niet helemaal lekker ofzo??” “Nee hoor, volgende week gaan we gewoon schaatsen, buiten!” 🙂

 5. Walter zegt:

  En nu allemaal genieten van de komende koudegolf en niet te veel stilstaan bij een eventuele dooiaanval want die zal gerust wel een keer langskomen.Natuurlijk wordt deze dan afgeslagen met als resultaat ook nog eens een berg sneeuw Kan echt genieten van de weerkaarten op dit moment
  Maar ik weet niet of jullie dat ook hebben dat er zo weinig mensen zijn die daar echt van wakker liggen.
  Prachtig die extremen !!!!

 6. Walter zegt:

  Oja Hajo mijn vrouw komt ook uit Krommenie
  Mooi dorp hé en aan de lucht van de Forbo wen je ook heel snel (geintje)
  Vooral gebied tussen Krommenie en Assendelft is heel mooi
  (te denken valt aan schaatsen)

 7. Erwin zegt:

  Kijkend naar de ontwikkelingen in de actuele modellen zie ik persoonlijk toch steeds meer dat er as maandag toch wat meer sneeuw gaat vallen dan aanvankelijk gemeld. Waar ik eerder uitging van maximaal een 1 cm verwacht ik nu toch wel iets meer. Zou een ideale combi van stralingskou en transportkou teweeg brengen.

 8. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  Wind zit al aardig in de oosthoek. Laat de kou maar binnenkomen, deur is open 😉 Zo, even nieuw weerstation instaleren en instrumenten ophangen. Tot later.

 9. Linda zegt:

  Dank Hajo, nee geen Mac maar op een grote laptop maar je helpt me al met de Ctrl+ tip
  Ik hoor zo weinig over de Italiaanse kant, zoals Alta Badia en Selva, daar minder sneeuw. Waarom? Iets om voor volgend jaar te weten? We gaan over 4 weken, kan niet wachten naar Chamonix dus dit jaar wordt geweldig, maar zijn de Dolomieten een risico?

 10. hero zegt:

  @walter, herkenbaar, maar de mensen om me heen die ik spreek over de koude inval moeten zo gezegd even uit hun winterslaap gehaald worden, koning Thialf heeft ze op het verkeerde been gezet door zijn late aankomst.
  Maar na een paar mooie recente winterverhalen (jan 2008, jan 2009, dec 2010) is iedereen weer helemaal wakker geschud en super enthousiast om toertochten te gaan doen.

 11. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  Inderdaad Walter: geen paniek, en genieten! Wat mij ook nog opvalt is dat de “zekere” periode (die tot voor kort maar tot woensdag liep) al is opgeschoven naar volgende week zaterdag / zondag. Wordt een mooi schaatsweekend! @afkoeling: mooi idd, het actuele draaien van de wind. Ik ga trouwens ook even aan de slag: batterijen van het weerstation preventief vervangen!

 12. Profielfoto van Hajo Hajo zegt:

  @Linda: elk jaar is weer anders. Dit jaar trekken Lombardije, Trentino, Dolomieten aan het kortste eind. Maar zelfs dat kortste eind is eigenlijk nog best prima. Zie webcams. Pas onder de 1000m is er veel groen. Maar dat kan volgend jaar weer net omgekeerd zijn. 2008/2009 was zo’n zuidkantseizoen. Nu is het alleen jammer dat de zuidkant wel aan de beurt is maar dat het niet ver naar het oosten doordringt. En toch heeft de zuidkant de beste papieren als je een Scandihoog hebt. Ga ervan uit dat overal waar tientallen miljoenen euro’s in skiliften is geinvesteerd gemiddeld genoeg sneeuw ligt om toeristen blij te maken. Is doordenkertje…

 13. Ab zegt:

  @Walter, ik geniet ook van die extremen op de weerkaarten en lig totaal niet wakker van een dooi aanval op diezelfde weerkarten. En idd maar eens flink genieten van de a.s koudegolf 🙂

 14. Erwin zegt:

  Tot 192 uur vooruit ziet de gfs 06 uur er goed uit. overdag hoofdzakelijk lichte vorst en in de nacht hoofdzakelijk matige vorst (tegen strenge vorst aan)

 15. hero zegt:

  ik sprak net iemand met een grote schaatswinkel, kort gesprekje geweest, ze had het errug druk daar!
  De koorts begint toe te slaan… 🙂

 16. Roland Zwammerdam zegt:

  Ik kan echt niet wachten!!!!

 17. Roland Zwammerdam zegt:

  Toch wel mooie oeriode de afgelopen 5 jaar. Ben 5 jaar geleden naar zwammerdam verhuisd. Lit naast de nieuwkoopse plassen en al 4 winters daar geschaatst. Afgelopen winter niet vanwege de laag sneeuw op het ijs. Ik zou zeggen laat die periode voor mij nog maar wat langer duren.

 18. Ab zegt:

  @Erwin, GFS hoofdrun van 6u tot aan het gaatje koud. Met dank aan die Russische beer die zich op het einde weer zeer sterk maakt op de GFS kaarten van 6u. En heel europa verovert en NL blijvend in de winterkoude. Met in de nachten op uitgebreide schaal strenge vorst richting eind 1ste en begin 2de decade van februari overdag lichte tot matige vorst. Wat een virtuele extremen toch op de weerkaarten 🙂

 19. hero zegt:

  @Roland, inderdaad prachtig daar. Wij gingen daar vaak het ijs op vlakbij Noorden.
  Nu verhuisd naar het oosten is het ook niet verkeerd schaatsen, Beulakerwiede in natuurgebied de Weerribben is bij mij op ‘steenworpafstand’. Ken je vast wel!

 20. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  .. Een zgn. E-run 🙂 Dank u @ gfs06h. We kunnen weer met gerust hart (even) verder met de andere verplichtingen..

 21. Erwin zegt:

  @ab, idd is de gfs 6uur tot 384 uur vooruit KOUD (alleen maar ijsdagen)!!!!
  Wellicht het Noordwesten wat gevoeliger voor de minder koude lucht in deze run..

  Met zelfs aan het einde weer verscherping van de kou ipv verzachting!!!

  Dit gaat wat worden!!!!! WOOOOWWW

 22. Erwin zegt:

  @leo, wat is bij jou een E-run? IK ken wel een E-cup 🙂

 23. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  Als GFS 06:00 uur werkelijkheid wordt, dan hebben we voor 12 febr. elfstedentocht 😀

 24. Roland Zwammerdam zegt:

  @ hero, ben idd ook wel eens bij noorden opgestapt. Was snel wegschaatsen daar, want door alle mense golfde het ijs helemaal. Heb zelf ook jaren in raalte gewoond, dus de blokzijler meren tocht ken ik en heb een keer de holland venetietocht gedaan, maar das lang geleden

 25. Ab zegt:

  @Erwin, en zo kan het met een blokkade van hogedruk gaan. Als hij er eenmaal is dan hebben de weermodellen moeite ermee hoelang hij stand weet te houden. En hij lijkt steeds standvastiger te blijven. Want was het niet zo dat de weermodellen eerst een dooiaanval berekenden na 1febr?? Nou die is mislukt met dank aan de Russische beer. Onderschat dat beer niet zou ik zeggen tegen de weermodellen 😉 Er is echt iets in de maak op deze manier. Afwachten maar hoe verder het gaat de komende dagen.

 26. Erwin zegt:

  @afkoeling: Als je heel goed naar de kaarten kijkt is het zuidoosten kouder dan het noorden/noordwesten waardoor de vorst mogelijk daar net onvoldoende is voor de tocht der tochten. Maar goed, het zou voor hetzelfde geld wel mogelijk zijn.

 27. Erwin zegt:

  @ab, ben ik met je eens maar er staat rond 5-2 (niet in deze run) als vaker een dooiaanval op het programma waarvan ik persoonlijk denk dat ie of niet komt of als ie komt niet gaat slagen,idd door de kracht vn deze Hogedrukknoeper.

 28. Roland Zwammerdam zegt:

  Niet te geloven, als ik de 2m kaarten wettercentrale kijk dan zie volgens mij tot aan het einde van de kaarten kou voor nederland. Laat maar komen die kou

 29. Erwin zegt:

  @Roland klopt! En zoals Ab ook al opmerkte breidt einde periode de invloed van de hogedruk zich weer uit wat weer tot verscherping van de vorst leidt in deze hoofdrun.

 30. Ser@rotterdam zegt:

  Kan het nu echt niet meer weerstaan om te reageren,eindelijk ! Zou dit dan toch nog een echte extreme winterse “horrorperiode” worden? Graag! Wat zullen alle horrorwinter voorspellers straks van zich laten horen ! Haha… Supermooie site Hajo , volg het al maanden !!

 31. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  @Erwin 10 nachten met -9 en overdag -4 is ook al goed hoor. Maar het is toch nog koffiedik kijken. Ik ga nu maar alvast genieten van de vorst-inval. Hoe lang hij duurt zien we dan wel weer. Maar ewr is iets moois in de maak lijkt het!

 32. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  @Erwin(22): Ja die heb ik thuis ook.. Maar weer even serieus: afkoeling gaf (geheel onbewust en tegelijkerijd!) antwoord @23 🙂

 33. Gerda zegt:

  @Erwin ,volgens mij bedoelt Leo met E-run de E van Elfsteden..;)

 34. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  Ik zou de 14e trouwens wel mooi vinden voor de elfstedentocht; #februari 1956

 35. Thomas zegt:

  En weet je wat dan het ergste is? Na deze vorst periode, dan gaan de mensen van de horrorwinter roepen, zie je nou wel? Ik heb het toch gezegd! Dat is dan altijd weer jammer!

 36. Profielfoto van Jelte Jelte zegt:

  @Thomas, voor mij zou dat zijn dat we minimaal dit een maand zouden hebben maar zover is het nog niet.

 37. Ab zegt:

  Het ENS gem op de 500hpa en 850hpa kaarten stroomt binnen en ziet er weer heel goed uit op 168h (4febr) KOUD!!!!!! Straks het vervolg!!!!

 38. Roland Zwammerdam zegt:

  Ensemble meteociel 2m ziet er koud uit. Bekend tot en met de 5e. Heb volgende week zaterdag een zeilwedstrijd op de Oosterschelde. Dat wordt klapperdeklapper met de tandjes

 39. Ab zegt:

  Hier alvast de GFS pluim van 6u voor midden NL t/m de helft. Moet je eens kijken man!! KOUD 🙂 http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=485&y=104&run=6&runpara=0&type=3&ext=1

 40. Ronaldo zegt:

  @ Leo. 11-steden niet op de 14e. De 14e is de dag dat Hajo in zn zwembroek, of in de sloot, maar zoals het er nu naar uit ziet, op de sloot staat. Bij bittere koude op die datum blijf mijn aanbieding staan om Hajo warm te houden met warme choco met Rum.

 41. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  Horrorwinter lijkt mij meer een vuile winter, met maatschappij-ontwrichtende omstandigheden, zoals extreme kou samen met talloze zware ijzel/sneeuwjachten. Echt niet de vorst die nu op de kaarten staat, met schone transportkou uit het oosten. Wat niet is kan nog komen 😉 Maar dan AUB wel na de elfstedentocht!

 42. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  @Ronaldo. Dat kan toch ook op de bonkevaart 😀

 43. Henk Zwolle Zuid zegt:

  @ronaldzwammerdam Ijszeilen!

 44. Ronaldo zegt:

  @ Afkoeling. Komt ie zeker op TV. 😉 Maar de deal is op de sloot naast zn huis. Is voor mij ook lekker dichtbij !!
  Geografisch gezien zijn we zowat buren!!

 45. Profielfoto van Illie Illie zegt:

  @Hajo.
  wat een kou zeg..maar als de zon erbij komt volgende week gaat het goed komen.
  Ik heb je Weerbericht op maat ontvangen, en moet zeggen:
  Wat uitgebreid zeg, en zit echt goed in elkaar, met ieder aspect is rekening gehouden, en kan hier dan ook iedereen aanraden om hetzelfde te doen als je te wintersporten gaat.
  Hajo, we zullen wat plaatsjes schieten natuurlijk voor je/jullie!! thnx marco

 46. MorRon zegt:

  Ik ben van mening dat je pas echt van winter kan spreken als het koud is en er ook voldoende sneeuw ligt (+/- 30 cm) Gewoon de voorspelde kou is wel leuk voor de schaatsers, maar zonder sneeuw is het toch niet dat.

 47. Profielfoto van Hajo Hajo zegt:

  De weddenswchap was: dat ik vóór de 14e op het ijs zou staan, dan wel uiterlijk op de 14e in de sloot. Ik denk dus dat ik de 2-2 tegen de weergoden al komende donderdag ga scoren! 😉

 48. Vincent zegt:

  @ MorRon, 30 cm is de laatste jaren toch niet te vaak gebeurt hoor, en schrijf sneeuwval nog niet af, je weet nooit wat er nog te gebeuren staat deze maand, en wie weet zelfs maart 🙂 ik ben in ieder geval blij, en zelfs als belg hoop ik op een 11 steden tocht, gewoon al omdat het iets unieks is, wat ik in mijn jonge leven nog niet bewust heb meegemaakt , bij de laatste was ik slechts 3 🙂

 49. tommie zegt:

  @MorRon, daar kan ik je alleen maar gelijk in geven, ik schaats ook graag maar met de kindjes in de sneeuw spelen is ook wel eens leuk dus eerst mag het van mij de stenen uit de grond vriezen en daarna mag er wel eens sneeuw uit de lucht komen vallen

 50. Ronaldo zegt:

  @ Hajo. Die 2-2 tegen de weergoden gaat er zeker komen. Inkoppertje!! Donderdag komt me slecht uit ivm de chocolademelk 😉 Doe zaterdag ?

 51. Vincent zegt:

  is het zo dat je kan stellen dat deze verwachting in geen jaren zijn voorgekomen? #elf-steden #1956 ??

 52. Vincent zegt:

  @ andere vincent, is dat niet al wat voorbarig?

 53. Profielfoto van Hajo Hajo zegt:

  @1e Vincent: dat kun je niet zeggen. Vorig jaar nog waren er eind december na al een recordkoud begin van de maand berekeningen die de winter nog eindeloos door lieten gaan (Harry Otten: “Zeker een elfstedentocht”). En ook in de twee koude winters daarvoor zijn er natuurlijk erg koude berekeningen geweest. Het zou wel boeiend zijn als er ook statistieken van de modelberekeningen bijgehouden zouden worden (koudste run ooit – meeste ijsaangroei berekend ooit etc), maar die ken ik niet. Wel is het zo dat de huidige berekeningen een herhaling van #februari1956 niet onmogelijk maken. En dat is dan toch al heel bizar: de winterinval op vrijwel dezelfde dag na een veel te zachte winter…. maar daar kunnen we verder ook niks mee…. het weer is net als een potje voetbal altijd weer nieuw. Niets komt ooit op exact dezelfde manier terug. Wel zou een zeer koude februari nu een verdere aanwijzing zijn dat we de neergaande cyclus zijn binnengegaan (mijn hypothese is dat die cyclus met de voor midden-europa en de Alpen extreem sneeuwrijke winter 2005-2006 is begonnen).

 54. Ab zegt:

  Nieuwste GFS hoofdrun van 12u stroomt binnen en bekend inmiddels tot 2febr. Met een zeer krachtige Russische beer van 1060hpa en aanvoer van zeer koude luchtmassa’s op 1500m. Met voor NL overdag nog veelal lichte vorst. En in de nacht van 1 op 2febr op steeds meer plaatsen in het oosten van NL kans op strenge vorst. Wordt vervolg!!!!!

 55. Erwin zegt:

  @ab, zoals je ziet staat ook in deze run weer rond 5-2 sneeuw op het menu in LL maar deze keer niet een beetje!

 56. Erwin zegt:

  @Ab,Leo, Ronaldo

  In de gfs 12 uur komt het zelfde terug wat je ook zag in de gfs 06 uur. Samengevat: Eerst koud, dan iets minder koud midden stuk met mogelijke (mislukte) dooiaanval met sneeuw (rond 5, 6 feb( en daarna weer een gunstigere postionering van het hogedrukgebied en weer een verscherping van de vorst!

 57. Erwin zegt:

  De laatste 48 uur (12, 13 feb) gaat de vorst er in deze run overigens wel weer uit..

  Minder schaatsrum dan de gfs 12uur en ik verwacht vrij hoog in het ensemble.

 58. Ab zegt:

  Vanaf 3febr komt ie koude luchtbel op hoogte geleidelijk naar NL toe. Met dan -16gr op 1500m en aan de grond (2m tempr) iets minder koud. Met dan -1 voor het NW tot -5gr voor het ZO overdag en in de nacht naar 4febr -2 tot -10gr. Tegelijkertijd ontstaat er een laagje bij die koude put boven NL. Met kans op wat sneeuw 4febr voor NL bij 2m tempr overdag weer lichte tot matige vorst en in de nacht naar 5febr weer kans op strenge vorst in de oosthoek van NL. Ondertussen blijft de Russische beer zeer krachtig met nog steeds een druk van 1060hpa ten NO van NL. Op 5febr krijgt het ZW van te maken met lichte dooi op de GFS kaarten van 12u. En dat komt door die laagje die de stroming heel tijdelijk doet waaien vanuit de zee en dus +4gr plaatselijk. En dat terwijl in het NO van gewoon -6gr vriest overdag. Vervolgens vanaf 6/7febr trekt het laag verder weg naar het zuiden. En dat door de immens krachtige Russische beer dat zelfs verbinding vindt met het azorenhoog. Met vanaf 7febr weer een oostelijke stroming en daardoor weer koude lucht op transport naar de LL. Met vanaf 7febr overdag lichte tot matige vorst en in de nachten weer matige tot strenge vorst. Vanaf 10febr neemt de depressie activiteit wat toe vanuit het hoge noorden en lijkt het langgerekte hogedrukgebied in tweeen te splitsen. Wel blijft NL nog in de barre kou op 10 en 11febr. Maar uiteindelijk alsnog zachter vanaf 12febr door die depressies. Met overdag weer boven nul. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al nog steeds aanhoudend winterweer voor de LL op de GFS kaarten van 12u. Straks nog ff de GFS pluim zien.

 59. Erwin zegt:

  @ab, toch lijkt een dooiaanval met sneeuw rond 5 februari aanstaande die weliswaar niet slaagt maar uiteraard niet goed is voor deze ijsvloer.

  Hoe denk jij hierover?

 60. Ab zegt:

  @Erwin, het ijs zal tegen die tijd wel dik genoeg zijn denk ik met de verwachtte tempr tussen morgen en 3febr. Nee, dan doe ik wel vrijwillig sneeuwruimen op het ijs om nog te kunnen schaatsen 😉

 61. Erwin zegt:

  Voorhet zuiden, oosten en met name zuidoosten verwacht ik inmiddels tussen zondagavond en maandagavond meer sneeuw dan aanvankelijk gedacht. Ik ga nu uit van 1-3 cm sneeuw daar.

 62. Vince zegt:

  Aangezien de mogelijke naamsverwarring , zal ik vanaf nu onder vince posten Maar als ik het allemaal goed begrijp, toch een positieve run voor de winterliefhebbers, maar iets minder voor de schaatsers onder ons?

 63. Erwin zegt:

  @vince, het is een mindere run dan de gfs 12uur voor de schaatsers maar nog steeds een goede run hoor! Wel wat sneeuw op de kaarten nu die er in de gfs 12uur niet/nauwelijks stond. Maar ik verwacht dat deze run vrij hoog in het ensemble (pluim) zal zitten wat dus betekent dat er meer koudere berekeningen zijn dan deze run. Of dat zo is zullen we zo zien.

 64. Ab zegt:

  GFS 12u gemiddelde op de weerkaarten ziet er nog steeds goed uit. En dan bedoel ik op 144h vooruit, de rest volgt.

 65. Erwin zegt:

  gfs 12uur is mindere schaatsrun dan gfs 06uur bedoel ik uiteraard in bericht 64.

 66. Erwin zegt:

  @ab, de gfs 06 uur zit zeker wat hoger in het ensemble neem ik aan?

 67. Ronaldo zegt:

  @ Erwin (57) vanaf medio volgende week gaan de kaarten er anders uit zien omdat er aanmerkelijke kou aanwezig is dan in West europa. Daar houden de modellen denk ik nu nog geen rekening mee. Tevens zal de water temps van de noordzee aanmerkelijk dalen waardoor in ieder geval 1 parameter aanzienlijk veranderd. We zullen zien. ik moet het nog zien die verzachting. !!!!

 68. Erwin zegt:

  @ab, ik bedoel uiteraard de gfs 12uur.. maar even achter de laptop vandaan denk ik 🙂

 69. Ab zegt:

  @Erwein, nee. De 6u en 18u run wegen minder zwaar mee in de berekeningen dan de 00u en 12u. Want die laatste twee kan je weer vergelijken met de EC 00u en 12u. En ik volg momenteel het gemiddelde via GEFS Panel op meteociel. Daarin worden alle oplossingen vertoont en zit er ook een kaart bij waar je de gemiddelde ziet staan van alle GFS oplossingen op 1 weerkaart uitgedrukt. Volg hem zou ik zeggen. Inmiddels bekend t/m 180h vooruit en nog steeds koud.

 70. Erwin zegt:

  @Ronaldo, ben ik met je eens maar de mislukte dooiaanval met sneeuw verschijnt al dagen op diverse kaarten waardoor ik zelf tussen 4-6 feb serieuze sneeuw verwacht in NL maar dat deze dooiaanval wel vrijwel zeker wordt afgeslagen. We gaan het zien!

 71. Ronaldo zegt:

  Weinig spreiding tot 5 feb. Ziet er goed uit. Veel leden voor koud. Ga zo door GFS.

 72. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  Vorst is in het land. Maastricht -0,1 😉

 73. Ab zegt:

  Hij loopt een beetje traagjes op meteociel de GFS pluim. Ach natuurlijk drukke tijden voor de weersite’s door de aangekondigde KOUDE van de weermodellen. In ieder geval ziet ie er t/m 5febr goed uit qua ENS gem. Zometeen maar de ECMWF hoofdrun van 12u bekijken.

 74. hero zegt:

  10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0, en we duiken hier in Twente onder het nulpunt en we gaan hier voorlopig wat mij betreft niet meer boven komen.
  Die gewaarwording is heel plezierig 🙂 .
  En daarna nog als toetje skivakantie…life is like a box of chocalates,..zoals Forrest Gump al zei..
  Nu eerst aan de kaasfondue zelf gemaakt natuurlijk…..

 75. Erwin zegt:

  Goedeavond mannen,

  De ECMWF 12 uur loopt nog en ik kan alvast verklappen dat ie er kouder uitziet dan de run van 00 uur!

  De -12 heb ik al op de kaart gezien!

  Wordt vervolgd!

 76. Ab zegt:

  @Erwin, ik ben bezig met een analyse van de ECMWF hooofdrun van 12u. Wacht ff iets na 8u klaar.

 77. Erwin zegt:

  @ab, ok. Wil je niet in je vaarwater zitten 🙂

  Excusez moi!

 78. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  @Hajo. Is het niet tijd voor een BV5 om de weergoden op hun plaats te zetten en de 3-2 in te koppen. Alhoewel, je staat nog niet op het ijs natuurlijk, dus voorlopig is het nog 1-2 voor hun 😉 Is wel een kwestie van tijd natuurlijk, maar toch.

 79. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  BV 5 misschien over het wel of niet doorgaan van de elfstedentocht. Is dan hetzelfde als nederland-duitsland 😉

 80. Keida zegt:

  Zo, na de nachtdienst, helaas niet echt uitgerust.
  Wat een ensembles! Blijft gewoon bitterkoud. Was overigens ook al te voelen hier, oostenwind was nu al guur!!

  Afgelopen uren bezig geweest op aanwijzingen van Hajo om http://www.ijsdikte.eu iets te verbeteren: je kunt nu ook commentaar geven en Wakken/open water toevoegen.

  Laten we hopen dát er iets te meten valt!

 81. Ab zegt:

  Nieuwste ECMWF hoofdrun van 12u laat ook nog steeds een zeer krachtige Russische beer zien van 1055hpa. Ondertussen EXTREEM koude lucht op 1500m naar de LL vanuit Rusland. Met op 3febr -15 tot -20gr boven NL. En richting eind volgende week op steeds meer plaatsen matige vorst overdag op 3febr (kust lichte vorst). En in de nachten steeds vaker strenge vorst. Uiteindelijk trekt die zeer koude luchtbel naar Frankrijk toe. En dat is gunstig voor de Russische beer. Want die versterkt zich weer en breidt zelf westwaarts uit naar scandinavie. Met als gevolg een scherpe daling van 2m tempr voor NL op 4febr door oostenwinden. Met dan overdag matige tot strenge vorst en in de nacht van 3 op 4febr plaatselijk -16gr voor ZO NL. Vanaf 5febr ontstaat er langgerekte hogedrukgebied van Rusland tot aan Ijsland aan toe. Met nog steeds winterskoud voor NL. Wel dan tegelijkertijd iet wat toenemende depressie activiteit vanuit het hoge noorden en dat beukt tegen de hogedrukgebied aan. Met dan ook kans op sneeuw voor de kuststreken op 5febr door een sneeuwstoringtje. Met op 6febr iets minder koud daardoor. Met voor het NW van NL zelfs weer rond het vriespunt of er boven, terwijl de rest van het land nog dik in de vorst zit. En die sneeuwgebiedje breidt zich uit tot over de hele land op 6febr in de nacht en ochtend (niet veel) Bij dan 0gr voor het NW tot -6gr voor het ZO van NL. Op het einde van de EC kaarten 7febr ontstaat er een oceaanblokkade ten westen van NL. NL zelf blijft dan nog in de kou. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al ook hier aanhoudende wintersweer voor de LL. En ook hier kans op sneeuw voor NL op 5/6febr. Straks maar weer eens de EC pluim bekijken wat ie van de EC oper vindt

 82. Erwin zegt:

  @ab, zeer goede analyse! Drie zaken vallen mij op:

  1. Run is weer kouder dan de 00 uur.
  2. Er staat rond 5 februari net zoals bij de GFS serieuze sneeuwval op de kaarten
  3. Het Noordwesten en uiterste Westkust blijft op langere termijn gevoelig voor oceaandepressies en opdringende zachtere lucht terwijl rest van NL diep in de kou blijft.

 83. Gerda zegt:

  Vorst zit nu weer in Noord-Brabant/Utrecht en Limburg weer in de plus.

 84. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  @afkoeling, Gerda. Het huidige beetje stralingsvorst (dat overigens idd weer lijkt af te nemen; bewolking?) telt naar mijn mening niet: het officiele moment wordt als het aan mij ligt het binnenstromen van de transportkou vanuit het noordoosten. Groningen gaat dan waarschijnlijk als eerste; ik ga voor Nieuw-Beerta..

 85. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  Live te volgen op http://www.buienradar.nl/wb.aspx?bron=2 (mooie ovverzichtskaart)en http://www.weer.nl/10-minuten-waarnemingen.html (niet zo overzichtelijk, maar aanklikbare klaart, met daaronder veel leuke details w.o. grafiekjes over de afgelopen 24u. Beide sites zijn 10 a 20 minuten sneller dan het knmi. Let wel op (daar zal ook wel het verschil zitten) dat de nieuwste meting op weer.nl op een of andere manier nog niet geverifieerd is (weet niet hoe ze dat doen eigenlijk); 10 minuten later wordt die vaak gecorrigeerd.

 86. Ab zegt:

  Hebben jullie deze kaart al gezien van GEM 12u voor 5febr in de nacht ee verwachte 2m tempr??? EXTREEM KOUD!!!!! -40gr boven Duitsland op neushoogte als het aan GEM ligt. Wel heel dichtbij BRRRRRRRRRRRRR http://www.weerwoord.be/uploads/2012012281257.png

 87. Profielfoto van HajoAbo HajoAbo zegt:

  @leo. Had hem al door 😉 Nieuw beerta kan,maar ik denk twenthe. Denk namelijk meer eerste kou uit het oosten in plaats van het NO.

 88. Profielfoto van Leo Leo zegt:

  @afkoeling: kan kloppen! Actueel lopen ze vrijwel gelijk (+0.5 om +0.6). Stralingsveldje in midden-NL gooit toch wel wat roet in het eten wat mij betreft; maakt de toewijzing toch nog lastig 🙂

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.