sneeuwverwachting 28 januari

We staan aan de vooravond van een koudegolf die ons zal heugen. Meteen even noem ik dat ik de officiële KNMI-definitie voor een koudegolf niet echt passend vind. Een serie van 5 ijsdagen prima, maar dat daar per sé drie nachten met strenge vorst bij moeten zitten is een beetje een vreemde eis. Met 1 nacht -15°C en 4 van -8°C heb je dan geen koudegolf. Ik zou die definitie eerder ophangen aan een opgeteld Hellmann getal en dan eerder nog afgezet tegen het maandgemiddelde dan tegen het nulpunt. Want een serie dagen met +2°C overdag en -5°C ‘s nachts begin mei lijkt mij ook een spectaculaire koudegolf.

Wat mij betreft gaan we dus sowieso een koudegolf beleven waarbij we ook zeker op natuurijs kunnen schaatsen. In the pocket! Zie deze actuele KNMI-verwachting en dit GFS-ensemble voor Friesland. En dat we dat al kunnen zeggen terwijl er nog geen vliesje ijs op de sloot ligt! Het is echt tijd om af te kloppen vandaag en Koning Thialf niet te veel op dit of dat vast te pinnen. We moeten eerst die kou in en eerst moet de sneeuw die dat met zich mee brengt vallen, voor we vanuit dat standpunt weer hele nieuwe verfrissende modelruns zullen zien. Hierboven de kaart met de nog te verwachten nieuwe sneeuwval.

Het begint met de dump in de Alpes Maritimes (vliegen op Nice en gaan met die banaan), dat zet dan door naar Piemonte met zeker ook een stukje retour de l’est (terugkeren uit het oosten) erbij voor de Franse hoofdkam (en zelfs de LL kunnen sneeuwvlokken uit het zuidoosten zien). Ik zie het Zwitserse Tessin misschien ook nog mooi wit worden maar dan verder naar het oosten houdt het op. Halverwege de 8 daagse serie die je in de Wintersport Weerkamer kunt doorklikken zien we Italië, Griekenland en dan weer de Balkan en de Zwarte Zee regio weer onder vuur liggen.

Bitterrrr koud
Zoals we gisteren hebben kunnen lezen maakt die neerslag (sneeuw in Rome!) West-Europa en de Alpen extra droog en dan kun je op leuke temperaturen uitkomen. Zie kaart. Kan me niet herinneren dat ik vaak eerder de -42ºC op een GFS kaart heb gezien. Kouderecords op de Glattalp of Funtensee zijn mogelijk! In het weerbericht op maat dat ik gisteren produceerde, waarschuwde ik al voor speciale maatregelen voor wie op 3 of 4 februari naar de wintersport vertrekt. Pure antivries in de sproeiertank. Dekens in de auto voor als de motor uitvalt.

Dinsdag een dumpje in de noordelijke Franse Alpen?

[fbphotos id=338911249476420]

Heel interessant is dat het GEM-model en het GFS-model vanochtend nog een stukje “warmtefront” door de ijzige koude laten doorbreken naar de noordelijke Franse Alpen komende dinsdag. Iets dergelijks gebeurde ook tijdens mijn verblijf in Paradiski en er viel een mooi laagje uit. Nu zou het zelfs 20cm kunnen opleveren. ECMWF laat ook ruimte voor dit scenario, maar de neerslagkaart van dat model is nog niet beschikbaar. De 24cm in de Jura en alle sneeuw in de noordelijke Franse Alpen op de kaart bovenaan is 100% het gevolg van dit konijn uit de hoge hoed.

Ik blijf herhalen dat we vanaf zondag uiterlijk maandag een heel ander continent zijn met een heel andere meteorologie. Tuurlijk kunnen we terugvallen naar een ordinaire WC! Maar ik zie ook nog wel ruimte voor een overgang naar een heel erg krachtig Groenlandhoog. Al de hele winter hebben we nog geen sterk Groenland hoog gehad (meer dan 1040hPa bij een geel-oranje 500hPa geopotentiaal). En ook nu is nog amper iets daarvan te zien op de kaarten. Toch zou het me niet verbazen als we daar eindigen over een dag of 14.

Wat mij betreft leunen we nu ook even achterover en laten we Koning Thialf ons begin volgende week verrassen. Ik zou zeggen ga lekker genieten van de webcams! Beetje erg grauwe dag in de Alpen trouwens, maar van deze groep cirekelende alpenkauwtjes op de Col Raiser in het Val Gardena (een van de mooiste paragliding startplaatsen ter wereld) word ik wel weer blij.

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

, , ,

90 Reacties op "Gun Koning Thialf de vrijheid ons nog te verrassen"

 1. Jelte

  Jelte

  28 januari 2012 om 10:16 Beantwoorden

  Laat men ook wat kaarsen mee nemen en ook lid worden van wegenwacht, auto aan krijgen bij lager dan -10 is voor sommige auto’s al te veel. Zou zeggen rij dan eventjes bij de garage langs om accu test te doen voor je weg gaat :-)

 2. Linda

  28 januari 2012 om 10:25 Beantwoorden

  Een vraag aan Hajo:ik ben een trouw lezer maar vind het zo jammer dat de tekst zo klein is terwijl je een groot veld aan de rechterkany ongebruikt laat. De reacties zijn helemaal klein. Kan het allebei wat groter en voor velen leesbaarder?
  Verder mijn complimenten voor je verhalen en je video.als ik het ergelijk met meerdere weermannen die her en der opduiken is het daar zo saaaai en dus niet bij jouw verhaal

 3. Hajo

  Hajo

  28 januari 2012 om 10:33 Beantwoorden

  @Linda: dank voor je compliment en feedback. Lees je op een mac? Daar zijn de lettertjes idd erg klein. Ik ga dat allemaal finetunen richting volgend seizoen. Wat altijd werkt en ook op deze site is een simpel Crtl+ of appeltje + en dan worden alle letters groter. Met Crt- of appeltje -- weer kleiner. Helpt dat?

 4. Jacqueline

  28 januari 2012 om 10:48 Beantwoorden

  ok, 1 kind past de schaatsen niet meer, vandaag maar even regelen!! De kids keken me vol ongeloof aan; “is mama niet helemaal lekker ofzo??” “Nee hoor, volgende week gaan we gewoon schaatsen, buiten!” :-)

 5. Walter

  28 januari 2012 om 10:49 Beantwoorden

  En nu allemaal genieten van de komende koudegolf en niet te veel stilstaan bij een eventuele dooiaanval want die zal gerust wel een keer langskomen.Natuurlijk wordt deze dan afgeslagen met als resultaat ook nog eens een berg sneeuw Kan echt genieten van de weerkaarten op dit moment
  Maar ik weet niet of jullie dat ook hebben dat er zo weinig mensen zijn die daar echt van wakker liggen.
  Prachtig die extremen !!!!

 6. Walter

  28 januari 2012 om 10:52 Beantwoorden

  Oja Hajo mijn vrouw komt ook uit Krommenie
  Mooi dorp hé en aan de lucht van de Forbo wen je ook heel snel (geintje)
  Vooral gebied tussen Krommenie en Assendelft is heel mooi
  (te denken valt aan schaatsen)

 7. Erwin

  28 januari 2012 om 10:59 Beantwoorden

  Kijkend naar de ontwikkelingen in de actuele modellen zie ik persoonlijk toch steeds meer dat er as maandag toch wat meer sneeuw gaat vallen dan aanvankelijk gemeld. Waar ik eerder uitging van maximaal een 1 cm verwacht ik nu toch wel iets meer. Zou een ideale combi van stralingskou en transportkou teweeg brengen.

 8. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 10:59 Beantwoorden

  Wind zit al aardig in de oosthoek. Laat de kou maar binnenkomen, deur is open ;-) Zo, even nieuw weerstation instaleren en instrumenten ophangen. Tot later.

 9. Linda

  28 januari 2012 om 11:03 Beantwoorden

  Dank Hajo, nee geen Mac maar op een grote laptop maar je helpt me al met de Ctrl+ tip
  Ik hoor zo weinig over de Italiaanse kant, zoals Alta Badia en Selva, daar minder sneeuw. Waarom? Iets om voor volgend jaar te weten? We gaan over 4 weken, kan niet wachten naar Chamonix dus dit jaar wordt geweldig, maar zijn de Dolomieten een risico?

 10. hero

  28 januari 2012 om 11:04 Beantwoorden

  @walter, herkenbaar, maar de mensen om me heen die ik spreek over de koude inval moeten zo gezegd even uit hun winterslaap gehaald worden, koning Thialf heeft ze op het verkeerde been gezet door zijn late aankomst.
  Maar na een paar mooie recente winterverhalen (jan 2008, jan 2009, dec 2010) is iedereen weer helemaal wakker geschud en super enthousiast om toertochten te gaan doen.

 11. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 11:07 Beantwoorden

  Inderdaad Walter: geen paniek, en genieten! Wat mij ook nog opvalt is dat de “zekere” periode (die tot voor kort maar tot woensdag liep) al is opgeschoven naar volgende week zaterdag / zondag. Wordt een mooi schaatsweekend! @afkoeling: mooi idd, het actuele draaien van de wind. Ik ga trouwens ook even aan de slag: batterijen van het weerstation preventief vervangen!

 12. Hajo

  Hajo

  28 januari 2012 om 11:21 Beantwoorden

  @Linda: elk jaar is weer anders. Dit jaar trekken Lombardije, Trentino, Dolomieten aan het kortste eind. Maar zelfs dat kortste eind is eigenlijk nog best prima. Zie webcams. Pas onder de 1000m is er veel groen. Maar dat kan volgend jaar weer net omgekeerd zijn. 2008/2009 was zo’n zuidkantseizoen. Nu is het alleen jammer dat de zuidkant wel aan de beurt is maar dat het niet ver naar het oosten doordringt. En toch heeft de zuidkant de beste papieren als je een Scandihoog hebt. Ga ervan uit dat overal waar tientallen miljoenen euro’s in skiliften is geinvesteerd gemiddeld genoeg sneeuw ligt om toeristen blij te maken. Is doordenkertje…

 13. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 11:25 Beantwoorden

  @Walter, ik geniet ook van die extremen op de weerkaarten en lig totaal niet wakker van een dooi aanval op diezelfde weerkarten. En idd maar eens flink genieten van de a.s koudegolf :)

 14. Erwin

  28 januari 2012 om 11:38 Beantwoorden

  Tot 192 uur vooruit ziet de gfs 06 uur er goed uit. overdag hoofdzakelijk lichte vorst en in de nacht hoofdzakelijk matige vorst (tegen strenge vorst aan)

 15. hero

  28 januari 2012 om 11:39 Beantwoorden

  ik sprak net iemand met een grote schaatswinkel, kort gesprekje geweest, ze had het errug druk daar!
  De koorts begint toe te slaan… :)

 16. Roland Zwammerdam

  28 januari 2012 om 11:44 Beantwoorden

  Ik kan echt niet wachten!!!!

 17. Roland Zwammerdam

  28 januari 2012 om 11:46 Beantwoorden

  Toch wel mooie oeriode de afgelopen 5 jaar. Ben 5 jaar geleden naar zwammerdam verhuisd. Lit naast de nieuwkoopse plassen en al 4 winters daar geschaatst. Afgelopen winter niet vanwege de laag sneeuw op het ijs. Ik zou zeggen laat die periode voor mij nog maar wat langer duren.

 18. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 11:49 Beantwoorden

  @Erwin, GFS hoofdrun van 6u tot aan het gaatje koud. Met dank aan die Russische beer die zich op het einde weer zeer sterk maakt op de GFS kaarten van 6u. En heel europa verovert en NL blijvend in de winterkoude. Met in de nachten op uitgebreide schaal strenge vorst richting eind 1ste en begin 2de decade van februari overdag lichte tot matige vorst. Wat een virtuele extremen toch op de weerkaarten :)

 19. hero

  28 januari 2012 om 11:53 Beantwoorden

  @Roland, inderdaad prachtig daar. Wij gingen daar vaak het ijs op vlakbij Noorden.
  Nu verhuisd naar het oosten is het ook niet verkeerd schaatsen, Beulakerwiede in natuurgebied de Weerribben is bij mij op ‘steenworpafstand’. Ken je vast wel!

 20. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 11:54 Beantwoorden

  .. Een zgn. E-run :-) Dank u @ gfs06h. We kunnen weer met gerust hart (even) verder met de andere verplichtingen..

 21. Erwin

  28 januari 2012 om 11:54 Beantwoorden

  @ab, idd is de gfs 6uur tot 384 uur vooruit KOUD (alleen maar ijsdagen)!!!!
  Wellicht het Noordwesten wat gevoeliger voor de minder koude lucht in deze run..

  Met zelfs aan het einde weer verscherping van de kou ipv verzachting!!!

  Dit gaat wat worden!!!!! WOOOOWWW

 22. Erwin

  28 januari 2012 om 11:59 Beantwoorden

  @leo, wat is bij jou een E-run? IK ken wel een E-cup :-)

 23. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 11:59 Beantwoorden

  Als GFS 06:00 uur werkelijkheid wordt, dan hebben we voor 12 febr. elfstedentocht :-D

 24. Roland Zwammerdam

  28 januari 2012 om 12:00 Beantwoorden

  @ hero, ben idd ook wel eens bij noorden opgestapt. Was snel wegschaatsen daar, want door alle mense golfde het ijs helemaal. Heb zelf ook jaren in raalte gewoond, dus de blokzijler meren tocht ken ik en heb een keer de holland venetietocht gedaan, maar das lang geleden

 25. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 12:01 Beantwoorden

  @Erwin, en zo kan het met een blokkade van hogedruk gaan. Als hij er eenmaal is dan hebben de weermodellen moeite ermee hoelang hij stand weet te houden. En hij lijkt steeds standvastiger te blijven. Want was het niet zo dat de weermodellen eerst een dooiaanval berekenden na 1febr?? Nou die is mislukt met dank aan de Russische beer. Onderschat dat beer niet zou ik zeggen tegen de weermodellen ;) Er is echt iets in de maak op deze manier. Afwachten maar hoe verder het gaat de komende dagen.

 26. Erwin

  28 januari 2012 om 12:01 Beantwoorden

  @afkoeling: Als je heel goed naar de kaarten kijkt is het zuidoosten kouder dan het noorden/noordwesten waardoor de vorst mogelijk daar net onvoldoende is voor de tocht der tochten. Maar goed, het zou voor hetzelfde geld wel mogelijk zijn.

 27. Erwin

  28 januari 2012 om 12:03 Beantwoorden

  @ab, ben ik met je eens maar er staat rond 5-2 (niet in deze run) als vaker een dooiaanval op het programma waarvan ik persoonlijk denk dat ie of niet komt of als ie komt niet gaat slagen,idd door de kracht vn deze Hogedrukknoeper.

 28. Roland Zwammerdam

  28 januari 2012 om 12:07 Beantwoorden

  Niet te geloven, als ik de 2m kaarten wettercentrale kijk dan zie volgens mij tot aan het einde van de kaarten kou voor nederland. Laat maar komen die kou

 29. Erwin

  28 januari 2012 om 12:08 Beantwoorden

  @Roland klopt! En zoals Ab ook al opmerkte breidt einde periode de invloed van de hogedruk zich weer uit wat weer tot verscherping van de vorst leidt in deze hoofdrun.

 30. Ser@rotterdam

  28 januari 2012 om 12:10 Beantwoorden

  Kan het nu echt niet meer weerstaan om te reageren,eindelijk ! Zou dit dan toch nog een echte extreme winterse “horrorperiode” worden? Graag! Wat zullen alle horrorwinter voorspellers straks van zich laten horen ! Haha… Supermooie site Hajo , volg het al maanden !!

 31. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 12:13 Beantwoorden

  @Erwin 10 nachten met -9 en overdag -4 is ook al goed hoor. Maar het is toch nog koffiedik kijken. Ik ga nu maar alvast genieten van de vorst-inval. Hoe lang hij duurt zien we dan wel weer. Maar ewr is iets moois in de maak lijkt het!

 32. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 12:17 Beantwoorden

  @Erwin(22): Ja die heb ik thuis ook.. Maar weer even serieus: afkoeling gaf (geheel onbewust en tegelijkerijd!) antwoord @23 :-)

 33. Gerda (Den Haag/Nootdorp)

  Gerda

  28 januari 2012 om 12:19 Beantwoorden

  @Erwin ,volgens mij bedoelt Leo met E-run de E van Elfsteden..;)

 34. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 12:22 Beantwoorden

  Ik zou de 14e trouwens wel mooi vinden voor de elfstedentocht; #februari 1956

 35. Thomas

  28 januari 2012 om 12:24 Beantwoorden

  En weet je wat dan het ergste is? Na deze vorst periode, dan gaan de mensen van de horrorwinter roepen, zie je nou wel? Ik heb het toch gezegd! Dat is dan altijd weer jammer!

 36. Jelte

  Jelte

  28 januari 2012 om 12:29 Beantwoorden

  @Thomas, voor mij zou dat zijn dat we minimaal dit een maand zouden hebben maar zover is het nog niet.

 37. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 12:29 Beantwoorden

  Het ENS gem op de 500hpa en 850hpa kaarten stroomt binnen en ziet er weer heel goed uit op 168h (4febr) KOUD!!!!!! Straks het vervolg!!!!

 38. Roland Zwammerdam

  28 januari 2012 om 12:41 Beantwoorden

  Ensemble meteociel 2m ziet er koud uit. Bekend tot en met de 5e. Heb volgende week zaterdag een zeilwedstrijd op de Oosterschelde. Dat wordt klapperdeklapper met de tandjes

 39. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 12:42 Beantwoorden

  Hier alvast de GFS pluim van 6u voor midden NL t/m de helft. Moet je eens kijken man!! KOUD :) http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=485&y=104&run=6&runpara=0&type=3&ext=1

 40. Ronaldo

  Ronaldo

  28 januari 2012 om 12:42 Beantwoorden

  @ Leo. 11-steden niet op de 14e. De 14e is de dag dat Hajo in zn zwembroek, of in de sloot, maar zoals het er nu naar uit ziet, op de sloot staat. Bij bittere koude op die datum blijf mijn aanbieding staan om Hajo warm te houden met warme choco met Rum.

 41. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 12:46 Beantwoorden

  Horrorwinter lijkt mij meer een vuile winter, met maatschappij-ontwrichtende omstandigheden, zoals extreme kou samen met talloze zware ijzel/sneeuwjachten. Echt niet de vorst die nu op de kaarten staat, met schone transportkou uit het oosten. Wat niet is kan nog komen ;-) Maar dan AUB wel na de elfstedentocht!

 42. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 12:47 Beantwoorden

  @Ronaldo. Dat kan toch ook op de bonkevaart :-D

 43. Henk Zwolle Zuid

  28 januari 2012 om 12:49 Beantwoorden

  @ronaldzwammerdam Ijszeilen!

 44. Ronaldo

  Ronaldo

  28 januari 2012 om 12:55 Beantwoorden

  @ Afkoeling. Komt ie zeker op TV. ;-) Maar de deal is op de sloot naast zn huis. Is voor mij ook lekker dichtbij !!
  Geografisch gezien zijn we zowat buren!!

 45. Spyder Marco

  28 januari 2012 om 13:17 Beantwoorden

  @Hajo.
  wat een kou zeg..maar als de zon erbij komt volgende week gaat het goed komen.
  Ik heb je Weerbericht op maat ontvangen, en moet zeggen:
  Wat uitgebreid zeg, en zit echt goed in elkaar, met ieder aspect is rekening gehouden, en kan hier dan ook iedereen aanraden om hetzelfde te doen als je te wintersporten gaat.
  Hajo, we zullen wat plaatsjes schieten natuurlijk voor je/jullie!! thnx marco

 46. MorRon

  28 januari 2012 om 13:27 Beantwoorden

  Ik ben van mening dat je pas echt van winter kan spreken als het koud is en er ook voldoende sneeuw ligt (+/- 30 cm) Gewoon de voorspelde kou is wel leuk voor de schaatsers, maar zonder sneeuw is het toch niet dat.

 47. Hajo

  Hajo

  28 januari 2012 om 13:46 Beantwoorden

  De weddenswchap was: dat ik vóór de 14e op het ijs zou staan, dan wel uiterlijk op de 14e in de sloot. Ik denk dus dat ik de 2-2 tegen de weergoden al komende donderdag ga scoren! ;-)

 48. Vincent

  28 januari 2012 om 13:56 Beantwoorden

  @ MorRon, 30 cm is de laatste jaren toch niet te vaak gebeurt hoor, en schrijf sneeuwval nog niet af, je weet nooit wat er nog te gebeuren staat deze maand, en wie weet zelfs maart :) ik ben in ieder geval blij, en zelfs als belg hoop ik op een 11 steden tocht, gewoon al omdat het iets unieks is, wat ik in mijn jonge leven nog niet bewust heb meegemaakt , bij de laatste was ik slechts 3 :)

 49. tommie

  28 januari 2012 om 14:16 Beantwoorden

  @MorRon, daar kan ik je alleen maar gelijk in geven, ik schaats ook graag maar met de kindjes in de sneeuw spelen is ook wel eens leuk dus eerst mag het van mij de stenen uit de grond vriezen en daarna mag er wel eens sneeuw uit de lucht komen vallen

 50. Hajo
 51. Ronaldo

  Ronaldo

  28 januari 2012 om 14:42 Beantwoorden

  @ Hajo. Die 2-2 tegen de weergoden gaat er zeker komen. Inkoppertje!! Donderdag komt me slecht uit ivm de chocolademelk ;-) Doe zaterdag ?

 52. VincentH

  Vincent

  28 januari 2012 om 15:02 Beantwoorden

  is het zo dat je kan stellen dat deze verwachting in geen jaren zijn voorgekomen? #elf-steden #1956 ??

 53. Vincent

  28 januari 2012 om 15:16 Beantwoorden

  @ andere vincent, is dat niet al wat voorbarig?

 54. Hajo

  Hajo

  28 januari 2012 om 15:29 Beantwoorden

  @1e Vincent: dat kun je niet zeggen. Vorig jaar nog waren er eind december na al een recordkoud begin van de maand berekeningen die de winter nog eindeloos door lieten gaan (Harry Otten: “Zeker een elfstedentocht”). En ook in de twee koude winters daarvoor zijn er natuurlijk erg koude berekeningen geweest. Het zou wel boeiend zijn als er ook statistieken van de modelberekeningen bijgehouden zouden worden (koudste run ooit -- meeste ijsaangroei berekend ooit etc), maar die ken ik niet. Wel is het zo dat de huidige berekeningen een herhaling van #februari1956 niet onmogelijk maken. En dat is dan toch al heel bizar: de winterinval op vrijwel dezelfde dag na een veel te zachte winter…. maar daar kunnen we verder ook niks mee…. het weer is net als een potje voetbal altijd weer nieuw. Niets komt ooit op exact dezelfde manier terug. Wel zou een zeer koude februari nu een verdere aanwijzing zijn dat we de neergaande cyclus zijn binnengegaan (mijn hypothese is dat die cyclus met de voor midden-europa en de Alpen extreem sneeuwrijke winter 2005-2006 is begonnen).

 55. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 17:20 Beantwoorden

  Nieuwste GFS hoofdrun van 12u stroomt binnen en bekend inmiddels tot 2febr. Met een zeer krachtige Russische beer van 1060hpa en aanvoer van zeer koude luchtmassa’s op 1500m. Met voor NL overdag nog veelal lichte vorst. En in de nacht van 1 op 2febr op steeds meer plaatsen in het oosten van NL kans op strenge vorst. Wordt vervolg!!!!!

 56. Erwin

  28 januari 2012 om 17:49 Beantwoorden

  @ab, zoals je ziet staat ook in deze run weer rond 5-2 sneeuw op het menu in LL maar deze keer niet een beetje!

 57. Erwin

  28 januari 2012 om 17:58 Beantwoorden

  @Ab,Leo, Ronaldo

  In de gfs 12 uur komt het zelfde terug wat je ook zag in de gfs 06 uur. Samengevat: Eerst koud, dan iets minder koud midden stuk met mogelijke (mislukte) dooiaanval met sneeuw (rond 5, 6 feb( en daarna weer een gunstigere postionering van het hogedrukgebied en weer een verscherping van de vorst!

 58. Erwin

  28 januari 2012 om 18:01 Beantwoorden

  De laatste 48 uur (12, 13 feb) gaat de vorst er in deze run overigens wel weer uit..

  Minder schaatsrum dan de gfs 12uur en ik verwacht vrij hoog in het ensemble.

 59. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 18:02 Beantwoorden

  Vanaf 3febr komt ie koude luchtbel op hoogte geleidelijk naar NL toe. Met dan -16gr op 1500m en aan de grond (2m tempr) iets minder koud. Met dan -1 voor het NW tot -5gr voor het ZO overdag en in de nacht naar 4febr -2 tot -10gr. Tegelijkertijd ontstaat er een laagje bij die koude put boven NL. Met kans op wat sneeuw 4febr voor NL bij 2m tempr overdag weer lichte tot matige vorst en in de nacht naar 5febr weer kans op strenge vorst in de oosthoek van NL. Ondertussen blijft de Russische beer zeer krachtig met nog steeds een druk van 1060hpa ten NO van NL. Op 5febr krijgt het ZW van te maken met lichte dooi op de GFS kaarten van 12u. En dat komt door die laagje die de stroming heel tijdelijk doet waaien vanuit de zee en dus +4gr plaatselijk. En dat terwijl in het NO van gewoon -6gr vriest overdag. Vervolgens vanaf 6/7febr trekt het laag verder weg naar het zuiden. En dat door de immens krachtige Russische beer dat zelfs verbinding vindt met het azorenhoog. Met vanaf 7febr weer een oostelijke stroming en daardoor weer koude lucht op transport naar de LL. Met vanaf 7febr overdag lichte tot matige vorst en in de nachten weer matige tot strenge vorst. Vanaf 10febr neemt de depressie activiteit wat toe vanuit het hoge noorden en lijkt het langgerekte hogedrukgebied in tweeen te splitsen. Wel blijft NL nog in de barre kou op 10 en 11febr. Maar uiteindelijk alsnog zachter vanaf 12febr door die depressies. Met overdag weer boven nul. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al nog steeds aanhoudend winterweer voor de LL op de GFS kaarten van 12u. Straks nog ff de GFS pluim zien.

 60. Erwin

  28 januari 2012 om 18:05 Beantwoorden

  @ab, toch lijkt een dooiaanval met sneeuw rond 5 februari aanstaande die weliswaar niet slaagt maar uiteraard niet goed is voor deze ijsvloer.

  Hoe denk jij hierover?

 61. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 18:10 Beantwoorden

  @Erwin, het ijs zal tegen die tijd wel dik genoeg zijn denk ik met de verwachtte tempr tussen morgen en 3febr. Nee, dan doe ik wel vrijwillig sneeuwruimen op het ijs om nog te kunnen schaatsen ;)

 62. Erwin

  28 januari 2012 om 18:23 Beantwoorden

  Voorhet zuiden, oosten en met name zuidoosten verwacht ik inmiddels tussen zondagavond en maandagavond meer sneeuw dan aanvankelijk gedacht. Ik ga nu uit van 1-3 cm sneeuw daar.

 63. Vince

  28 januari 2012 om 18:27 Beantwoorden

  Aangezien de mogelijke naamsverwarring , zal ik vanaf nu onder vince posten Maar als ik het allemaal goed begrijp, toch een positieve run voor de winterliefhebbers, maar iets minder voor de schaatsers onder ons?

 64. Erwin

  28 januari 2012 om 18:30 Beantwoorden

  @vince, het is een mindere run dan de gfs 12uur voor de schaatsers maar nog steeds een goede run hoor! Wel wat sneeuw op de kaarten nu die er in de gfs 12uur niet/nauwelijks stond. Maar ik verwacht dat deze run vrij hoog in het ensemble (pluim) zal zitten wat dus betekent dat er meer koudere berekeningen zijn dan deze run. Of dat zo is zullen we zo zien.

 65. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 18:31 Beantwoorden

  GFS 12u gemiddelde op de weerkaarten ziet er nog steeds goed uit. En dan bedoel ik op 144h vooruit, de rest volgt.

 66. Erwin

  28 januari 2012 om 18:32 Beantwoorden

  gfs 12uur is mindere schaatsrun dan gfs 06uur bedoel ik uiteraard in bericht 64.

 67. Erwin

  28 januari 2012 om 18:33 Beantwoorden

  @ab, de gfs 06 uur zit zeker wat hoger in het ensemble neem ik aan?

 68. Ronaldo

  Ronaldo

  28 januari 2012 om 18:35 Beantwoorden

  @ Erwin (57) vanaf medio volgende week gaan de kaarten er anders uit zien omdat er aanmerkelijke kou aanwezig is dan in West europa. Daar houden de modellen denk ik nu nog geen rekening mee. Tevens zal de water temps van de noordzee aanmerkelijk dalen waardoor in ieder geval 1 parameter aanzienlijk veranderd. We zullen zien. ik moet het nog zien die verzachting. !!!!

 69. Erwin

  28 januari 2012 om 18:35 Beantwoorden

  @ab, ik bedoel uiteraard de gfs 12uur.. maar even achter de laptop vandaan denk ik :-)

 70. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 18:39 Beantwoorden

  @Erwein, nee. De 6u en 18u run wegen minder zwaar mee in de berekeningen dan de 00u en 12u. Want die laatste twee kan je weer vergelijken met de EC 00u en 12u. En ik volg momenteel het gemiddelde via GEFS Panel op meteociel. Daarin worden alle oplossingen vertoont en zit er ook een kaart bij waar je de gemiddelde ziet staan van alle GFS oplossingen op 1 weerkaart uitgedrukt. Volg hem zou ik zeggen. Inmiddels bekend t/m 180h vooruit en nog steeds koud.

 71. Erwin

  28 januari 2012 om 18:40 Beantwoorden

  @Ronaldo, ben ik met je eens maar de mislukte dooiaanval met sneeuw verschijnt al dagen op diverse kaarten waardoor ik zelf tussen 4-6 feb serieuze sneeuw verwacht in NL maar dat deze dooiaanval wel vrijwel zeker wordt afgeslagen. We gaan het zien!

 72. Ronaldo

  Ronaldo

  28 januari 2012 om 18:46 Beantwoorden

  Weinig spreiding tot 5 feb. Ziet er goed uit. Veel leden voor koud. Ga zo door GFS.

 73. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 18:54 Beantwoorden

  Vorst is in het land. Maastricht -0,1 ;-)

 74. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 19:00 Beantwoorden

  Hij loopt een beetje traagjes op meteociel de GFS pluim. Ach natuurlijk drukke tijden voor de weersite’s door de aangekondigde KOUDE van de weermodellen. In ieder geval ziet ie er t/m 5febr goed uit qua ENS gem. Zometeen maar de ECMWF hoofdrun van 12u bekijken.

 75. hero

  28 januari 2012 om 19:06 Beantwoorden

  10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0, en we duiken hier in Twente onder het nulpunt en we gaan hier voorlopig wat mij betreft niet meer boven komen.
  Die gewaarwording is heel plezierig :) .
  En daarna nog als toetje skivakantie…life is like a box of chocalates,..zoals Forrest Gump al zei..
  Nu eerst aan de kaasfondue zelf gemaakt natuurlijk…..

 76. Erwin

  28 januari 2012 om 19:42 Beantwoorden

  Goedeavond mannen,

  De ECMWF 12 uur loopt nog en ik kan alvast verklappen dat ie er kouder uitziet dan de run van 00 uur!

  De -12 heb ik al op de kaart gezien!

  Wordt vervolgd!

 77. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 19:43 Beantwoorden

  @Erwin, ik ben bezig met een analyse van de ECMWF hooofdrun van 12u. Wacht ff iets na 8u klaar.

 78. Erwin

  28 januari 2012 om 19:48 Beantwoorden

  @ab, ok. Wil je niet in je vaarwater zitten :-)

  Excusez moi!

 79. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 19:57 Beantwoorden

  @Hajo. Is het niet tijd voor een BV5 om de weergoden op hun plaats te zetten en de 3-2 in te koppen. Alhoewel, je staat nog niet op het ijs natuurlijk, dus voorlopig is het nog 1-2 voor hun ;-) Is wel een kwestie van tijd natuurlijk, maar toch.

 80. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 19:59 Beantwoorden

  BV 5 misschien over het wel of niet doorgaan van de elfstedentocht. Is dan hetzelfde als nederland-duitsland ;-)

 81. Keida

  Keida

  28 januari 2012 om 19:59 Beantwoorden

  Zo, na de nachtdienst, helaas niet echt uitgerust.
  Wat een ensembles! Blijft gewoon bitterkoud. Was overigens ook al te voelen hier, oostenwind was nu al guur!!

  Afgelopen uren bezig geweest op aanwijzingen van Hajo om http://www.ijsdikte.eu iets te verbeteren: je kunt nu ook commentaar geven en Wakken/open water toevoegen.

  Laten we hopen dát er iets te meten valt!

 82. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 20:09 Beantwoorden

  Nieuwste ECMWF hoofdrun van 12u laat ook nog steeds een zeer krachtige Russische beer zien van 1055hpa. Ondertussen EXTREEM koude lucht op 1500m naar de LL vanuit Rusland. Met op 3febr -15 tot -20gr boven NL. En richting eind volgende week op steeds meer plaatsen matige vorst overdag op 3febr (kust lichte vorst). En in de nachten steeds vaker strenge vorst. Uiteindelijk trekt die zeer koude luchtbel naar Frankrijk toe. En dat is gunstig voor de Russische beer. Want die versterkt zich weer en breidt zelf westwaarts uit naar scandinavie. Met als gevolg een scherpe daling van 2m tempr voor NL op 4febr door oostenwinden. Met dan overdag matige tot strenge vorst en in de nacht van 3 op 4febr plaatselijk -16gr voor ZO NL. Vanaf 5febr ontstaat er langgerekte hogedrukgebied van Rusland tot aan Ijsland aan toe. Met nog steeds winterskoud voor NL. Wel dan tegelijkertijd iet wat toenemende depressie activiteit vanuit het hoge noorden en dat beukt tegen de hogedrukgebied aan. Met dan ook kans op sneeuw voor de kuststreken op 5febr door een sneeuwstoringtje. Met op 6febr iets minder koud daardoor. Met voor het NW van NL zelfs weer rond het vriespunt of er boven, terwijl de rest van het land nog dik in de vorst zit. En die sneeuwgebiedje breidt zich uit tot over de hele land op 6febr in de nacht en ochtend (niet veel) Bij dan 0gr voor het NW tot -6gr voor het ZO van NL. Op het einde van de EC kaarten 7febr ontstaat er een oceaanblokkade ten westen van NL. NL zelf blijft dan nog in de kou. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. Al met al ook hier aanhoudende wintersweer voor de LL. En ook hier kans op sneeuw voor NL op 5/6febr. Straks maar weer eens de EC pluim bekijken wat ie van de EC oper vindt

 83. Erwin

  28 januari 2012 om 20:15 Beantwoorden

  @ab, zeer goede analyse! Drie zaken vallen mij op:

  1. Run is weer kouder dan de 00 uur.
  2. Er staat rond 5 februari net zoals bij de GFS serieuze sneeuwval op de kaarten
  3. Het Noordwesten en uiterste Westkust blijft op langere termijn gevoelig voor oceaandepressies en opdringende zachtere lucht terwijl rest van NL diep in de kou blijft.

 84. Gerda (Den Haag/Nootdorp)

  Gerda

  28 januari 2012 om 20:50 Beantwoorden

  Vorst zit nu weer in Noord-Brabant/Utrecht en Limburg weer in de plus.

 85. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 20:59 Beantwoorden

  @afkoeling, Gerda. Het huidige beetje stralingsvorst (dat overigens idd weer lijkt af te nemen; bewolking?) telt naar mijn mening niet: het officiele moment wordt als het aan mij ligt het binnenstromen van de transportkou vanuit het noordoosten. Groningen gaat dan waarschijnlijk als eerste; ik ga voor Nieuw-Beerta..

 86. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 21:06 Beantwoorden

  Live te volgen op http://www.buienradar.nl/wb.aspx?bron=2 (mooie ovverzichtskaart)en http://www.weer.nl/10-minuten-waarnemingen.html (niet zo overzichtelijk, maar aanklikbare klaart, met daaronder veel leuke details w.o. grafiekjes over de afgelopen 24u. Beide sites zijn 10 a 20 minuten sneller dan het knmi. Let wel op (daar zal ook wel het verschil zitten) dat de nieuwste meting op weer.nl op een of andere manier nog niet geverifieerd is (weet niet hoe ze dat doen eigenlijk); 10 minuten later wordt die vaak gecorrigeerd.

 87. Hajo
 88. Ab

  Ab

  28 januari 2012 om 21:16 Beantwoorden

  Hebben jullie deze kaart al gezien van GEM 12u voor 5febr in de nacht ee verwachte 2m tempr??? EXTREEM KOUD!!!!! -40gr boven Duitsland op neushoogte als het aan GEM ligt. Wel heel dichtbij BRRRRRRRRRRRRR http://www.weerwoord.be/uploads/2012012281257.png

 89. a.f.koeling

  28 januari 2012 om 21:28 Beantwoorden

  @leo. Had hem al door ;-) Nieuw beerta kan,maar ik denk twenthe. Denk namelijk meer eerste kou uit het oosten in plaats van het NO.

 90. Leo

  Leo

  28 januari 2012 om 21:34 Beantwoorden

  @afkoeling: kan kloppen! Actueel lopen ze vrijwel gelijk (+0.5 om +0.6). Stralingsveldje in midden-NL gooit toch wel wat roet in het eten wat mij betreft; maakt de toewijzing toch nog lastig :-)

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit