Roemenie getroffen door sneeuwdump

Klik voor grotere plaat

Zoek je nog een alternatieve wintersportbestemming? Overweeg Roemenië, Bulgarije of Kosovo. Dat zijn de landen die de afgelopen twee dagen het hardst zijn getroffen door kolossale historische sneeuwstormen. Langlaufen in Boekarest misschien? Gisteren zijn 340 mensen rondom de Roemeense hoofdstad uit hun vastgelopen auto’s gered. Zie de foto hierboven en ook dit plaatje en verder hier, hier, hier en hier.

Paradiski
Als nationale wintersportweerman schaam ik me natuurlijk dat ik jullie niet tijdig heb geïnformeerd over de nieuwe langlaufbestemmingen aan de Zwarte Zee. Dat kwam natuurlijk door mijn geweldige trip naar Paradiski waar ik ondanks doorwerken tot in de kleine uurtjes en vroeg opstaan, als Einzelkämpfer tegen de weergoden toch niet alles kon overzien.    Ik kan in mijn oude blogs niet eens een kaart vinden waarop de sneeuwval te zien zou zijn geweest.

Ik kan nu wel iets vertellen wat dit gebeuren voor de winter bij ons en in de Alpen betekent….

Om te beginnen moet ik een interessant weerfeit met jullie delen. Of eerder een intrigerende vraag aan jullie stellen:

Hoe lang zou het duren voor de atmosfeer overal op aarde 100% verzadigd zou zijn met waterdamp als het nooit zou regenen (100% verzadigd is een Turkse sauna – een eindeloze mist)?

Het antwoord luidt in het Noors 1 uke zodat je ff langs dit Noorse woordenboek moet surfen.

De enige maar ook de enige reden dat het ooit ergens kurkdroog is – en dus helder en dus ‘s winters en ‘s nachts koud en ‘s zomers en overdag heet – de enige reden hiervoor is dat depressies zulke geweldige regen- en sneeuwmachines zijn. Het zijn de archetypes van overmatig zinloos geweld! Kietelt een depressie een beetje met een paar terajoules extra en een beetje extra waterdamp en hopla zo heb je lokale of regionale overstromingen of sneeuwdumps van een meter of meer.

Oog in oog met het heelal
En dankzij al dat vocht wat geloosd is kan nu een heel continent droog worden. En aangezien de atmosfeer dan zijn belangrijkste broeikasgas kwijt is plus de wolken (CO2 versus H2O is als een groepje muizen tegenover een onmetelijke kudde mammoeten) komen we oog in oog te staan met het heelal. En dan wil het ‘s nachts en in de winter gemakkelijk tientallen graden afkoelen. Zo kunnen we zeggen dat we ons schaatsplezier volgende week te danken hebben aan die stakker in Boekarest op de foto bovenaan. Ja ontvoer die man hoogstverbaasd naar de Bonkevaart en geef hem een fles Beerenburger!

Klik voor grotere grafiek

Het slechte nieuws voor de Oost-Europeanen is dat ze nu de sneeuw weliswaar kwijt zijn maar dat hun winter vanavond al op gang komt met ijzige temperaturen waaraan niet meer te ontkomen valt. De kurkdroge neerslaglijn van het GFS06u ensemble gaat (natuurlijk – zo weten we nu) samen met een glijvlucht van temperatuur naar -20°C en lager beneden in Boekarest.

Oosthoek
En dan komen er nieuwe neerslagpieken in de regio Adriatische Zee en Zwarte Zee. Waaronder een joekel van de hoofdrun op 5 en 6 februari. Sneeuw en ijzel. Doffe ellende. Maar goed nieuws voor de Roemeen en zijn Beerenburger op de Bonkevaart: Boekarest gaat onze winter niet alleen veroorzaken maar ook verlengen. Het neerslagputje Boekarest maakt zowat heel West-Europa weer een tijdje droog en de draaiing tegen de klok van de begeleidende depressie houdt de wind in de LL in de oosthoek.

Noodhulp
Wat mij betreft mogen al onze gesubsidieerde klimaatambtenaren die zo goed weten hoe ons weer en klimaat in 2100 zal zijn de komende weken even wat tijd vrijmaken voor noodhulp (Beerenburger en afgedankte ski’s misschien) voor onze broeders in Oost-Europa.

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

,

26 Reacties op "Sneeuwhel in Zuidoost-Europa en nu nog diepvries"

 1. Remco

  27 januari 2012 om 14:44 Beantwoorden

  Hoop op niet te extreme analyse…

 2. VincentH

  Vincent

  27 januari 2012 om 14:59 Beantwoorden
 3. Remco

  27 januari 2012 om 15:06 Beantwoorden

  Weer geweldig geschreven overigens:D

 4. erwin

  27 januari 2012 om 15:20 Beantwoorden

  @Hajo, geweldig stuk hierboven! Mijn complimenten!

 5. Ronaldo

  Ronaldo

  27 januari 2012 om 16:07 Beantwoorden

  @ Hajo. Ik sluit me bij Erwin aan. Top.

 6. Gerda (Den Haag/Nootdorp)

  Gerda

  27 januari 2012 om 16:29 Beantwoorden

  Net terug uit Weesp en met plezier dit mooie stuk gelezen!
  Onderweg veel ganzen richting zuiden zien vliegen,hoe kan het ook anders.

 7. Vince

  Vince

  27 januari 2012 om 16:32 Beantwoorden

  Leuk stuk om te lezen!!

 8. Ab

  Ab

  27 januari 2012 om 16:39 Beantwoorden

  Idd mooie stuk leesvoer!!!! Ga zo door!!!!

 9. martin

  27 januari 2012 om 17:20 Beantwoorden

  zeker weten daarom lees ik deze site zo graag!

 10. vanDam

  vanDam

  27 januari 2012 om 18:14 Beantwoorden

  Gerrit Hiemstra @ NOS Journaal is ook helemaal om “dit is een droomscenario voor winterliefhebbers!”

 11. erwin

  27 januari 2012 om 18:16 Beantwoorden

  Ik ga wat aandeeltjes Unilever (Unox) inslaan maandag :-)

 12. Maarten

  27 januari 2012 om 18:17 Beantwoorden

  Hajo, je had het kunnen weten als je mijn spaarzame reacties had gelezen. Eerste week januari was ski-oord Borovets in Bulgarije alleen te bereiken middels een slalom langs door sneeuw omgevallen bomen die de weg versperden. Daar aangekomen geen werkende skiliften want geen electriciteit .
  Half februari ga ik voor de herkansing, nabij Musala (2925m) de hoogste berg van de Balkan. (Skiën op 2550 m.)

 13. erwin

  27 januari 2012 om 18:17 Beantwoorden

  Vanavond eens kijken of Piet ‘Carnaval’ Paulusma terugkomt op zijn domme voorspelling van gisterenavond gebaseerd op 1 run uit 1 model.

 14. Ab

  Ab

  27 januari 2012 om 18:45 Beantwoorden

  @Erwin ook PP zal vanavond omslaan naar winterweer denk ik. Want zijn favoriete weermodel GME is ook om naar de Russische beer voor de LL. Kijken wat ie gaat zeggen vanavond op HvN ;)

 15. erwin

  27 januari 2012 om 18:48 Beantwoorden

  Piet P heeft net zijn foute voorspelling aan Froukje de Both op 538 toegegeven. Dat siert hem dan wel weer.

 16. Ab

  Ab

  27 januari 2012 om 18:52 Beantwoorden

  Tjonge jonge, geeft ie nu pas toe!! Ach wij wisten dit al veel eerder door alle weermodellen en pluimen te volgen en hij bleef constant 1 weermodel volgen (offenbach GME). Idd siert het hem @Erwin.

 17. rob

  27 januari 2012 om 18:52 Beantwoorden

  @ Hajo,
  Ik ben een enorme wintersportliefhebber; maar wat mij betreft mag het louw water gaan regenen. Ik ben nl werkzaam in de bouwsector en vorstverlet is iets wat we in deze crisistijd absoluut niet kunnen gebruiken. Bij een langdurige vorstperiode zullen vele bouwbedrijven omvallen.

 18. Wim

  27 januari 2012 om 19:26 Beantwoorden

  Hajo’s site wordt ook al succesvol genoemd op de site van de telegraaf.

  Weerman Hajo Smit van de succesvolle site Wintersportweerman.nl voorspelde eveneens in een vroegtijdig stadium het winterscenario vanaf dit weekeinde

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11386507/__Weermannen___Bizar_koud____.htmlegraaf.

 19. hero

  27 januari 2012 om 19:41 Beantwoorden

  @rob helaas voor jou heb je het niet voor het zeggen, moeder natuur stuurt de russische (ijs)beer op ons af, dus sterkte! Maak anders een tripje naar de wintersport als je toch vorstverlet hebt, enne.. neem je schep maar mee. :)

 20. Wim

  27 januari 2012 om 19:51 Beantwoorden

  Wegens niet correcte url nogmaals reactie
  Hajo’s site wordt ook al succesvol genoemd op de site van de telegraaf.

  Weerman Hajo Smit van de succesvolle site Wintersportweerman.nl voorspelde eveneens in een vroegtijdig stadium het winterscenario vanaf dit weekeinde

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11386507/__Weermannen___Bizar_koud____.html

 21. Frank

  27 januari 2012 om 20:11 Beantwoorden

  Wetterskip Friesland gaat stoppen met het afwateren van de polders en meren. De gemalen gaan uit. Dit is geweldig en optijd, zo komt de stroming en als er ijs licht de onderstroom tot stilstand. Dit komt de ijsaangroei ten goede!

 22. Eric

  Eric

  27 januari 2012 om 20:24 Beantwoorden

  @rob jij maakt je niet populair hier we houden hier allemaal vd winter…….zowel in LL als alpen

 23. Herbiek

  27 januari 2012 om 20:44 Beantwoorden

  Vanacht met de auto richting La Plagne, zoals ik het nu kan bekijken krijgen we nog wel wat sneeuw onder in Duitsland en Zwitserland?
  Helaas eerst helft van de week niet zo lekker weer voorspelt, geen zon.. Hopelijk valt dat nog mee.

 24. Mark

  27 januari 2012 om 22:04 Beantwoorden

  ik word wel heel erg nerveus van al die mooie berichten..ze mezelf de Molentocht al schaatsen (niet de langste maar wel één van de mooiste Hollandse tochten over de Kagerplassen in Zuid-Holland), de weersvoorspelling van vanavond klopt al niet, volgens Hiemstra zou het bewolkt moeten zijn maar het is kraakhelder, en al behoorlijk koud hier in Voorschoten

 25. Arjan

  28 januari 2012 om 13:26 Beantwoorden

  over twee weken naar de Dolomieten, ik tref het niet daar.

 26. Pingback: Opbouw winter 2013-2014 loopt precies volgens plan met dump in Sochi | Wintersportweerman.nl

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit