Wintersport-arena Sauerland
Lees verder >

Vlak over de grens wintersporten kan! De Wintersport-Arena Sauerland is een regio met 8 grotere skigebieden en nog vele kleintjes. Moderne snelle liften, skischolen en sfeervolle accommodatie. Rij er snel eens heen!

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Het paradijs bestaat! Een meer en een gletsjer op een steenworp. Zell am See Kaprun: een droomachtig stadje en een typisch Oostenrijks skidorp die samen met twee familieskigebieden en een uitdagend gletsjerskigebied bieden.

Les Menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallées, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

St. Martin am Tennengebirge
Lees verder >

Sommige dorpjes hebben alles en vooral veel rust. St. Martin am Tennengebirge is zon dorp. Een kuuroord op 1000m met een klein eigen skigebied en door de ligging op 12km van de Tauernsnelweg een ideale uitvalsbasis naar diverse grote skigebieden.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Een stukje van Vorarlberg is met de auto alleen vanuit Duitsland bereikbaar: het Kleinwalsertal. Drie dorpen met drie skigebieden en toegang tot het Fellhorngebied van Oberstdorf. Meters sneeuw als het weer uit het noorden komt!

Die Tauplitz
Lees verder >

Een skigebied met heerlijke pistes en uitdagende offpiste varianten en tegelijk voldoende blauw voor het hele gezin. Buiten München om filevrij te bereiken in de provincie Stiermarken. Gewoon proberen!

Obertauern
Lees verder >

De Beatles vonden Obertauern omdat alleen daar sneeuw lag voor hun film Help! 50 jaar later is het nog steeds een volmaakt sneeuwzeker skidorp op 1800m met zeer een toegankelijke maar ook super-uitdagende skiarena.

Val Gardena
Lees verder >

In de drie dorpen van Val Gardena of Gröden in het Duits voel je je meteen thuis. Met Seceda en Seiseralm en de aansluiting op de Sella Ronda geniet je hier van eindeloze droompistes tegen het droomdecor van de Dolomieten en de zuidelijke zon.

Val D 'Anniviers
Lees verder >

In het Franse deel van Wallis is het Val d'Anniviers een paradijs met vier, nee drie skigebieden. Grimentz en Zinal zijn door een nieuwe gondel ijzersterk verbonden. En zet ook St.Luc-Chandolin en Vercorin op je bucket list.

Zillertal Arena
Lees verder >

Grenzeloos skiplezier van het Salzburgerland naar Tirol en terug voor het hele gezin. Van Hochkrimml via de Gerlospas naar Königsleiten en snel verder naar Gerlos en Zell am Ziller. Heerlijk toeren dus langs de leukste almhutten.

Kirchberg & Westendorf
Lees verder >

Een mega-skigebied in Oostenrijk. Dat is de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. En met een hele korte bustransfer heb je het skigebied van Kitzbühel erbij. Er zijn vele dorpen om uit te kiezen maar in Westendorf en Kirchberg zit je goed.

Na een smalle alternerende eenrichtingsverkeertunnel bereik je binnen 965km van Utrecht Livigno. Het is puur Italië, maar het publiek in het belastingvrije dorp is zeer internationaal. Het skigebied is zeer tof en de aprs-ski is werelds.

In het Montafon vind je vier skigebieden met elk een eigen charme. Het familiepareltje Kristberg. Golm voor gezinnen met grotere kinderen. Gargellen voor wie ultieme sneeuwzekerheid eist. En Silvretta-Montafon als topper.

Sneeuwhel in Zuidoost-Europa en nu nog diepvries

Roemenie getroffen door sneeuwdump

Klik voor grotere plaat

Zoek je nog een alternatieve wintersportbestemming? Overweeg Roemenië, Bulgarije of Kosovo. Dat zijn de landen die de afgelopen twee dagen het hardst zijn getroffen door kolossale historische sneeuwstormen. Langlaufen in Boekarest misschien? Gisteren zijn 340 mensen rondom de Roemeense hoofdstad uit hun vastgelopen auto’s gered. Zie de foto hierboven en ook dit plaatje en verder hier, hier, hier en hier.

Paradiski
Als nationale wintersportweerman schaam ik me natuurlijk dat ik jullie niet tijdig heb geïnformeerd over de nieuwe langlaufbestemmingen aan de Zwarte Zee. Dat kwam natuurlijk door mijn geweldige trip naar Paradiski waar ik ondanks doorwerken tot in de kleine uurtjes en vroeg opstaan, als Einzelkämpfer tegen de weergoden toch niet alles kon overzien.    Ik kan in mijn oude blogs niet eens een kaart vinden waarop de sneeuwval te zien zou zijn geweest.

Ik kan nu wel iets vertellen wat dit gebeuren voor de winter bij ons en in de Alpen betekent….

Om te beginnen moet ik een interessant weerfeit met jullie delen. Of eerder een intrigerende vraag aan jullie stellen:

Hoe lang zou het duren voor de atmosfeer overal op aarde 100% verzadigd zou zijn met waterdamp als het nooit zou regenen (100% verzadigd is een Turkse sauna – een eindeloze mist)?

Het antwoord luidt in het Noors 1 uke zodat je ff langs dit Noorse woordenboek moet surfen.

De enige maar ook de enige reden dat het ooit ergens kurkdroog is – en dus helder en dus ‘s winters en ‘s nachts koud en ‘s zomers en overdag heet – de enige reden hiervoor is dat depressies zulke geweldige regen- en sneeuwmachines zijn. Het zijn de archetypes van overmatig zinloos geweld! Kietelt een depressie een beetje met een paar terajoules extra en een beetje extra waterdamp en hopla zo heb je lokale of regionale overstromingen of sneeuwdumps van een meter of meer.

Oog in oog met het heelal
En dankzij al dat vocht wat geloosd is kan nu een heel continent droog worden. En aangezien de atmosfeer dan zijn belangrijkste broeikasgas kwijt is plus de wolken (CO2 versus H2O is als een groepje muizen tegenover een onmetelijke kudde mammoeten) komen we oog in oog te staan met het heelal. En dan wil het ‘s nachts en in de winter gemakkelijk tientallen graden afkoelen. Zo kunnen we zeggen dat we ons schaatsplezier volgende week te danken hebben aan die stakker in Boekarest op de foto bovenaan. Ja ontvoer die man hoogstverbaasd naar de Bonkevaart en geef hem een fles Beerenburger!

Klik voor grotere grafiek

Het slechte nieuws voor de Oost-Europeanen is dat ze nu de sneeuw weliswaar kwijt zijn maar dat hun winter vanavond al op gang komt met ijzige temperaturen waaraan niet meer te ontkomen valt. De kurkdroge neerslaglijn van het GFS06u ensemble gaat (natuurlijk – zo weten we nu) samen met een glijvlucht van temperatuur naar -20°C en lager beneden in Boekarest.

Oosthoek
En dan komen er nieuwe neerslagpieken in de regio Adriatische Zee en Zwarte Zee. Waaronder een joekel van de hoofdrun op 5 en 6 februari. Sneeuw en ijzel. Doffe ellende. Maar goed nieuws voor de Roemeen en zijn Beerenburger op de Bonkevaart: Boekarest gaat onze winter niet alleen veroorzaken maar ook verlengen. Het neerslagputje Boekarest maakt zowat heel West-Europa weer een tijdje droog en de draaiing tegen de klok van de begeleidende depressie houdt de wind in de LL in de oosthoek.

Noodhulp
Wat mij betreft mogen al onze gesubsidieerde klimaatambtenaren die zo goed weten hoe ons weer en klimaat in 2100 zal zijn de komende weken even wat tijd vrijmaken voor noodhulp (Beerenburger en afgedankte ski’s misschien) voor onze broeders in Oost-Europa.

Gerelateerde berichten

26 Reacties

 1. erwin zegt:

  @Hajo, geweldig stuk hierboven! Mijn complimenten!

 2. Ronaldo zegt:

  @ Hajo. Ik sluit me bij Erwin aan. Top.

 3. Gerda zegt:

  Net terug uit Weesp en met plezier dit mooie stuk gelezen!
  Onderweg veel ganzen richting zuiden zien vliegen,hoe kan het ook anders.

 4. Vince zegt:

  Leuk stuk om te lezen!!

 5. Ab zegt:

  Idd mooie stuk leesvoer!!!! Ga zo door!!!!

 6. martin zegt:

  zeker weten daarom lees ik deze site zo graag!

 7. vanDam zegt:

  Gerrit Hiemstra @ NOS Journaal is ook helemaal om “dit is een droomscenario voor winterliefhebbers!”

 8. erwin zegt:

  Ik ga wat aandeeltjes Unilever (Unox) inslaan maandag :-)

 9. Maarten zegt:

  Hajo, je had het kunnen weten als je mijn spaarzame reacties had gelezen. Eerste week januari was ski-oord Borovets in Bulgarije alleen te bereiken middels een slalom langs door sneeuw omgevallen bomen die de weg versperden. Daar aangekomen geen werkende skiliften want geen electriciteit .
  Half februari ga ik voor de herkansing, nabij Musala (2925m) de hoogste berg van de Balkan. (Skiën op 2550 m.)

 10. erwin zegt:

  Vanavond eens kijken of Piet ‘Carnaval’ Paulusma terugkomt op zijn domme voorspelling van gisterenavond gebaseerd op 1 run uit 1 model.

 11. Ab zegt:

  @Erwin ook PP zal vanavond omslaan naar winterweer denk ik. Want zijn favoriete weermodel GME is ook om naar de Russische beer voor de LL. Kijken wat ie gaat zeggen vanavond op HvN ;)

 12. erwin zegt:

  Piet P heeft net zijn foute voorspelling aan Froukje de Both op 538 toegegeven. Dat siert hem dan wel weer.

 13. Ab zegt:

  Tjonge jonge, geeft ie nu pas toe!! Ach wij wisten dit al veel eerder door alle weermodellen en pluimen te volgen en hij bleef constant 1 weermodel volgen (offenbach GME). Idd siert het hem @Erwin.

 14. rob zegt:

  @ Hajo,
  Ik ben een enorme wintersportliefhebber; maar wat mij betreft mag het louw water gaan regenen. Ik ben nl werkzaam in de bouwsector en vorstverlet is iets wat we in deze crisistijd absoluut niet kunnen gebruiken. Bij een langdurige vorstperiode zullen vele bouwbedrijven omvallen.

 15. Wim zegt:

  Hajo’s site wordt ook al succesvol genoemd op de site van de telegraaf.

  Weerman Hajo Smit van de succesvolle site Wintersportweerman.nl voorspelde eveneens in een vroegtijdig stadium het winterscenario vanaf dit weekeinde

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11386507/__Weermannen___Bizar_koud____.htmlegraaf.

 16. hero zegt:

  @rob helaas voor jou heb je het niet voor het zeggen, moeder natuur stuurt de russische (ijs)beer op ons af, dus sterkte! Maak anders een tripje naar de wintersport als je toch vorstverlet hebt, enne.. neem je schep maar mee. :)

 17. Wim zegt:

  Wegens niet correcte url nogmaals reactie
  Hajo’s site wordt ook al succesvol genoemd op de site van de telegraaf.

  Weerman Hajo Smit van de succesvolle site Wintersportweerman.nl voorspelde eveneens in een vroegtijdig stadium het winterscenario vanaf dit weekeinde

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11386507/__Weermannen___Bizar_koud____.html

 18. Frank zegt:

  Wetterskip Friesland gaat stoppen met het afwateren van de polders en meren. De gemalen gaan uit. Dit is geweldig en optijd, zo komt de stroming en als er ijs licht de onderstroom tot stilstand. Dit komt de ijsaangroei ten goede!

 19. Eric zegt:

  @rob jij maakt je niet populair hier we houden hier allemaal vd winter…….zowel in LL als alpen

 20. Herbiek zegt:

  Vanacht met de auto richting La Plagne, zoals ik het nu kan bekijken krijgen we nog wel wat sneeuw onder in Duitsland en Zwitserland?
  Helaas eerst helft van de week niet zo lekker weer voorspelt, geen zon.. Hopelijk valt dat nog mee.

 21. Mark zegt:

  ik word wel heel erg nerveus van al die mooie berichten..ze mezelf de Molentocht al schaatsen (niet de langste maar wel één van de mooiste Hollandse tochten over de Kagerplassen in Zuid-Holland), de weersvoorspelling van vanavond klopt al niet, volgens Hiemstra zou het bewolkt moeten zijn maar het is kraakhelder, en al behoorlijk koud hier in Voorschoten

 22. Arjan zegt:

  over twee weken naar de Dolomieten, ik tref het niet daar.

 1. november 22, 2013

  […] Het Amerikaanse en Europese model en zelfs het Canadese model zijn het allemaal roerend eens vanochtend. Dus kunnen we moeiteloos een GFS-kaart leggen naast bovenstaande ECMWF kaart. Dan zien we tussen nu en 30 november inderdaad in Sochi een dumpje neerdalen van 25cm, maar aiaiai wat gebeurt er in Bulgarije en Roemenië. Volgens mij praten we daar niet over boerendorpjes in bergdalletjes die even niet bereikbaar zullen zijn maar zien we ruim 30cm neerdalen in een stad als Boekarest en zal ook de Zwarte Zee kust dichtsneeuwen. En deze mensen hebben januari en februari 2012 nog vers in het geheugen. Kijk nog eens terug hier en hier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>