sneeuwverwachting 22 januari

Klik voor grotere kaart

Hierboven de berekening van Meteoexploration.com voor de sneeuwverwachting de komende 3 dagen. Tot woensdagmiddag. Kijk op die site voor de 3 x24 uur apart. Binnen de GFS12u kan er woensdag in de Franse Alpen nog wat centimeters meer vallen. Ga eens zitten voor alle kaarten van de Wintersport Weerkamer hieronder dan zie je langs verschillende variabelen de winterinval komend weekeinde gebeuren. Grappig is dat er vrijdag nog een langgerekt smal koufront uit het westen! wat sneeuw naar Duitsland en de Alpen kan brengen, waarna in de LL sneeuwbuitjes mogelijk zijn de Ardennen een mooi laagje kunnen krijgen voordat de wind 180 graden draait en er ineens droge kou uit het oosten wordt aangevoerd.

Natuurijs
En ga vanaf nu ook dagelijks op de schaatsknop klikken en kijk wat de ijspluimen doen! Er komt praktisch zeker ijs dat minstens enkele dagen zal blijven liggen. Maar hoe dik gaat dat ijs worden? De kansen dat we kunnen gaan schaatsen op natuurijs in de LL zijn nu tenminste 50%. Ik ben inmiddels mijn vrouw aan het overhalen straks op die foto in zwembroek óp het ijs, naast mij in bikini te poseren. Keep you posted! Alles gaat afhangen van waar de hogedrukkernen gaan liggen en hoe actief de depressie boven de Middellandse Zee wordt.

Cliff jump
Les Arcs was heerlijk vandaag. Schitterend uitzicht op de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Als enige van de groep de hele dag met mijn GoPro2 achter fullprof freeskiër Thibaud Duchosal (mooi spul van Blizzard & Technica) aan geskied door kniediepe al wat zware poeder inclusief 4 meter hoge cliff jump. Dit binnen mijn filosofie dat juist offpiste een goede warming-up is en een goede wake-up call voor je eerste skidag. Een zwarte piste als eerste run van de dag doet het hem ook! Hoe meer concentratie is vereist, hoe wakkerder je wordt en hoe meer je spieren worden geactiveerd. Een soepele skistijl en een goede basisconditie is dan natuurlijk wel vereist.

Hieronder mooie foto’s van Eric uit de SkiWelt van de laatste dagen en de nieuwste Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

Eric op en rondom camping Brixen im Thale (nu weer op weg naar huis)
[fbphotos id=334816296552582]

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=334631553237723]

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

14 Reacties op "Nog een weekje sneeuwbuien en dan kan het vriezen of vriezen"

 1. hero

  22 januari 2012 om 20:39 Beantwoorden

  @hajo ik ben heel benieuwd naar het filmpje wat je met je gopro2 in HD hebt opgenomen vandaag. Overweeg zelf ook de aanschaf van zo’n hebbedingetje…

 2. Patrick

  22 januari 2012 om 21:12 Beantwoorden

  Raar dat men hier daarstraks tijdens het weerbericht op VTM met geen woord repte over een aankomende kou . wel in het Oosten van Europa maar niet bij ons vertelde men daar .
  Ofwel zien jullie meer ofwel durven ze daar nog niet te ver kijken en is het nog niet zeker .

 3. Sydney

  22 januari 2012 om 21:39 Beantwoorden

  @ hajo

  voel je gopro2 niet de hele tijd op je hoofd zitten als je beweegt ?

 4. Leo

  Leo

  22 januari 2012 om 21:43 Beantwoorden

  @Patrick: op zeker het tweede.. Op basis van de laatste ensembleplaatjes (en de m.n. van het gfs wisselende hoofdruns) is de kans op het ogenblik zo’n 50 a 60% Daarnaast is nog altijd erg ver weg (een dag of 7). Uiterst onzeker dus. Maar wel spannend, daar niet van :-)

 5. Ab

  Ab

  22 januari 2012 om 21:44 Beantwoorden

  De EC 10daagse van 12u laat nog steeds een dalende tendens zien gezien het ENS gem richting eind jan naar het vriespunt overdag en lichte vorst in de nacht. Met dan zowel de EC oper als de controle run die voor winterweer gaan vanaf 29jan. En t/m 27jan is de EC pluim eensgezind. Maar daarna grote onzekerheid en spreiding van de lijntjes. En dat zal te maken hebben met dat geniepige laagje vanuit het NW. Want de koers van het laagje lijkt het verdere verloop te bepalen. Afwachten maar de verdere ontwikkelingen. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 6. Erwin

  22 januari 2012 om 23:47 Beantwoorden

  Totaal geen winter meer in gfs 18uur….

  En zo moet ik nog steeds zien dat die winter gaat komen……

  Balen maar het is niet anders…

  Ik schat de kans momenteel op 30 % winter, 70 % geen winter.

  Niks wijst op een echte lange echte koude periode helaas. Maar goed, morgen kan alles weer anders zijn..

 7. Hajo

  Hajo

  22 januari 2012 om 23:55 Beantwoorden

  @Erwin: ik zie het ook! Het bewijst dat ook een afgelasting van de winter mogelijk is maar gooit wat mij betreft niet ineens alle kansen terug omlaag…

 8. Erwin

  22 januari 2012 om 23:57 Beantwoorden

  @hajo, dat ben ik met je eens maar ook voor deze run was het voor mij hooguit 50/50. Na deze run ben ik alleen ietsje pessimistischer. Wat is jou inschatting nu dan?

 9. Leo

  Leo

  22 januari 2012 om 23:59 Beantwoorden

  @Erwin: yep, bagger run. Zoals ik toevallig net al zei, het is nog ver weg en lang niet zeker. Toch morgen maar weer afwachten met het gfs. Daarnaast biedt het ECMWF nog steeds zo’n 50 a 60% op een korte of langere periode vanaf eind volgend weekend. Nou toch weer spannend..

 10. Erwin

  23 januari 2012 om 00:04 Beantwoorden

  @leo, klopt, ECWMF zit idd wel op het winterse spoor maar echt heel overtuigend is het allemaal nog niet jammer genoeg… Ook in dat model is het maar ‘net aan’

 11. Erwin

  23 januari 2012 om 00:15 Beantwoorden

  @hajo,

  Zoals je gisteren aan afkoeling schreef: een koude hoofrun is altijd goed nieuws zie ik het nu ook maar zo simpel omgedraaid: een warme hoofdrun is altijd slecht nieuws…

  Maar goed, morgen 4 nieuwe gfs en 2 nieuwe EC rondes..

  Sleep well !

 12. Roland Zwammerdam

  23 januari 2012 om 00:36 Beantwoorden

  Gister terug uit wald am arlberg. Eerst halve meter van de nacht ervoor weggeschept. De vrijdag avond nog sneeuw van het caravandak gehaald. Schuiven ging niet meer omdat de sneeuw net zo hoog als het dak is. Verder was het een top week! Iedereen die nu gaat of er al is veel plezier

 13. Ab

  Ab

  23 januari 2012 om 06:29 Beantwoorden

  De onzekerheid is nog steeds groot vwb de koers van het laagje a.s vrij/zat. Blijft ie hangen of trekt ie snel zuid oostwaarts afgezwakt??? GFS hoofdrun van 00u laat net aan een winter inval zien. Eerst een kwakkelig begin vanaf 29jan en op 1/2/3febr kans op ijsdagen. Met in de nachten dan -2 tot -5gr. Op het einde iets zachter. UKMO 00u (geldig t/m 144h) laat vergeleken met de vorige runs alsnog een verbinding zien tussen het azorenhoog en de Russische beer op 29jan (144h). Met dus alsnog een ONO wind voor de LL. NOGAPS 00u (geldig t/m 180h) daarentegen laat het laagje vanaf 27jan ten zw van NL langs glippen. En dus een oostelijke stroming erna. Wel komt het op het einde weer met een laagje dat zuid west waarts langs glipt. En daardoor op 30jan het azorenhoog weer verbinding heeft met de Russische beer. GEM 00u doet het goed voor de winterliefhebbers. Want vanaf 29jan een ONO winden en koude lucht opkomst vanuit Rusland naar de LL. En dat tot het einde aan toe 2febr. En dat allemaal door die Russische beer. Wel schuift ie op het end op richting Groenland. Met dan nog wel een uitloper naar scandinavie op 2febr. En dus kern van het hoog nog altijd ten noorden van NL en daardoor ONO winden. Nog steeds spannend wat mij betreft wat het gaat worden voor de LL wanneer die mogelijke winter inval plaatsvindt. Maar gebeurt dat ook???. Dat is de grote vraag. Ik blijf iig doorduimen voor die winterkou. Ik ga weer werken. LATUS!!!!!!

 14. martin

  23 januari 2012 om 09:54 Beantwoorden

  zelfs in de telegraaf op internet zeggen ze dat het in het weekend nu toch echt koud gaat worden. is de twijfel dan wel gegrond?

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit