maishofen 21 januari 2012

Klik voor grotere plaat

Hierboven de avondwebcam van Maishofen (750m) met dank aan Jako. Vooralsnog is het erg meegevallen met de sneeuwgrens zo te zien. Morgen zal in het westelijk Alpengebied tot in Vorarlberg de regen kunnen oprukken tot net boven 1000m maar erg veel neerslag wordt morgen niet verwacht. Meer naar het oosten in Oostenrijk blijft het kouder. Vooral maandag, dinsdag en woensdag sneeuwt het daar weer lekker.

ecmwf 31 januari 2012

Klik voor grotere kaart

En is het dan eindelijk zo ver dat nu heel Europa de winter in gaat? Als het aan de weermodellen ligt wel! ECMWF, GFS en GEM allemaal gaan ze met de 12u run uit van een overgang naar hogedruk in het noorden en lage druk boven de Middellandse Zee. Daarmee is de aanvoer van transportkou gegarandeerd en zal nog voor de maand februari aanbreekt de winter een feit zijn.

Waarom roep ik dat zo stellig?

Ten eerste wil ik natuurlijk dat BV4 uitkomt en ik niet in zwembroek de sloot in hoef. Welnu: klik de komende dagen op de schaats/natuurijsknop hieronder in de Wintersportweerkamer en zie de ijspluim. Dat komt wel goed dus.  En van Ab hebben we allemaal geleerd dat het GFS model wordt vernieuwd (meer resolutie) en dat we op dit moment de nieuwe ensembles al kunnen zien.

Zoals Ab al opmerkte valt het nieuwe ensemble voor een punt in Oost-Nederland nog kouder uit dan het oude. Zie hierrrrr de verschillen.

Dan hadden we gisteren een ensembleprognose van het ECMWF32 model (32 dagen vooruit) dat ook via een link van Ab in een weerforum te vinden was. Zie deze 3 prognosekaarten.

De 2 Joe’s
En wat hebben Joe d’Aleo en Joe Bastardi – wat mij betreft een van de weinige meteorologen die het klimaatsysteem een beetje in de smiezen hebben – over het verdere verloop van de winter te zeggen? In deze pdf legt Joe Bastardi uit waarom wat hem betreft nog de komende maanden en zeker de komende jaren het kwik wereldwijd terug zal terugvallen zoals dat ook tussen 1940 en 1975 gebeurde (met alarm in de nieuwsmedia over een naderende ijstijd als gevolg). En de minder schreeuwerige Joe d’Aleo legt in deze pdf uit waarom hij van menig is dat de tweede helft van de winter gedomineerd zal worden door een negatieve AO en NAO.

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

, , ,

12 Reacties op "Gaat met deze sneeuwval heel Europa nu de winter in?"

 1. Ab

  Ab

  21 januari 2012 om 21:36 Beantwoorden

  Bedankt @Hajo, ik blijf je site opvullen met waardevolle nieuwtjes op weergebied van weermodellen :)

 2. Ab

  Ab

  21 januari 2012 om 21:46 Beantwoorden

  De EC 10daagse van 12u laat nog steeds een dalende tendens zien. Met nu een ENS gem dalend naar het vriespunt overdag en onder nul in de nachten op het eind. Wel nog steeds een grote onzekerheid vanaf 26/27jan gezien de spreiding van de lijntjes. Omdat er dan al een paar voor de winter gaan. Terwijl de EC oper en controle run weer iets later komen met een winter inval vergeleken met gister avond. Maar op het eind 31jan toch zo een 80% van de lijntjes (mijn inschatting) dat voor winterkou gaat. Iig de winterkansen zijn weer wat toegenomen. Maar hou een slag om de arm. Straks het vervolg zien. Hier de pluim http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 3. Leo

  Leo

  21 januari 2012 om 21:54 Beantwoorden

  Nou mooi bericht Hajo!
  Ik bekijk net het ECMWF ensemble voor de Bilt, en daar word ik dan toch weer een beetje ongerust van. Ten eerste vanwege de grote spreiding=onzekerheid komende woensdag en donderdag. Wat daar uiteindelijk gebeurt zal veelbepalend zijn voor de mogelijke aankomst van de beer :-) . Maar ten tweede omdat de eerste ijsdag weer een dag is opgeschoven; nu maandag 30/1 pas. Op zich nog altijd vroeg genoeg om de basis te leggen voor de molentochten alhier (Rotterdam en de Alblasserwaard) en de E aldaar :-) , maar toch. Waarbij trouwens opgemerkt dat de hoofdrun (EN die idd steeds mooi meelopende controlerun!) zo. (29/1) en ma. inmiddels vrij ver bovein het ensemble zitten; het zou zomaar nog een graad of 5 kouder uit kunnen pakken -- volgens deze run. Nou straks de 15daagse nog even stiekum bekijken (@veels te ver weg..)

 4. Leo

  Leo

  21 januari 2012 om 21:56 Beantwoorden

  NB @Hajo site wordt bij tijd en wijle f*ck*ng traag. Wordt het te druk :-) ?

 5. Jelte

  Jelte

  21 januari 2012 om 21:59 Beantwoorden

  Heerlijk, kom ik terug uit Oostenrijk smul ik verder door in Nederland :-)
  Hochfugen is ff afgesloten van buitenwereld, als ik nu weg zou willen gaan zou mij dat niet lukken.

 6. Hajo

  Hajo

  21 januari 2012 om 22:20 Beantwoorden

  @Leo: nu beter? Heb beetje opgeruimd…

 7. Leo

  Leo

  21 januari 2012 om 22:34 Beantwoorden

  @Hajo, oh ok, dat kan natuurlijk ook :-) Nou het wisselde een beetje hoor, maar 1e indruk is zeker JA!

 8. Michel

  21 januari 2012 om 22:39 Beantwoorden

  Hier nog een mooi linkje naar de meer actuele ontwikkeling van de wereld gemiddelde temperatuur http://policlimate.com/climate/cfsr_t2m_2011.png ook een link van Joe Bastardi overigens.

 9. Leo

  Leo

  21 januari 2012 om 22:57 Beantwoorden

  Over het ensemble voor de Bilt 10-15 dagen vooruit weinig zinnigs te melden denk ik. Misschien iets meer warme lijntjes, maar ach. Ens gemm. daarentegen op dag 11 t/m 13 een volle graad lager, maar dat komt door enkele (wel een stuk of 5!) extreem koude, met -5 overdag en -10 snachts. Wel leuk natuurlijk :-)

 10. Leo

  Leo

  21 januari 2012 om 22:58 Beantwoorden

  NB @Hajo, Ab, en allen: shoot me if i’m wrong (ook @3)!
  @Hajo: wanneer ga je ook alweer richting Paradiski? Veel plezier!

 11. Leo

  Leo

  22 januari 2012 om 00:11 Beantwoorden

  Gekke 18h run van het gfs naar mijn idee. Onze Russchische vriend zou ineens met de noorderzon vertrekken (oh nee die is er niet). Niet te veel waarde aan hechten?

 12. Tom

  22 januari 2012 om 14:18 Beantwoorden

  Mooi ook die pdf’s van de Joe’s .
  Laat die koude periode maar komen.

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit