3-daagse sneeuwverwachting wintersport 9-1

Klik voor grotere kaart

Het is echt gekkenhuis de sneeuw in Oostenrijk. En de kaart hierboven toont wat er de komende 48 uur nog bij komt! Het zwaartepunt verschuift wat naar het oosten zodat gebieden zoals Die Tauplitz nu meer sneeuw ontvangen dan de de Arlberg. Wat de Arlbergers natuurlijk helemaal prima vinden want ze stikken er zowat in. Dinsdag gaat het nog wat heftiger sneeuwen dan vandaag! En dan woensdag is het ook in Oostenrijk zo ver: grand beau! Zoals nu al in de Franse Alpen en het grootste deel van Zwitserland is begonnen. Geloof het of niet maar vrijdag is de sneeuw in Oostenrijk misschien al weer terug. In de Franse Alpen blijft het droog, maar de vorstgrens gaat er wel weer duikelen.

Komend weekeinde weer raak?
Hoeveel sneeuw er precies vrijdag gaat vallen daar zijn de modellen nog niet over uit. Het GFS model legt het zwaartepunt ver naar het Oosten, zeg maar rond Wenen en laat zelfs daar niet meer dan 10cm accumulatie toe. In dat scenario zou west-Oostenrijk gewoon zonnig kunnen blijven en zou de zon elders zaterdag of zeker zondag terug zijn. Het GEM model dat de de laatste dagen ook intensief volgen berekent gewoon weer intense sneeuwval van vrijdag tot en met zondag. Zie deze neerslagkaart voor komende vrijdag. Op dit punt moeten we dus gewoon afwachten. Ook ten aanzien van de overgang naar echt winterweer vanaf volgend weekeinde kunnen we weinig meer zeggen dan dat de kans daarop nog dik aanwezig is.

Jongen vermist
Vanochtend zitten we opnieuw met vele noodberichten. Zoals van de 15-jarige Tiroolse jongen die sinds gisteren is vermist in de Axamer Lizum (bron). Doordat zijn mobieltje signaal afgeeft weet men binnen een cirkel van 2km waar de jongen zich bevindt. Dat hij niet belt, doet natuurlijk het ergste vermoeden. Nog enkele verhalen: zondagmiddag werden 4 wintersporters in het Penken skigebied bij Mayrhofen niet ver buiten de zeer steile Harakiri-piste door een Schneebrett gegrepen. Ze konden zichzelf bevrijden en naar het dal afdalen. In Wildschönau moest de bergredding verdwaalde Belgische en Amerikaanse wintersporters opvissen. In Fiss heeft de bergredding 2 verdwaalde jonge Russische snowboarders gered.In Ellmau zijn drie Duitse snowboarders van 17, 18 en 24 jaar simpelweg in de losse sneeuw blijven steken. Pas vele uren later kon de bergredding de drie onderkoeld uit hun benarde situatie redden.

BELANGRIJKE LES: met een snowboard ben je in hele diepe sneeuw als je in een kommetje belandt totaal F….. Up! Met ski’s en stokken zou je er zo uitklimmen, terwijl je met je plank in de hand of zelfs als je hem achterlaat minstens een uur bezig bent om 15 meter vooruit te komen (ik heb in Grand Paradis, Champéry ooit een uur geworsteld om die 15m naar het onbewaakte dalstation van een sleepliftje te overbruggen). Ski’s zijn ooit uitgevonden om mensen zich in zeer diepe sneeuw te laten verplaatsen. Een snowboard is een fun tool waarmee je precies moet weten of je de bewoonde wereld wel kunt bereiken over voldoende steile hellingen om vooruit te komen. Wat ook helpt als bij een groepje snowboarders tenminste één skiër aanwezig is die in een dergelijk geval hulp kan gaan halen. Sowieso altijd een volgeladen mobieltje mee met het noodnummer van de bergredding ingeprogrammeerd. Of dus gewoon op de piste blijven.

Vanochtend zijn nog zeer vele Oostenrijkse dorpen en gehuchten van de buitenwereld afgesloten. Vooral in het Lechtal. Dorpjes met schilderachtige namen zoals: Namlos, Hinterhornbach, Bschlabs, Boden, Gramaisen, Kaisers en Steeg. Door omgewaaide bomen is ook de toegangsweg van de Wildschönau dicht en dat is voor het eerst sinds mensenheugenis! Bij de Alrberg zijn St. Anton, St. Christoph en St. Jakob minstens tot vanochtend niet bereikbaar. Ook Ischgl en Galtür zijn dicht omdat de Paznauntal-Straße vanaf Kappl sinds zaterdagavond wegens lawinengevaar dicht is. Ook hier was natuurlijk van geluk sprake dat zaterdag overdag de weg tijdelijk open kon: de meeste hoogseizoen gasten hebben de Alpen toch kunnen verlaten.

Hieronder alweer de eerste Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=325216547512557]

O, die zuidkant ligt er toch ook zeer lekker bij. Voor een thuisblijver bijna pijn aan je ogen…

Hajo

Over Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten! Meer weten over Hajo? Volg Hajo eventueel ook op en op en op twitter.

, ,

10 Reacties op "Voor Oostenrijk is de sneeuwval nog niet voorbij"

 1. Jochem

  Jochem

  9 januari 2012 om 09:54 Beantwoorden

  Ik schreef in een oud weerbericht vanochtend als reactie:

  Ik zie de laatste paar runs eigenlijk steeds duidelijker dat Tirol vrijdag niet echt meer ‘Grand Beau’ zal zien, maar eerder ‘gewoon een mooie dag’. Klopt dat? Ik vraag dit met name omdat ik de laatste tijd wat meer probeer om zelf dingen te interpreteren.

  Verder gaat het natuurlijk nergens over, het wordt sowieso fantastisch om te skiën komende dagen. :D

  Kennelijk heb ik dat juist gezien. Misschien toch ook de zondag er nog maar aan vast plakken. De voorspellingen voor volgende week maandag zijn nog ver weg, maar het ziet er sowieso niet naar uit dat dat een slechte reisdag zou worden.

 2. Stefan Kaptein

  Stefan

  9 januari 2012 om 10:11 Beantwoorden

  20 Januari nog even een aantal dagen naar Brixen im Thale omdat ik er gewoon geen genoeg van kan krijgen.

 3. Simone

  Simone

  9 januari 2012 om 10:19 Beantwoorden

  Ik zit ook nog een paar daagjes Brixen te plannen voor de krokusvakantie- en drukte weer begint. Lijkt me heerlijk een paar dagen alleen met mijn mannetje. Het was top de afgelopen twee weken…!

 4. wim

  9 januari 2012 om 11:45 Beantwoorden

  20 januarie een weekje naar westendrof

 5. wim

  9 januari 2012 om 11:49 Beantwoorden

  kaart neerslag en vorm wetter online
  http://profi.wetteronline.de/gfs/frame/rart_frame.htm

 6. Jochem

  Jochem

  9 januari 2012 om 12:01 Beantwoorden

  Haha Stefan, rechtsomkeert? Voor mij 11 februari Ellmau (W.Kaiser-Brixental)

 7. jako

  9 januari 2012 om 12:16 Beantwoorden

  Vanuit hochkrimml. Vannacht weer 30a40cm vers. Het is nu droog. Lokale bewoners verwachten tot morgenmiddag nog 50cm.

 8. Roland Zwammerdam

  9 januari 2012 om 12:29 Beantwoorden

  @ Iedereen, Staat er 1 van jullie ook op de Arlberg Camping te Wald am Arlberg? Of skien er een aantal op de Sonnenkopf? Gewoon uit nieuwsgierigheid omdat ik daar inmiddels al 15 jaar kom

 9. ryangiggs

  Menno

  9 januari 2012 om 16:00 Beantwoorden

  Hier in Serfaus Fiss en Ladis heeft het vanaf zaterdag laat in de middag tot en met afgelopen nacht constant gesneeuwd,het heeft wel een mooi laagje sneeuw achter gelaten van ongeveer 40 cm. De omstandigheden om hier te skieen zijn echt super we zullen de aankomende dagen dan volop gaan genieten. Gr Menno

 10. Eric

  Eric

  9 januari 2012 om 23:28 Beantwoorden

  @stefan zaterdag 21 jan maar ff knallen dan gaan we richting going daar heb je dan uitzicht op de hahnenkamm, de mausefalle

Reageer op dit bericht

Niet elke keer je gegevens invullen? Maak dan snel een account aan!Hajo Smit