Wintersport-arena Sauerland
Lees verder >

Vlak over de grens wintersporten kan! De Wintersport-Arena Sauerland is een regio met 8 grotere skigebieden en nog vele kleintjes. Moderne snelle liften, skischolen en sfeervolle accommodatie. Rij er snel eens heen!

In het Montafon vind je vier skigebieden met elk een eigen charme. Het familiepareltje Kristberg. Golm voor gezinnen met grotere kinderen. Gargellen voor wie ultieme sneeuwzekerheid eist. En Silvretta-Montafon als topper.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Het paradijs bestaat! Een meer en een gletsjer op een steenworp. Zell am See Kaprun: een droomachtig stadje en een typisch Oostenrijks skidorp die samen met twee familieskigebieden en een uitdagend gletsjerskigebied bieden.

Les Menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallées, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

St. Martin am Tennengebirge
Lees verder >

Sommige dorpjes hebben alles en vooral veel rust. St. Martin am Tennengebirge is zoín dorp. Een kuuroord op 1000m met een klein eigen skigebied en door de ligging op 12km van de Tauernsnelweg een ideale uitvalsbasis naar diverse grote skigebieden.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Een stukje van Vorarlberg is met de auto alleen vanuit Duitsland bereikbaar: het Kleinwalsertal. Drie dorpen met drie skigebieden en toegang tot het Fellhorngebied van Oberstdorf. Meters sneeuw als het weer uit het noorden komt!

Die Tauplitz
Lees verder >

Een skigebied met heerlijke pistes en uitdagende offpiste varianten en tegelijk voldoende blauw voor het hele gezin. Buiten München om filevrij te bereiken in de provincie Stiermarken. Gewoon proberen!

Obertauern
Lees verder >

De Beatles vonden Obertauern omdat alleen daar sneeuw lag voor hun film Help! 50 jaar later is het nog steeds een volmaakt sneeuwzeker skidorp op 1800m met zeer een toegankelijke maar ook super-uitdagende skiarena.

Val Gardena
Lees verder >

In de drie dorpen van Val Gardena of Gröden in het Duits voel je je meteen thuis. Met Seceda en Seiseralm en de aansluiting op de Sella Ronda geniet je hier van eindeloze droompistes tegen het droomdecor van de Dolomieten en de zuidelijke zon.

Val D 'Anniviers
Lees verder >

In het Franse deel van Wallis is het Val d'Anniviers een paradijs met vier, nee drie skigebieden. Grimentz en Zinal zijn door een nieuwe gondel ijzersterk verbonden. En zet ook St.Luc-Chandolin en Vercorin op je bucket list.

Zillertal Arena
Lees verder >

Grenzeloos skiplezier van het Salzburgerland naar Tirol en terug voor het hele gezin. Van Hochkrimml via de Gerlospas naar Königsleiten en snel verder naar Gerlos en Zell am Ziller. Heerlijk toeren dus langs de leukste almhutten.

Kirchberg & Westendorf
Lees verder >

Een mega-skigebied in Oostenrijk. Dat is de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. En met een hele korte bustransfer heb je het skigebied van Kitzbühel erbij. Er zijn vele dorpen om uit te kiezen maar in Westendorf en Kirchberg zit je goed.

Na een smalle alternerende eenrichtingsverkeertunnel bereik je binnen 965km van Utrecht Livigno. Het is puur Italië, maar het publiek in het belastingvrije dorp is zeer internationaal. Het skigebied is zeer tof en de aprŤs-ski is werelds.

Voor Oostenrijk is de sneeuwval nog niet voorbij

3-daagse sneeuwverwachting wintersport 9-1

Klik voor grotere kaart

Het is echt gekkenhuis de sneeuw in Oostenrijk. En de kaart hierboven toont wat er de komende 48 uur nog bij komt! Het zwaartepunt verschuift wat naar het oosten zodat gebieden zoals Die Tauplitz nu meer sneeuw ontvangen dan de de Arlberg. Wat de Arlbergers natuurlijk helemaal prima vinden want ze stikken er zowat in. Dinsdag gaat het nog wat heftiger sneeuwen dan vandaag! En dan woensdag is het ook in Oostenrijk zo ver: grand beau! Zoals nu al in de Franse Alpen en het grootste deel van Zwitserland is begonnen. Geloof het of niet maar vrijdag is de sneeuw in Oostenrijk misschien al weer terug. In de Franse Alpen blijft het droog, maar de vorstgrens gaat er wel weer duikelen.

Komend weekeinde weer raak?
Hoeveel sneeuw er precies vrijdag gaat vallen daar zijn de modellen nog niet over uit. Het GFS model legt het zwaartepunt ver naar het Oosten, zeg maar rond Wenen en laat zelfs daar niet meer dan 10cm accumulatie toe. In dat scenario zou west-Oostenrijk gewoon zonnig kunnen blijven en zou de zon elders zaterdag of zeker zondag terug zijn. Het GEM model dat de de laatste dagen ook intensief volgen berekent gewoon weer intense sneeuwval van vrijdag tot en met zondag. Zie deze neerslagkaart voor komende vrijdag. Op dit punt moeten we dus gewoon afwachten. Ook ten aanzien van de overgang naar echt winterweer vanaf volgend weekeinde kunnen we weinig meer zeggen dan dat de kans daarop nog dik aanwezig is.

Jongen vermist
Vanochtend zitten we opnieuw met vele noodberichten. Zoals van de 15-jarige Tiroolse jongen die sinds gisteren is vermist in de Axamer Lizum (bron). Doordat zijn mobieltje signaal afgeeft weet men binnen een cirkel van 2km waar de jongen zich bevindt. Dat hij niet belt, doet natuurlijk het ergste vermoeden. Nog enkele verhalen: zondagmiddag werden 4 wintersporters in het Penken skigebied bij Mayrhofen niet ver buiten de zeer steile Harakiri-piste door een Schneebrett gegrepen. Ze konden zichzelf bevrijden en naar het dal afdalen. In Wildschönau moest de bergredding verdwaalde Belgische en Amerikaanse wintersporters opvissen. In Fiss heeft de bergredding 2 verdwaalde jonge Russische snowboarders gered.In Ellmau zijn drie Duitse snowboarders van 17, 18 en 24 jaar simpelweg in de losse sneeuw blijven steken. Pas vele uren later kon de bergredding de drie onderkoeld uit hun benarde situatie redden.

BELANGRIJKE LES: met een snowboard ben je in hele diepe sneeuw als je in een kommetje belandt totaal F….. Up! Met ski’s en stokken zou je er zo uitklimmen, terwijl je met je plank in de hand of zelfs als je hem achterlaat minstens een uur bezig bent om 15 meter vooruit te komen (ik heb in Grand Paradis, Champ√©ry¬†ooit een uur geworsteld om die 15m naar het onbewaakte dalstation van een sleepliftje te overbruggen). Ski’s zijn ooit uitgevonden om mensen zich in zeer diepe sneeuw te laten verplaatsen. Een snowboard is een fun tool waarmee je precies moet weten of je de bewoonde wereld wel kunt bereiken over voldoende steile hellingen om vooruit te komen. Wat ook helpt als bij een groepje snowboarders tenminste √©√©n ski√ęr aanwezig is die in een dergelijk geval hulp kan gaan halen. Sowieso altijd een volgeladen mobieltje mee met het noodnummer van de bergredding ingeprogrammeerd. Of dus gewoon op de piste blijven.

Vanochtend zijn nog zeer vele Oostenrijkse dorpen en gehuchten van de buitenwereld afgesloten. Vooral in het Lechtal. Dorpjes met schilderachtige namen zoals:¬†Namlos, Hinterhornbach, Bschlabs, Boden, Gramaisen, Kaisers en Steeg. Door omgewaaide bomen is ook de toegangsweg van¬†de Wildsch√∂nau dicht en dat is voor het eerst sinds mensenheugenis! Bij de Alrberg¬†zijn St. Anton, St. Christoph en St. Jakob minstens tot vanochtend niet bereikbaar. Ook Ischgl en Galt√ľr zijn dicht omdat de¬†Paznauntal-Stra√üe vanaf Kappl sinds zaterdagavond wegens lawinengevaar dicht is. Ook hier was natuurlijk van geluk sprake dat zaterdag overdag de weg tijdelijk open kon: de meeste hoogseizoen gasten hebben de Alpen toch kunnen verlaten.

Hieronder alweer de eerste Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=325216547512557]

O, die zuidkant ligt er toch ook zeer lekker bij. Voor een thuisblijver bijna pijn aan je ogen…

Gerelateerde berichten

10 Reacties

 1. Jochem zegt:

  Ik schreef in een oud weerbericht vanochtend als reactie:

  Ik zie de laatste paar runs eigenlijk steeds duidelijker dat Tirol vrijdag niet echt meer ‚ÄėGrand Beau‚Äô zal zien, maar eerder ‚Äėgewoon een mooie dag‚Äô. Klopt dat? Ik vraag dit met name omdat ik de laatste tijd wat meer probeer om zelf dingen te interpreteren.

  Verder gaat het natuurlijk nergens over, het wordt sowieso fantastisch om te ski√ęn komende dagen. :D

  Kennelijk heb ik dat juist gezien. Misschien toch ook de zondag er nog maar aan vast plakken. De voorspellingen voor volgende week maandag zijn nog ver weg, maar het ziet er sowieso niet naar uit dat dat een slechte reisdag zou worden.

 2. Stefan zegt:

  20 Januari nog even een aantal dagen naar Brixen im Thale omdat ik er gewoon geen genoeg van kan krijgen.

 3. Simone zegt:

  Ik zit ook nog een paar daagjes Brixen te plannen voor de krokusvakantie- en drukte weer begint. Lijkt me heerlijk een paar dagen alleen met mijn mannetje. Het was top de afgelopen twee weken…!

 4. wim zegt:

  20 januarie een weekje naar westendrof

 5. Jochem zegt:

  Haha Stefan, rechtsomkeert? Voor mij 11 februari Ellmau (W.Kaiser-Brixental)

 6. jako zegt:

  Vanuit hochkrimml. Vannacht weer 30a40cm vers. Het is nu droog. Lokale bewoners verwachten tot morgenmiddag nog 50cm.

 7. Roland Zwammerdam zegt:

  @ Iedereen, Staat er 1 van jullie ook op de Arlberg Camping te Wald am Arlberg? Of skien er een aantal op de Sonnenkopf? Gewoon uit nieuwsgierigheid omdat ik daar inmiddels al 15 jaar kom

 8. Menno zegt:

  Hier in Serfaus Fiss en Ladis heeft het vanaf zaterdag laat in de middag tot en met afgelopen nacht constant gesneeuwd,het heeft wel een mooi laagje sneeuw achter gelaten van ongeveer 40 cm. De omstandigheden om hier te skieen zijn echt super we zullen de aankomende dagen dan volop gaan genieten. Gr Menno

 9. Eric zegt:

  @stefan zaterdag 21 jan maar ff knallen dan gaan we richting going daar heb je dan uitzicht op de hahnenkamm, de mausefalle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>