Spot Hajo's favoriete minigebied

Spot Hajo’s favoriete minigebied

De hoofdstad van Tirol. Perfect gelegen handelsstad langs rivier de Inn en aan de voet van de Brennerpas. Groot geworden door een brug over de Inn in de 12e eeuw. Het beroemde gouden dak. En een grootse studentenstad. Wij kennen Innsbruck natuurlijk van de wintersport. Misschien heb je ooit eens gevlogen op Innsbruck? Ben je er langsgereden richting zuidelijke skigebieden? Of ken je het omdat Hajo z’n favoriete minigebiedje, de Nordkette, er ligt? De Nordkette is niet het enige skigebied rondom Innsbruck. Er zijn er maarliefst 9, allemaal op 1 skipas! Ieder gebied heeft zijn eigen karakteristieken, voordelen en nadelen. Stap in de skibus van Innsbruck en reis mee langs alle gebieden.

csm_Skimap_17e51419d1

Overzichtskaart Olympia Skiworld Innsbruck (klik voor groter)

Glungezer

Op het kaartje nummer 4, Glungezer. Een klein authentiek gebied met daarom ook nog de ongerepte natuur, en dat op 15 minuutjes rijden vanuit Innsbruck centrum. Een weids uitzicht over het Inn-dal en Innsbruck is bovenop gegarandeerd. De sleepliften en oude 2-persoons betekenen dat het gebied gedateerd is, maar dit zorgt juist voor zijn charme. Tevens kunnen deze liften een heerlijk rustmomentje zijn na een sportieve dag op bijvoorbeeld de Nordkette.

Nordkette

Na al die jaren meelezen met Hajo, is zijn enthousiasme over de Nordkette goed overgebracht. Ik ben er nog nooit geweest, maar Hajo neemt mij binnenkort een keer mee, hoop ik ;-). Het allergaafst vind ik de bereikbaarheid, klinkt vrij saai he? Vanaf het toeristische centrum reis je met een skimetro zo naar de kabelbaan. Je moet ook niet gek opkijken als je mensen in complete ski-outfit door de binnenstad ziet lopen. Als je dan eenmaal boven bent, dan heb je ook wel wat. Nee, kom hier niet met je kinderen. Je hebt hier meer halfpipes en extreme skiroutes dan blauwe pistes. Alles is hier loeisteil.

innsbruck1801

Met een beetje geluk pak je zo’n uitzicht mee

Op wat toeristen die voor het uitzicht komen na, zal je hier alleen geoefende wintersporters tegenkomen. Van bovenaan de Hafelekar zo’n 1800 meter boven de stad heb je een oogverblindend uitzicht. Alvast een voorproefje? Doe dan deze interactieve tour over de Nordkette. Als je van het uitzicht bovenaan Hafelekar hebt genoten heb je wel stalen kanten, zenuwen en ballen nodig om beneden te komen. Wanneer je deze skiroutes hebt overleefd kan je lagerop wat toegankelijkere – maar nog steeds steile – rode pistes doen. Een must-do in Innsbruck!

Axamer Lizum

Axamer Lizum is niet bekend vanwege zijn superuitdagende pistes of vergezichten. Natuurlijk vind je ze wel, maar je komt waarschijnlijk eerder voor de geschiedenis van dit dorp. Naja dorp, het is meer een station, gebouwd voor de Olympische Winterspelen. In 1964 en 1976 was Innsbruck de gastheer van de Olympische Spelen. In Axamer Lizum waren skiwedstrijden. Kan jij een olympische piste in 1 keer naar beneden knallen? Zo kun je ook slapen waar de atleten toen hebben geslapen. Met zijn 40 kilometer kan je hier meer dan 1 dag terecht. Vanuit het skigebied van Axamer Lizum kun je naar Muttereralm skiën, een ander deelgebied van Innsbruck

winter1

Rodelen op de Muttereralm

Muttereralm

Als je op de site van Muttereralm komt, valt je 1 ding op; kinderen. En hiertoe hebben ze ook alle reden, een klein, modern en overzichtelijk gebied. Snelle comfortabele gondels brengen de kids omhoog vanuit 2 dorpen, Mutters en Gotzens. Daarnaast doet een 4,7 km lange rodelbaan het ook altijd goed bij de kids, althans bij mij vroeger wel. Willen de papa’s en mama’s ook wat, probeer dan de rode piste helemaal naar Gotzens. Deze rode piste kronkelt door de bossen en kun je blijven doen!

Schlick 2000

Iets verder van Innsbruck ligt Fulpmes, nee gaat er geen belletje rinkelen? Schlick 2000 komt je waarschijnlijk bekender voor. De skibus heeft afslag Stubaital genomen en is neergestreken in Fulpmes. Hier nemen de skiliften weer een afslag het Schlick-dal in. Eenmaal daar zal je verrast worden door een imposant massief met steile toppen tot 2800 meter. Dit aparte dalletje ligt beschut en is verassend sneeuwzeker, ze weten het seizoen nog lang te rekken hier. Wellicht een shorttripje naar Schlick 2000, met het vliegtuig ben je er zo!

Mooie foto's maken komt in Schlick 2000 wel goed

Mooie foto’s maken komt in Schlick 2000 wel goed

Stubaier Gletscher

Rij je Schlick 2000 voorbij naar het einde van het Stubaital, dan kom je bij de welbekende Stubaier Gletscher. Dit skigebied opent vaak al vroeg in de herfst en biedt heel de winter 100% sneeuwzekerheid. De ideale uitvalsbasis als het in de lagere gebieden zoals Muttereralm behelpen is met de sneeuw. Ook de Stubaier Gletscher behoort tot de Olympia-Skiworld pas van Innsbruck. Met zijn 62km aan pistes is het een van de grootste gletscherskigebieden van Europa, pistes genoeg dus! Om op de hoogte van 3333m te komen moet je wel even rijden vanaf Innsbruck, reken tot een uur reistijd.

Patscherkofel

Eerder sprak ik al over de Olympische Winterspelen, deze leefden ook op de Patscherkofel. Naast dat het gebied de bobsleebaan faciliteerde, is er ook een olympische skipiste. De brede, rode Olympiaabfahrt is voor iedere wintersporter een genot. Maar het gebied kenmerkt zich pas echt door de televisiemast bovenop de berg. Je kunt naar dit punt wandelen of touren, eenmaal boven heb je een welverdiend uitzicht. Ze zijn trouwens bezig met een nieuwe gondel voor 2017. Deze gondel vervangt maarliefst 4 oude liften, lees hierrr meer info.

Rangger Kopfl

De Rangger Kopfl is een gebied om een rustig maar sportief uitstapje naar te maken. Van bovenaan het gebied kan je een lange afdaling naar beneden maken. Je begint met een brede rode over het kale plateau. Wanneer je de boomgrens bereikt, vervolg je je weg over een lange blauwe piste die helemaal rechtdoor gaat. Om de afdaling af te sluiten krijg je een zwarte dalafdaling voor je kiezen. Schrik niet, vroeger was deze afdaling rood, dus hij is te doen. Mocht je na deze lichtzwarte nog energie hebben: ’s avonds is er een 8km lange verlichte rodelbaan!

Een volwaardig funpark in Kuhtai

Een volwaardig funpark in Kuhtai

Kuhtai

Misschien wel mijn favoriet rond Innsbruck. Alleen de hoogte van het dorp doet mij al goed, maarliefst 2020m. Het hoogste skidorp van Oostenrijk! Daarmee heeft het voordelen van een typisch Frans skigebied (hoog dorp en ski-in ski-out) en de Oostenrijkse gezelligheid. Zijn 37km zal jullie niet omverblazen, maar vergis je hier niet in. Veel rode en in verhouding veel zwarte afdalingen maken dit een interessant gebied voor de gevorderde wintersporter. Een nadeeltje is wel dat het skigebied slecht 500m hoogteverschil heeft. Voor een week misschien te weinig, maar wat dacht je van een short-ski met je partner? Vliegen op Innsbruck, diezelfde dag nog skiën, een paar dagen genieten en weer een avondvlucht terug.

Wie heeft wel is een van deze gebieden bezocht? Wil je jouw geheimtips met ons delen? Of wel eens zo’n shorttrip met het vliegtuig gedaan? laat het hieronder achter!

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

3 reacties

Gesloten voor reacties.